• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.11.2019

23:42

VAŠINGTON BI DA UVUČE ZAPADNI VOJNI SAVEZ U SUKOB S PEKINGOM! Pompeo: NATO da napadne Kinu!

Vesti

VAŠINGTON BI DA UVUČE ZAPADNI VOJNI SAVEZ U SUKOB S PEKINGOM! Pompeo: NATO da napadne Kinu!

Podeli vest

Državni sekretar SAD pozvao saveznike iz Alijanse da se zajedno suprotstave "trenutnoj i potencijalno dugoročnoj" pretnji koju predstavlja komunistička Kina, budući da ima drugačiji sistem vrednosti od zapadnog

Amerika pokušava da uvuče NATO u sukob s Kinom. Državni sekretar SAD Majk Pompeo u sredu je pozvao saveznike Alijanse da se suprotstave komunističkoj Kini zato što ima "drugačiji sistem vrednosti od zapadnog".

Sloboda i demokratija

Govoreći na sastanku ministara spoljnjih poslova članica NATO u Briselu, Pompeo je istakao da zapadni vojni savez ima novi cilj na Dalekom istoku, a to je da se suprotstavi "trenutnoj i potencijalno dugoročnoj" pretnji, koju predstavlja Komunistička partija Kine.

Alijansa ne sme ignorisati fundamentalne razlike između članica i vladajuće partije u Kini
Majk Pompeo

- Osnivači NATO okupili su se pre 70 godina s ciljem da brane slobodu i demokratiju. Zato Alijansa ne sme ignorisati fundamentalne razlike između članica i vladajuće partije u Kini - naveo je Pompeo.

On je dodao da se 30 godina nakon pobede u Hladnom ratu saveznice NATO opet suočavaju sa pretnjama autoritarnih režima i ponovo moraju zajedno da im se suprotstave.

- Rusija, Kina i Iran, njihovi sistemi vrednosti prosto su drugačiji od naših - istakao je Pompeo.
Prema njegovim rečima, NATO prilikom osnivanja 1949. nije mislio na pretnju Komunističke partije Kine.

Foto: Rojters

- Alijansa mora na pravi način biti reformisana kako bi ubuduće mogla da se prilagodi novim ciljevima - naglasio je državni sekretar SAD.

Prema navodima analitičara, Amerika pokušava da uvuče saveznike NATO u svoj sukob s Kinom. Administracija predsednika Donalda Trampa uvela je niz restriktivnih mera Pekingu, uključujući povećanje carina na kineske proizvode, kao i zabranu kompanijama iz SAD da sarađuju sa kineskim.

DONALDE SHVATI SITUACIJU I PROMENI PONAŠANJE! Kinezi oštro upozorili Trampa: PREDUZEĆEMO SNAŽNE KONTRAMERE!

- Iza svega ovoga stoje ekonomski interesi. Kina je poslednjih godina pod vođstvom predsednika Sija Đinpinga ojačala, te će vrlo brzo prestići SAD i postati vodeća ekonomija sveta. Vašington to pokušava da spreči uvođenjem niza restriktivnih mera Pekingu, a sada vidimo da su SAD spremne i na oružani sukob - kažu stručnjaci.

Sukob između SAD i Kine bio bi gori od Prvog svetskog rata

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer upozorio je da bi sukob između SAD i Kine bio gori od Prvog svetskog rata.
- Prvi svetski rat izbio je zbog toga što relativno mala kriza nije mogla da bude prevaziđena. Eskalacija tenzija između dve najveće svetske ekonomije mogla bi da donese katastrofu - naveo je Kisindžer.

Oni dodaju da se Amerika grčevito bori da sačuva status supersile.

- Do sada su SAD bile jedina supersila, čijim su zahtevima morale da se povinuju sve zemlje na svetu. Stvari se, međutim, menjaju. Kina postaje sve jača i svoj uticaj, za razliku od Amerike, ne nameće silom. S druge strane, SAD polako gube moć i saveznici im jedan po jedan okreću leđa. Kako sadašnja administracija u Vašingtonu vidi, jedini način da se to spreči jeste upotreba sile. A to je nešto što Amerika najbolje zna da radi - navode analitičari.

Kao nekad Srbija

Kako podsećaju, NATO je od kraja Hladnog rata 1989. pod uticajem SAD konstantno menjao svoje ciljeve, iznalazeći razloge za svoje postojanje.

- Jedan od tih ciljeva bile su i "humanitarne intervencije", poput one u Srbiji 1999, kao i na Bliskom istoku, pod izgovorom borbe protiv terorizma. Nije isključeno da će članice Alijanse i ovoga puta, pod uticajem Amerike, promeniti svoje ciljeve i skoncentrisati se na Kinu - zaključuju stručnjaci.

O tome da SAD već pripremaju teren za sukob s Kinom govori i to što su usvojile zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu, nakon što su toj kineskoj autonomnoj oblasti izbili nasilni protesti. Tim zakonom je predviđeno da Amerika svake godine potvrđuje visok stepen autonomije Hongkonga i uvodi sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ukoliko proceni da su slobode na toj teritoriji ugrožene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija