• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.11.2019

12:13 >> 12:16

(VIDEO) BLISKI ISTOK VRI! IZRAEL NAJAVIO VOJNU ANEKSIJU DOLINE JORDANA, Aman preti da će raskinuti mirovni ugovor! IZA SVEGA STOJE SAD?!

Vesti

(VIDEO) BLISKI ISTOK VRI! IZRAEL NAJAVIO VOJNU ANEKSIJU DOLINE JORDANA, Aman preti da će raskinuti mirovni ugovor! IZA SVEGA STOJE SAD?!

Podeli vest

Izrael će u najskorije vreme započeti vojnu aneksiju Jordanske doline, nezavisno od toga hoće li u zemlji biti dotad formirana nova vlada ili neće

Arijel Bulštejn, savetnik izraelskog premijera, izjavio je da povodom te operacije u zemlji postoji "bezmalo potpuni konsenzus", a obezbeđena je navodno i podrška Sjedinjnih Država.

Prema njegovim rečima, dosadašnjem premijeru Benjaminu Netanjahuu optužbe koje pokrenuo državni tužilac uopšte ne smetaju da rukovodi zemljom (sa vladom u tehničkom mandatu).

Aneksija će gotovo izvesno dovesti do raskida izraelsko-jordanskog mirovnog sporazuma, a posledice toga mogle bi biti zastrašujuće, a na Bliskom Istoku bi mogao ponovo planuti velik rat.

Dolina Jordana nalazi se između granica istorijskog područja Palestine i Jordana, a plodno tlo i obilje vode idealni su va privredni razvoj. Koliki je potencijal te doline, pokazuje i njen nadimak - 'žitnica svake buduće palestinske države'! 

POGINULO 13 FRANCUSKIH VOJNIKA U SUDARU DVA HELIKOPTERA! Pariz u šoku, tragedija se dogodila tokom operacije protiv ekstremista!

Identično, očigledno, razmišljaju i u Tel Avivu, koji je nakon što je Izrael 1967. godine posle Šestodnevnog rata okupirao Pojas Gaze i Zapadnu obalu, iz doline Jordana započeli iseljavanje Palestinaca kako bi se na njihovom zemljištu podigao izraelska naselja.

Osim zbog prirodnih resursa, sistematsko naseljavanje Jevreje u jordansku dolinu omogućilo je Izraelu kontrolu nad područjem na kojem Tel Aviv crpi vodu i preusmerava je doseljeničkim naseljima i poljoprivrednim zemljištima.

Naravno, sve to čuvaju izraelske snage, zahvaljujući čemu se nesmetano obrađuje poljoprivredno zemljište što osigurava ogromne količine voća i povrća koje Izrael izvozi širom sveta.

Dolina Jordana je davno de facto anektirana, a njeno formalno uključivanje u pravni sistem Izraela značio bi završetak okupacije s aneksijom, čime bi izraelska naselja, kako ih danas zovemo, postala opštine i naselja. 

Tim činom prestala bi da postoji i ideja dvaju država (Palsetinske i Izraelske).

MISTERIOZNI AVIONI BOMBARDOVALI SIRIJU! Izvedeno sedam vazdušnih napada na preduzeća za preradu nafte u provinciji Alep!

Pitanje je, međutim, kako će na to reagovati Jordan, ali i druge arapske zemlje i da li će to dovesti do rata neslućenih razmera. 

Ako je suditi po izjavi turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavašoglua, koji je Netenjahuovu nameru da potpuno preuzme dolinu Jordana nazvao rasističkim potezom koji preti zaoštravanjem odnosa na Bliskom istoku na kojem sve vrvi od kriza, počevši od Jemena na jugu do Sirije na severu, regionu se ne piše dobro. 

Pritom ne treba smetnuti s uma ni to da je Ankara, kao jedna od najvažnijih članica NATO, u poslednje vreme poprilično zahladila odnose s Vašingtonom i sve više naginje Moskvi, od koje kupuje strateško oružje.

Brojni svetski geopolitičari smatrai da iza svega Stoji Vašington, tačnije Pentagon kome treba nova velika kruza, zašto ne i rat, kako bi istisnuli Moskvu sa Bliskog Istoka, ali i iscrtali nove granice u tom regionu prebogatom naftom što treba staviti pod kontrolu SAD!  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija