• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

26.11.2019

19:20

ONA JE SAČUVALA ŽIVOTE STALJINU, ČERČILU I RUZVELTU! Preminula čuvena špijunka KOJA JE SA 17 GODINA BILA DEO JEDNE OD NAJVAŽNIJIH OPERACIJA DRUGOG SVETSKOG RATA!

Vesti

ONA JE SAČUVALA ŽIVOTE STALJINU, ČERČILU I RUZVELTU! Preminula čuvena špijunka KOJA JE SA 17 GODINA BILA DEO JEDNE OD NAJVAŽNIJIH OPERACIJA DRUGOG SVETSKOG RATA!

Podeli vest

Sovjetska špijunka Goar Vartanjan, koja je sa svojim mužem Gevorkom sprečila nacistički pokušaj da se 1943. izvrši atentat na savezničke lidere, umrla je u Moskvi u 94. godini, saopštila je ruska obaveštajna služba

Goar Vartanjan biće sahranjena u petak na moskovskom groblju Trojekurovo pored svog muža, takođe poznatog tajnog agenta, koji je umro 2012, rekao je Sergej Ivanov, portparol ruske Inostrane obaveštajne službe (SVR).

Vartanjan je učestvovala u sprečavanju nacističke operacije "Skok u dalj", čiji cilj je bilo istovremeno ubistvo tokom konferencije u Teheranu 1943. godine sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija - Staljina, američkog predsednika Frenklina Ruzvelta i britanskog premijera Vinstona Čerčila. 

Gevork Vartanjan, odlikovan Ordenom heroja Sovjetskog Saveza, govorio je da je Goar "zaslužna za najmanje dve od pet krakova njegove zvezde heroja", navodi se u saopštenju SVR.

NI PUTIN NIJE ZNAO KUDA DA IDE! Ruski predsednik iskren: TEŽAK JE BIO MOJ PUT! Hteo je da bude pilot, pa mornar, a pomogli su mu RODITELJI I TRENER!

Ona je rođena 1926. godine u tada sovjetskoj Jermeniji, a s porodicom se tridesetih godina preselila u Iran.

Sa 16 godina se pridružila jednoj antifašističkoj grupi i od tada je s mužem radila na otkrivanju nemačkih agenata. 

Po SVR, "Anita" i "Anri" - što su bili pseudonimi koje su Vartanjanovi koristili, radili su "u ekstremnim uslovima u brojnim zemljama", a mediji su preneli da su to bile i Francuska, Grčka, SAD, Japan, Indija i Kina.

Ruski predsednik Vladimir Putin, i sam bivši pripadnik sovjetske službe bezbednosti KGB, posetio je sedište SVR u junu 2017. i pohvalio rad tajnih agenata, pa i Vartanjanovih.

Bivši sovjetski agent Mihail Ljubimov je rekao da "konkretan rad Vartanjanovih nikada neće biti otkriven da bi se izbegli politički skandali u zemljama u kojima su supružnici delovali".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17