• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

30.11.2019

07:00

(VIDEO) AMERIKA OČAJNIČKI ŽELI DA STIGNE RUSIJU! Projekt "Orka" treba da parira "Posejdonu", ali... MOSKVA VEĆ RAZVIJA NOVE UBITAČNE SISTEME!

Vesti

(VIDEO) AMERIKA OČAJNIČKI ŽELI DA STIGNE RUSIJU! Projekt "Orka" treba da parira "Posejdonu", ali... MOSKVA VEĆ RAZVIJA NOVE UBITAČNE SISTEME!

Podeli vest

Zove se "Orka" i američki je projekt za XLUUV, akronim za izuzetno veliko bespilotno podvodno vozilo, odnosno bespilotnu podmornicu koja će biti naoružana krstarećim raketama, torpedima, minama i drugim malim podvodnim bespilotnim letelicama

To bi trebalo da bude odgovor na već testirani ruski "Posejdon", atomski super torpedo koji je u februaru ove godine uspešno lansiran s podmornice "K-329 Belgorod".

Podsetimo da su američki vojni stručnjaci, kada je Vladimir Putin u martu 2018. predstavio nova hipersonična oružja, među kojima i  "Posejdon", tvrdili "kako to ne postoji" i da je u Kremlju ruski predsednik publici prezentovao animirane filmove.

Američki vojni stručnjaci su sada promenili mišljenje i prhvataju stav Forin Polisija koji tvrdi da su Moskva i Peking sa manje novca razvili oružja koja će u istoriju poslati nosače aviona i druge skupe platforme, koje mogu biti korisne samo u sukobu s manjim vojnim silama s inferiornim naoružanjem.

Projekt "Orka"

Početni razvojni projekt američke vlade za ovu novu vrstu podmornice "drona" je dodeljen, a kome drugome od Lokhid Martinu i Boingu. Prva će kompanija dobiti 43,2, a Boing 42,3 miliona dolara, kako bi dovršili fazu dizajna XLUUV.

(VIDEO) PUTINOV I ĐINPINGOV GOROSTAS NA AMURU O KOJEM PRIČA SVET! Podigli su ga na jako surovom mestu, a evo zašto je BAŠ TU MORAO DA NIKNE!

Buduća bespilotna podmornica, s obzirom na to da je zbog svoje veličine neprimereno zvati "dronom", a kamoli vozilom kojim se upravlja na daljinu (RIV), dizajnirana je za upotrebu u širokom rasponu operacija. "Orka", iako u ovom trenutku još nije opremljena oružjem, moći će nositi do 12 torpednih bacača za površinsko i podvodno ratovanje, čime će eventualno moći i da uništi ruski "Posejdon" i podmornice koje ga budu nosile.

Planira se da bude opremljen krstarećim projektilima za kopnene ili protivbrodske operacije, drugim bespilotnim podvodnim vozilima, minama i da obavlja obaveštajne i misije nadzora i izviđanja...

"Orka" ima modularnu konstrukciju, duga je 15,5 metara, ali s modulom opterećenja se povećava na 25,9 metara. Široka je 2,6 metara i teška je  oko 50 tona. Najveća radna dubina procenjuje se na 3.000 metara, a maksimalna brzina joj je osam čvorova. Pogon je električni, ali s dizelom za ponovno punjenje koje se mora obavljati posle svakih 150 nautičkih milja.

Moglo bi se reći da "Orka" nije nova, posebno za Boing. U stvari, američka kompanija prethodno je izgradila niz velikih eksperimentalnih podvodnih vozila LUUV, koje je testirala američka mornarica i koja se mogu smatrati pretačama projekta "Orka". Najveća od njih j zove se Eho-Vojadžer", dugačka je 25 metara i može nositi 8 tona korisnog tereta.

Ipak, "Orka" ima puno kompleksnije zadatke, pre svega zbog brzog razvoja "Posejdona". Naime, izgradnja podmornice "Belgorod K-329", ranije poznata i kao KS-139, potpuno je završena. Ova je podmornica posebno dizajnirana kao nosač "Posejdona".

Američka strategija

Sjedinjene Države su stoga dale značajnu prednost novom bespilotnom podvodnom oružju koje će ploviti na novim napadačkim podmornicama, posebno na onima na nuklearni pogonom koje su već u službi ili će uskoro ući u američku mornaricu.

Pentagon je zabrinut razvojem specijalnih podmornica i novog podvodnog oružja poput" atomskog torpeda "Posejdon". Zato je "hitno oživljen i podvodni sistem za nadzor zvuka koji je bio u funkciji tokom Hladnog rata zvan "Sosus". Osim toga, ponovno je  aktivirano mornarička komanda "Druge Atlantske flote" i jata za antipodmornički rat, poput onih smeštenih u Keflaviku na Islandu, opremljenim novim patrolnim brodovima P-8.

Projekta XLUUV, kao što je "Orca", takođe će nadopuniti aktivnosti podmornice "Džimi Karter" nove klase "Sivulf" američke vojske, koje je dizajnirana 1998. godine i porinute 2004. godine. Ona je pretrpela znatne izmene i pretvorena je iz napadačke podmornice, što joj je bio primarni zadatak, u platformu za posebne operacije kao što su nadzor, obaveštavanje i izviđanje, te za korišćenje posebnih mini batiskafa s daljinskim pilotiranjem, koji se mogu koristiti i za špijunske misije.

FORIN AFERS PRIZNAO: Gotovo je! Amerika je izgubila primat, KINA JE GLAVNA SILA!

Operacije podmornice "Jimmi Carter" su, naravno, obavijene velom tajne. Matična luka im je Kitsap-Bremerton u državi Vašington, što je prirodno mesto za vrste akcija usmerenih na područja Pacifika i Dalekog Istoka, ne zaboravljajući ni Arktik, koji je sve više u centru novih trgovinskih i vojnih napetosti.

Pentagon očigledno pokušajima modifikacija postojećih platformi, pokušava da stigne Rusiju u sektoru podvodnih superbrzih oružja kao što je "Posejdon". Mogućnosti američkog vojno-industrijskog kompleksa su ogromne i cela zemlja, plus vazalske države, hrane ovu ogromnu industriju. 

RUSIJA OTKRILA OPASNU TRAMPOVU TAJNU! NJEGOV SAVETNIK HTEO DA BACI ATOMSKU NA AVGANISTAN, sada radi na kontroli naoružanja!

S druge strane, nova američka oružja ne mogu proći bez odgovora iz Rusije, a iz Moskve poručuju da nisu zabrinuti. Kada američki sistemi koji budu mogli parirati "Posjedonu", "Avangardu" i drugim sličnim sistemima, ruska vojska će već razviti nove i modernije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija