• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2019

23:47

FRANCUSKA ZABRANJUJE 'CRNI PETAK'! Evo šta je razlog!

Vesti

FRANCUSKA ZABRANJUJE 'CRNI PETAK'! Evo šta je razlog!

Podeli vest

Parlament u Parizu namerava da izglasa zakon o zabrani popusta svakog četvrtog petka u novembru zato što je to američka praksa koja podstiče prekomernu potrošnju i zagađuje okolinu

Francuska namerava da zabrani "crni petak". Parlament u Parizu trebalo bi 9. decembra da raspravlja o zakonu, koji bi zabranio trgovcima da masovno spuštaju cene svakog četvrtog petka u novembru zato što je u pitanju američka praksa, a ne evropska i zato što ona bespotrebno podstiče prekomernu potrošnju i izaziva zagađenje.

Agresivna praksa

Predlog zakona o zabrani "crnog petka" napisala je bivša francuska ministarka za zaštitu životne sredine Delfin Bato. Zakonodavni komitet francuskog parlamenta u ponedeljak je odobrio taj predlog, prema kojem bi "agresivna komercijalna praksa" od naredne godine trebalo da bude zabranjena. Za one koji ne poštuju zakon predviđene su dve godine zatvora i maksimalna novčana kazna od 300.000 evra.

Kazna za nepoštovanje zakona

2 godine zatvora
300.000 evra maksimalna novčana kazna

Kao prvi razlog za zabranu "crnog petka" navedeno je to što je u pitanju američka praksa.

- Običaj spuštanja cena svakog četvrtog petka u novembru potiče iz SAD, u kojima se dan ranije slavi Dan zahvalnosti. U Americi je i petak posle praznika neradan tako da taj dan obeležava početak božićnih praznika i kupovine, pa je praksa da trgovci značajno spuste cene. Evropa ne slavi Dan zahvalnosti, pa nije jasno kako se praksa "crnog petka" toliko raširila na Starom kontinentu - navedeno je u objašnjenju predloga zakona.

SRBIJA U GROZNICI CRNOG PETKA: Kupci pred radnjama pre otvaranja, POPUSTI SU I DO 50 ODSTO, EVO ŠTA SE NAJVIŠE KUPUJE!

Otkud nam "crni petak"

- "crni petak" je svaki četvrti petak u novembru, dan nakon američkog praznika Dan zahvalnosti
- tog dana trgovci masovno spuštaju cene, pa kupci hrle u prodavnice
- "crni petak" korene vuče s kraja 19. i početka 20. veka u SAD. U to vreme su dan posle Dana zahvalnosti organizovane ulične parade, kojima se obeležavao početak božićnih praznika. Te svetkovine su finansirali trgovinski lanci. Budući da su hiljade ljudi učestvovale na paradama, trgovci su našli način da ih privuku tako što su spuštali cene
- 1952. u SAD je četvrti petak u novembru i zvanično ustanovljen kao dan kad sve prodavnice imaju rasprodaje
- naziv "crni petak" počeo je da se upotrebljava početkom 60-ih u Filadelfiji, i to u kontekstu "crnog dana" za vozače zbog ogromnih gužvi u saobraćaju usled rasprodaja
- s vremenom su i evropski trgovci preuzeli američku praksu
- Srbija je "crni petak" počela da praktikuje tek pre nekoliko godina

Istaknuto je i da "crni petak" tera ljude na bespotrebno trošenje novca, kao i da izaziva gomilanje đubreta, saobraćajne gužve, zagađenje i preveliku emisiju gasova.

Foto: informer dn/Dejan Živančević

Preko noći čekali u redovima, tukli se za televizore...

Građani širom sveta juče su pohrlili u prodavnice kako bi kupovali na popustima.
Amerikanci su u noći između četvrtka i petka u redovima čekali jutro i otvaranje prodavnica. U Brazilu su se tukli za televizore, dok su u Južnoj Africi jednu ženu iz prodavnice izneli na nosilima jer joj je pozlilo.
I u Evropi su kupci pravili redove ispred radnji. U Nemačkoj, Britaniji i Francuskoj tržni centri bili su prepuni, kao i prodavnice sa tehnološkom robom.

Zabranu "crnog petka" podržava i aktuelna ministarka ekologije Elizabet Borne.

- "Crni petak" stvara mnogo problema u ekologiji. Zbog saobraćajnih gužvi veća je emisija gasova, te je i zagađenje vazduha veće - navela je Borneova.

Profitiraju veliki lanci

Ona je istakla da od te "američke prakse" profitiraju samo veliki trgovinski lanci.

- Da "crni petak" pomaže malim francuskim preduzećima, podržala bih ga. Međutim, taj dan je napravljen da profitiraju samo veliki trgovinski lanci - rekla je ministarka.

S druge strane, francuska unija trgovaca (Fevad) osudila je predlog zakona o zabrani "crnog petka".

 

 

- Taj zakon je smešan. On sprečava ljude da uštede na božićnim promocijama - naveli su iz Fevada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija