• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/lolamagazin.com

06.12.2019

07:30

ONA JE NAJSKROMNIJA KRALJICA NA SVETU I VLADA NAJSREĆNIJOM ZEMLJOM NA SVETU! Nikada nisu ratovali, a ono što je uradila nakon venčanja, ŠOKIRALO JE SVE (FOTO/VIDEO)

Vesti

ONA JE NAJSKROMNIJA KRALJICA NA SVETU I VLADA NAJSREĆNIJOM ZEMLJOM NA SVETU! Nikada nisu ratovali, a ono što je uradila nakon venčanja, ŠOKIRALO JE SVE (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Kraljica Butana Džetsun Pema (28), najmlađa je kraljica na svetu, a stanovnike ove zemlje opčinila je , ne samo lepotom, već i skromnošću

Mlada kraljica, koja je nedavno rodila prvo dete, rođena je u porodici koja, iako je imala veze sa kraljevskom porodicom, bila je bez titule.

Njen otac je polubrat bivše kraljice, dok njena majka potiče iz stare aristokratske porodice i kumče je butanskog princa. 

 

 

Džetsun se školovala u Indiji, trenirala je košarku i bavila se slikanjem, a redovno je osvajala nagrade na takmičenjima u besedništvu. Tečno govori tri jezika. Studije međunarodnih odnosa i psihologije završila je u Velikoj Britaniji. 

 

 

Sa kraljem se verila kada je imala 21 godinu, izazvavši tako buru, s obzirom da je par prekršio tradiciju ugovorenih brakova.

Ona živi u skromnoj kućici. Sa suprugom, kraljem, koji se zove Džigme Kesar Namgjel Vangčuk, nije otišla na medeni mesec, nego je, umesto toga, pešačila zemljom i upoznavala podanike.

- Ona ne fantazira. Mislim da nikada nije ni sanjala da će postati kraljica- rekao je jedan njen bivši profesor, ali ljubavna priča kraljevskog para pdoseća na bajke.

Upoznali su se na porodičnom pikniku kada je Džetsun imala sedam, a budući kralj 17. On je kleknuo pred njom i rekao kako bi želeo da mu jednoga dana bude supruga. 

“Kralj zmaj”, kako narod zove Džigme Kesar Namgjel Vangčuka, postao je monarh 2006. kada je njegov otac abdicirao. Odustao je od apsolutne moći, odlučivši se za ustavnu monarhiju.

Venčanje sa Džetsun bilo je petosatna budistička ceremonija u tvrđavi iz 17. veka, a mlada je nosila tradicionalnu nošnju.

Iako je u Butanu dozvoljena poligamija, pa se tako Džigmeov otac ženio četiri puta, za mladog kralja Džetsun je jedina! Nedavno su dobili i naslednika.

NAJBOLJI MOMENTI SA KRALJEVSKOG VENČANJA princa Harija i Megan Markl!

Butan je jedina zemlja na svetu, gde je sreća najvažniji cilj u životu. Pravo na sreću je čak upisano u član 9. njihovog ustava.

Takođe, u ovoj zemlji ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda, već se za blagostanje koristi drugačiji indikator – bruto nacionalna sreća.

Bruto nacionalna sreća je koncept koji je nastao 1972. godine u Butanu kao ideja tadašnjeg butanskog kralja, koja potiče iz budizma.

Postoje četiri osnovne komponente bruto nacionalne sreće, a to su kulturna dimenzija, ravnopravan ekonomski razvoj, dobro upravljanje i zaštita životne sredine.

Sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala ni jedna zemlja na svetu.

NAPREDUJEMO! Srbija je na 70. mestu svetske rang liste o SREĆI!

Butan je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Građani su zadovoljni, nisu opsednuti modernom tehnologijom i sačuvali su svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Nikada nisu iskusili rat ili ekstremno siromaštvo.

Njihov zakon brani lov i ubijanje životinja i većina stanovnika su vegetarijanci. Ni šume se ne seku, a južni delovi zemlje su veliki prirodni rezervati sa bogatom florom i faunom. A jednom mesečno uveden je pešački dan- svi tada idu pešice na posao i niko ne ide automobilima.  

Poslednjih 20 godina životni vek u Butanu je udvostručen.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Верујте и ја, док сам возио на ... - БУТАН, био сам срећан и задовољан...!? А сада ми наплаћују атест 250 евра ако хоћу на БУТАН...?! Па где је ту срећа...? Питам се...Питам....?

Kakadu

pre 4 godine

Hmmmm ... Baš me živo zanima da li je autor ovog teksta ikada bio u Butanu? Za lakoverne i naivne, u ovoj "bajci" o srećnoj zemlji i srećnim ljudima nema ni 5% istine ...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija