• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: National Geographic/Informer.rs

07.12.2019

11:59

ŽIVI SAM NA PLANINI 40 GODINA, u poslednje vreme vidi nešto što će sve nas ZABRINUTI! (VIDEO)

Vesti

ŽIVI SAM NA PLANINI 40 GODINA, u poslednje vreme vidi nešto što će sve nas ZABRINUTI! (VIDEO)

Podeli vest

Grad Gotik u saveznoj državi Kolorado, koji nazivaju gradom duhova, jedno je od najhladnijih mesta u SAD. Devet meseci prekriven je snegom usred netaknute šume i prirode, a u njemu živi samo jedan čovek

Grad je napušten još 20-ih godina prošlog veka, ali ga jedna duša naziva ga domom. Više od 40 godina, njegov trenutni stanovnik Bili Bar živi u maloj brvnari i svake godine beleži vremenske pojave, količinu snega i protok životinja.

Zime u Gotiku traju devet meseci, sneg zatrpa Bilijevu kolibu, on uglavnom sedi i čita uz topli kamin. Svakih nekoliko nedelja odskija do najbližeg grada kako bi obavio kupovinu namirnica. Budući da ga je zanimalo sve oko njegovog doma, počeo je da beleži vremenske pojave, temperature, količinu snega... radio je to iz znatiželje, a nakon decenija brižljivog zapisivanja podataka za njega su saznali naučnici, piše National Geographic.

Tako je, preselivši se u nekadašnji rudarski grad duhova, godinama nakon, Bili postao zlatni rudnik naučnicima. Gotik, koji je već tada bio potpuno napušten, privukao ga je dok je bio student zaštite životne sredine. Preselio se u staru rudarsku kolibu, da bi kasnije sagradio kućicu koja se isključivo snabdeva solarnom energijom.

NEŠTO SE DEŠAVA, SVETSKI BOGATAŠI BEŽE DUBOKO U KOPNO! Znaju nešto što mi ne znamo, ili se OSTVARUJU STRAŠNA PROROČANSTVA?! (VIDEO)

Od zime 1974. ovaj 68-godišnjak, naučnik zapisivao je svoje svakodnevne opservacije okoline: visoke i niske temperature, ukupnu količinu snega, dubinu snega, gustoću kao i kako su se ponašale životinje, kada bi došle, nestale i migrirale.

Svi ti njegovi detaljni zapisi postali su neizmerno važan izvor podataka naučnicima iz raznih područja. Citirali su ga mnogo puta u akademskim publikacijama, a Bilijevi podaci pokazali su se veoma korisnim za one koji proučavaju efekte klimatskih promena.

Bili je u Gotik prvo došao sa kolegom-cimerom, koji je na kraju otišao. Na pitanje zašto je odlučio da ostane u pustom gradu sam, kaže da je bio veoma stresiran i da nije bio srećna osoba.

"Nije mi u glavi bilo - oh, izlečen sam, došao sam ovde i sve je super! Ali znao sam prvog trena kad sam stigao da osećam više mira. I tako sam poželeo da ostanem. Mislio sam da mogu da završim koledž i onda se vratim da radim tu. Zatim sam pomislio - čekaj malo pa već sam ovde!", opisao je Bili kako je odlučio da ostane u tom napuštenom mestu i tu napravi dom.

(FOTO) SIN MILIJARDERA NESTAO U PRAŠUMI, 60 godina kasnije pojavile su se fotografije, ali i i jezivi detalji koji bi mogli da rezreše misteriju!

Kaže da ga je na zapisivanje podataka nagnalo učenje o okoline.

"Kad živite u gradu naučite kako da pređete ulicu. Nekad pređete i na crveno svetlo, zato što nema automobila. Učite o okolini bez obzira gde živite. Ovo je bio moj okoliš. Sneg je uticao na sve što radim, i onda i sad", objasnio je.

Osim snega, beležio je sve što je video - kaže nije to bilo mnogo, prilično je pusto u zimi.

"Ali, zapisivao sam svakog dana koje sam ptice video, koje sisare. Uživao sam u tome i to me zanimalo, tako da sam nastavio, nakon nekoliko decenija to je postalo korisno drugima", skroman je Bili.

Svoju zanimaciju pomenuo je botaničaru Dejvidu Inujeu, devedesetih godina.

"Botaničar je tada proučavao aktivnost i napredovanje cvetova iz godine u godinu i to je odgovaralo moji podacima o vremenu. On je kasnije sve to uredio sa naučne strane", objašnjava kako su njegovi zapisi postali referentna tačka brojnim naučnicima.

Kaže kako ne spava mnogo noću i da mu je dojadilo da leži u krevetu i gleda vesti, pa je pre nekoliko godina i sam počeo da proučava podatke.

"Tada sam počeo da uočavam trendove u vremenu, svoje beleške sam počeo da objavljujem na svom blogu. Klimatske promene zapravo uopšte nisu bile vidljive do pre 10 ili 15 godina. Na primer imamo 67 rekordno visokih temperatura samo u poslednje tri zime, a 48 odsto naših zabeleženih visokih rekorda dogodili su se samo od 2010. To je u 44 godine beleženja. Isto se događa i sa snegom. Imamo osam dana manje snega na tlu, nego što je to pre bio slučaj", zaključio je Bili Bar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija