• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

08.12.2019

15:18

ŽENA MONSTRUM! ONA JE UKRALA I PRODALA 5.000 DECE, a zasluženu kaznu NIKAD NIJE DOBILA! (VIDEO)

Vesti

ŽENA MONSTRUM! ONA JE UKRALA I PRODALA 5.000 DECE, a zasluženu kaznu NIKAD NIJE DOBILA! (VIDEO)

Podeli vest

Džordžija Tan je 20 godina vodila unosan i užasavajući biznis - otmica i usvajanja dece kao direktorka Društva za dečji dom u Tenesiju

Ali,  tzv. kuća horora zaključala je svoja vrata početkom decembra pre ravno 69 godina.

 

To je mesto promenilo živote više od 5.000 dece, a nezamislivi užas toga mesta i danas odjekuje ne zato što su mnoga deca iz njega bila zlostavljana siročad, već zato što što su bili ukradeni, piše Biznis Insajder. Malo poznata priča privukla je pažnju autorke fikcije Lise Vingejt kad je videla kasnovečernju TV epizodu "Smrtonosne žene" o gospođi zla, Džordžiji Tan.

- Pitala sam se da li je to istina ili je priča pretvorena u senzaciju za TV. Morala sam znati više - rekla je Vingejtova za Biznis insajder.

Džordžiji Tan posao je cvetao 26 godina, od 1924. do 1950. Procenjuje se da je tokom dve i po decenije otela odnosno ukrala roditeljima oko 5.000 beba i preprodala ih novim porodicama. Decu je krala onima od kojih je to bilo najlakše, od siromašnih porodica. 

 

Imala je 33 godine kada se 1924. iz Misisipija doselila u Memfis u Tenesiju i dobila čelno mesto u organizaciji za pronalaženje novih roditelja i nove porodice nezbrinutoj deci. Organizacija se zvala Tennessee Children’s Home Society i do tog trenutka svoj deo posla s nalaženjem usvojitelja deci naplaćivala je od novih roditelja sedam dolara na području Tenesija. Skroman iznos služio je dobrotvornoj organizaciji kako bi mogla da funkcioniše.

Ali, Džordžiji Tan to nije bilo dovoljno. I preko noći stvari su se promenile. Odjednom je eksplodirao broj usvojene dece. Ispostavilo se da je 80 odsto usvojene dece preko organizacije Džordžije Tan išlo bogatim usvojiteljima u Njujorku i u Kaliforniji.

Najbolje razdoblje bilo joj je od 1940. do 1950. kada je prodala oko 3.000 dece- skoro jedno dnevno. Prodavala je samo belu decu, a naročito dobru prođu na tržištu imala su ona sa plavom kosom i plavim očima. 

Najverovatnije ih je krala porodicama koje su ionako imale mnogo dece, pa je bila uverena da neće ni primetiti ako jedno nedostaje. Ako bi prijava o nestanku i došla do policije, uticajni prijatelji Džordžije Tan pobrinuli bi se da se sve zataška. Čak je i policija ponekad pomagala u otmicama.

ŠOK OTKRIĆE! GINEKOLOG NUDIO NOVOROĐENČE NA PRODAJU? BEBU MENJAO ZA AUTO… Protiv odgovornih krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal!

Tan nije samo ciljala siromašne porodice, već i na decu koja bi se rađala u zatvorima ili psihijarijskim bolnicama. U nekim slučajevima Tan nije bila sigurna ni jesu li deca uopšte rođena u porodilištu. Bilo je bitno samo da su njeni "dobavljači" nabavili bebu, da je stvar zakonski osigurana, a rodiljama bi saopštavali da je dete umrlo.

Kad bi se dočepala deteta, prodavala bi ga dalje, a svoj je biznis čak oglašavala i u novinama. U ono vreme, imućniji bračni parovi iz Njujorka ili Los Anđelesa bili su spremni da plate velike svote samo kako bi mogli da usvoje dete. Tako bi, preračunato u današnje vrednosti, za jedno dete plaćali i po 70.000 dolara. 

KINESKINJA PRODALA SVOJE TEK ROĐENE BLIZANCE! Od novca otplatila dugove sa kartice i kupila novi telefon

Deca u njenom Tennessee Children’s Home Society boravila su u tako lošim uslovima da je tamo umrlo čak 500 mališana. Razlog su bili glad, bolesti, zlostavljanje, hladnoća a ponekad bi i sama Džordžija Tan ubijala decu koju su zakapali u neobeležene grobove. O svemu se konačno saznalo kad je Gordon Brauning izabran za guvernera Tenesija. Vrlo brzo je pokrenuo istragu.

Tan zasluženu kaznu nije dočekala. Umrla je od posledica raka materice samo dva dana posle pokretanja istrage. Dva meseca posle Tennessee Children’s Home Society je zatvoren.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59