• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

12.12.2019

23:20

(VIDEO) TRAMP POVLAČI TRUPE IZ AVGANISTANA, NEĆE DA VODI IZGUBLJENI RAT! Pentagon 18 godina lagao Amerikance, sada je došlo vreme naplate!

Vesti

(VIDEO) TRAMP POVLAČI TRUPE IZ AVGANISTANA, NEĆE DA VODI IZGUBLJENI RAT! Pentagon 18 godina lagao Amerikance, sada je došlo vreme naplate!

Podeli vest

"Šta mi pokušavamo učiniti u Avganistanu? Nismo imali pojma što radimo", rekao je 2015. Douglas Lute, američki general koji se bavio strategijom u Avganistanu za vrijeme Georgea W. Busha, ali i za vreme uprave Baraka Obame

Njegove reči otkrivaju kako američka vlada stvarno nije imala pojma o ratu kojeg je započela 2001. godine u Avganistanu, a još je manje bila svesna smera i ishoda sukoba koji danas, nakon 18 godina, još nije završio. Izjava generala Lutea deo je istrage koju je objavio The Washington Post iz koje proizlazi kako je američka administracija oduvek lagala o avganistanskom sukobu, predstavljajući javnosti ulepšanu sliku rata i iskrivljujući informacije koje je širila samo kako ne bi priznala istinu, a istina je da mir u Avganistanu pod američkom okupacijskom upravom i izvoz demokratije nisu ostvarivi ciljevi.

Šta kažu "avganistanski papiri"

Da su vlada i američka vojska lagali o napretku u ratu u azijskoj zemlji nije ništa novo, ali 2,000 stranica dokumenata objavljenih nakon godina sudskih bitaka koje su pokrenule američke novine ponovo su otvorili raspravu o avganistanskom sukobu u posebno osetljivom trenutku.

Američka administracija trenutno je uključena u novi pokušaj pregovora o miru s talibanima, jer je Trampov deklarisani cilj trajno povlačenje trupa koje su još uvek prisutne na teritoriji Avganistana. Uprkos najavama o skorom sporazumu, kraj sukoba se nikako ne nazire, a dve stranke su se nakon perioda zastoja tek vratile za pregovarački stol.

Scenarij koji se ponavlja, za kojeg su Amerikanci neprestano sigurni, barem na rečima, jeste da je mir u Avganistanu iza ugla, iako sve ukazuje suprotno. Iz dokumenata The Washington Posta, a koji se tiču istraživanja koje je od 2014. do 2018. godine proveo generalni inspektor za obnovu Avganistana, zapravo je isti scenarij.

(VIDEO) NEŠTO NAM GADNO SPREMAJU?! AMERI UCENJUJU SRBIJU, TRAŽE DA PREKINEMO OPREMANJE VOJSKE, a naoružavaju Makedoniju, Milogorece, Hrvatsku, Bugarsku, Albance...

Situacija na terenu bila je katastrofalna, vojno osoblje nije imalo ispravnu viziju o zemlji ni napretku rata, ali informacije koje su se širile unutar i izvan javnog mnenja uvijek su bile pozitivne ili barem ulepšane.

Pogreške u Avganistanu

Da bi uopšte ratovale u Avganistanu, Sjedinjene Države su prvo morale znati svoje neprijatelje, ali informacije koje su vojni dužnosnici dobijali od pakistanskih saveznika, ili iz drugih izvora, nisu se smatrali pouzdanim. Dakle, američka administracija nije imala tačnu predodžbu ni o tome ko će biti "neprijatelji" koji će biti poražen, kao što potvrđuju reči koje je u memorandumu 2003. napisao Donald Rumsfeld, bivši ministar obrane, kada je rekao "kako nema jasan koncept ko su negativci".

Nepoznavanje ne samo neprijatelja, već i "prijatelja", bila je još jedna slaba tačka američke strategije. Vojna intervencija prvih godina rata je kasnije pretvorena u operaciju koja ima za cilj stabilizaciju kabulske vlade i vraćanje jedinstva i mira u zemlju, dve strategije koje su se pokazale neuspešnima.

Američki dužnosnici nisu uspeli u potpunosti obučiti avganistanske snage, a još manje nametnuti demokratski sistem zapadnog stila u zemlji koju je do tada prvo vodila monarhija, a kasnije socijalistička sekularna vlada bliska Sovjetskom Savezu. Nakon odlaska Crvene armije, zemlja je potonula u haos u kojem su izbili sektaški sukobi i došlo je do podele teritorija između ratnih poglavara.

SREDOZEMNO MORE VRI, DELE NAS MINUTI OD OPŠTEG RATA! Savezništvo Rusije i Turske na nikad klimavijim nogama, LIBIJA SVAĐA PUTINA I ERDOGANA!

Još jedna greška se tiče upravljanja sredstvima dodeljenim za sukob u Avganistanu. U izjavi iz anonimnog svedočenja službene osobe iz 2016. godine stoji "kako je vlada davala novac, govorila da se troši, a američke snage su to činile bez određenog cilja".

Takvo ponašanje naštetilo je američkoj strategiji u Avganistanu, dajući život onome što je pukovnik Christopher Kolenda 2016. nazvao "kleptokratijom", za šta je "da bi prioritet avganistanske vlade postao održavanje ove kleptokratije u životu".

Ne treba posebno pominjati da je većina novca kojeg su osigurali američki poreski obveznici završavala u rukama "gospodara rata", već obogaćenih proizvodnjom opijuma koju Amerikanci nisu uspeli i nisu se ni trudili iskoreniti. Štaviše, brojni su dokazi o tome kako američki marinci čuvaju nepregledna polja opijumskog maka, zasađenog uz same zidine njihovih vojnih kampova u azijskoj zemlji.

Rat u Avganistanu tada traje 18 godina, a da američki ciljevi nisu postignuti. No, ovde ne govorimo o "pobedi" koje nema niti je može biti, već o najopsežnijoj manipulaciji informacijama o američkoj kampanji, koja, ako bude prikazana onakvom kakva jest, može biti vetar u leđa Donaldu Trampu da povuče vojnike, što će mu biti jak adut na izborima 2020.

Naime, Chris Hayes je u programu kanala MSNBC pozvao da se odmah okonča rat u Avganistanu, a Fox news je posvetio celovečernju emisiju o "neverici američke javnosti kako su 18 godina mogli verovati u informacije koje su im plasirali najveći mediji u zemlji".

Kako je u svom izlaganju 2016. izjavio vojni savetnik Bob Crowley, "istina ranije jednostavno nije bila dobrodošla".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 4 godine

Jao, ko će sada da "vodi računa" o proizvodnji opijuma , hašiša, marihuane.....! Od ćega će sada CIA da živi ?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija