• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/informer.rs

12.12.2019

12:00

DRAMATIČAN PLAN EU! Predlozi Evropske komisije DIŽU CENE U NEBO, vode TRGOVINSKIM SUKOBIMA i neće se SVIDETI AMERICI I KINI!

Vesti

DRAMATIČAN PLAN EU! Predlozi Evropske komisije DIŽU CENE U NEBO, vode TRGOVINSKIM SUKOBIMA i neće se SVIDETI AMERICI I KINI!

Podeli vest

Evropska komisija predstavila je plan u pedeset tačaka za borbu protiv klimatskih promena, i jasno je da će naš dosadašnji način života postati mnogo skuplji

Nova Evropska komisija želi da bude na čelu promena i borbu protiv klimatskih promena, pod nazivom "Zeleni plan“ (Green Deal), istakla je kao centralnu temu svoje politike, piše Dojče vele.

Predsednica EK Ursula fon der Lejen je u Evropskom parlamentu predstavila paket koji sadrži 50 predloga.

- To je nešto poput sletanja na Mesec. Nemamo više vremena za gubljenje- rekla je Lejen.



Već u martu bi EU trebalo da usvoji Zakon o klimi koji propisuje da bi EU do 2050. godine trebalo da postigne "klimatski neutralnu“ ekonomiju. To znači da bi emisija ugljen-dioksida i drugih gasova štetnih za klimu trebalo da bude jednaka nuli.

Najvažniji predlozi koje sadrži "Zeleni plan“ su uvođenje poreza na ugljen-dioksid, čime bi drastično trebalo da se smanji potrošnja uglja, gasa i nafte; potom proširenje trgovine emisijama- što će dovesti do poskupljenja u avio-saobraćaju i smanjenja broja letova, kao i brodskog saobraćaja.

Predviđeno je i podsticanje investicija, naročito vezano za otvaranje stanica za punjenje električnih automobila, kao i izgradnje vetroparkova na moru i kopnu, kao i ekološki prihvatljivijih gasnih elektrana.

Predložene su i kompenzacione carine na granicama, što bi, kako piše Dojče vele, da izazove negodovanje SAD, Kine i drugih proizvođača i da vodi ka novim trgovinskim sukobima. Moguć je i "porez na ugljen-dioksid“ za sve proizvode na tržištu EU, čime bi izvoz iz Evrope postao skuplji.

SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI, RAZVITAK ZAPADNOG BALKANA I RODNA RAVNOPRAVNOST! Ovo su zadaci Evropske komisije, koja je od danas u novom sazivu!
 


Evropska komisija planira da dozvoli zelena dugovanja, čime bi investicije i finansijski proizvodi koji budu klasifikovani kao ekološki poželjni, mogli da budu poreski rasterećeni. 

Stanovnike EU očekuje i povećanje potrošačke cene, što se prevashodno odnosi na fosilna goriva, benzin, naftu i gas. 

Evropska komisija pripremila je i plan za podsticanje organskog uzgoja, produktivno recikliranje, kao i amortizovanje stukturnih promena.

Novi zeleni društveni ugovor sada mora da podrži 27 zemalja članica EU (verovatno bez Velike Britanije). Sporno je koliko će koja država morati da doprinese zaštiti klime i kompenzacionim merama. Skeptične su pre svega istočnoevropske zemlje poput Poljske, Mađarske i Češke koje troše mnogo uglja i traže finansijsko rasterećenje.

I Nemačka bi morala, ocenjuju udruženja za zaštitu životne sredine, da pooštri svoje klimatske ciljeve, ukoliko želi da se ostvari odluku da EU već 2030. godine smanji emisiju CO2 za 50 ili 55 odsto u odnosu na 1990. godinu, navodi u teksu Dojče vele.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija