• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Tanjug

12.12.2019

14:21

MERKELOVA JE NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA! Na Forbsovoj listi najuticajnijih dama i SRPSKA PREMIJERKA ANA BRNABIĆ!

Vesti

MERKELOVA JE NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA! Na Forbsovoj listi najuticajnijih dama i SRPSKA PREMIJERKA ANA BRNABIĆ!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ove godine je najuticajnija žena sveta, smatraju u američkom „Forbsu“

Ona je na top-listi ostavila iza sebe predsednicu Evropske centralne banke i bivšu šeficu MMF-a Kristin Lagard i predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

 

Odmah iza njih je i nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a predsednica Centralne banke Rusije Elvira Nabilulina je jedina Ruskinja na listi. Ona se nalazi na 53. mestu ispred pevačice Rijane i teniserke Serene Vilijams.

Nemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu za redom zauzela je prvo mesto na listi 100 najmoćnijih žena sveta. „Forbs“ posebno ističe napore Merkelove da se izbori sa antiimigrantskim raspoloženjem u Evropi, dok za Pelosijevu navode da je zaslužna za pokretanje procedure impičmenta američkog predsednika Donalda Trampa.

Na listi američkog magazina je i srpska premijerka Ana Brnabić, i to na 88. mestu.

"Forbs" opisuje Brnabić kao prvu ženu premijera i prvog deklarisanog homoseksualca na toj poziciji u, kako navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podseća da je tokom svog prvog govora kao premijerka, Brnabić pozvala poslanike da "ožive tromu ekonomiju" kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

Ističe i da je Brnabić razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rešenja u vreme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Navodi i da se bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT-a u nastavi.

Foto: Tanjug

(VIDEO) BRNABIĆ POSLE SASTANKA S MERKELOVOM: KiM jedina tačka neslaganja, važno je da razgovaramo!

Na 20. mestu je američka voditeljka Opra Vinfri, na 40. britanska kraljica Elizabeta, a Ivanka Tramp, ćerka i savetnica predsednika SAD, zauzela je 42. mesto.

Greta Tunberg, ličnost godine za „Tajm“, na „Forbsovoj“ listi je 100. mestu.

Najviše žena na listi dolazi iz Severne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona potiče njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno sa Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dve, a jedna iz Afrike. Kako navodi "Forbs", na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bili

pre 4 godine

Bravo Ana,Siguran sam da će naša premijerka u narednih nekoliko godina biti među 10 najznačajnijih žena na svetu.Bit će Ana, da Bog, predsednik Republike Srbije i to će biti počat za njen uspon na vrh sveta.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija