• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

14.12.2019

07:00

BUGARI BAŠ NERVIRAJU PUTINA! Niče NATO centar na Crnom moru! Rusima dosta igranja - TO JE LEGITIMNA META ZA NAŠE RAKETE! Sofija zateže i oko Turskog toka!

Vesti

BUGARI BAŠ NERVIRAJU PUTINA! Niče NATO centar na Crnom moru! Rusima dosta igranja - TO JE LEGITIMNA META ZA NAŠE RAKETE! Sofija zateže i oko Turskog toka!

Podeli vest

Ukoliko Bugarska napravi koordinacioni centar vojno-pomorskih snaga NATO-a u Varni na Crnom moru, kao što je najavio Jens Stoltenberg, ona rizikuje da postane legitimna meta ruskih strateških snaga, smatra Aleksandar Žilin, vojni ekspert i šef Centra za izučavanje problema nacionalne bezbednosti

On kaže da je prilično nejasno na šta računaju Bugarska, Poljska, Litvanija, Estonija i Rumunija kada razmeštaju američke i NATO vojne objekte na svojoj teritoriji i dodaje da je to što se dešava u istočnoj Evropi, s tačke gledišta razmeštanja američkih udarnih kompleksa protiv Rusije, a sada i izgradnje objekta za upravljanje bojevim dejstvima, izuzetno štetno, jer postaje jasno da tenzije u ovom regionu rastu.

- Ne iznenađuje politika SAD, ona je tradicionalna jer Amerikanci uvek ratuju tuđim rukama i sa svoje strane pomažu avijacijom - jasan je on.

NATO centar u Varni - nova vojna baza

Ruski eksperti smatraju da je postavljanje NATO Kordinacionog centra na Crnom moru očigledan pokušaj Amerikanaca da posredstvom Severnoatlantske alijanse duplira infrastrukturu i raketne sisteme u ovom regionu zbog složenih odnosa sa Turskom. 

S obzirom na to da ne mogu da kontrolišu crnomorski region samostalno zbog složene geopolitičke situacije, prisustvo NATO-a u Varni je veoma važno jer je to blizu južnih delova Rusije i Ukrajine, koja uvek može biti iskorišćena za provokacije.

(VIDEO) SRBIJA HELIKPOTERIMA MOŽE POSLATI BATALJON SPECIJALACA ZA PRVI UDAR! Zbog ovog su besni NATO i Ameri i prete nam sankcijama!

Vojni ekspert Ivan Konovalov smatra da su svi ovi postupci logični ako se ima u vidu opšta regionalna politika NATO-a u crnomorskom regionu.

- NATO veoma blisko sarađuje sa Gruzijom i ona je odskočna daska za Severnoatlantsku alijansu u regionu Velikog Kavkaza. Na suprotnoj strani od Crnog mora se nalazi Rumunija, čije su vazduhoplovne baze, izgrađene još za vreme socijalističkog perioda, ustupljene na korišćenje SAD. Amerikanci su uložili veliki novac, razradili infrastrukturu i stvorili ozbiljno čvorište sa kojeg je moguće razmeštati trupe, opremu, municiju i sve ostalo. Zatim u Očakovu, u Ukrajini, izgrađen je američki centar, odnosno praktično vojna baza - objašnjava Konovalov.

Eksperti su saglasni da je ovde reč o promovisanju američkih interesa kroz NATO strukture u svim državama crnomorskog regiona, ali i pokušaju balansiranja zbog mogućih nepredvidivih postupaka Ankare. Iako je Turska članica NATO njena nezavisna politika u okviru te organizacije ugrožava interese SAD. To je direktno povezano sa Konvencijom Montre iz 1963. godine, kojom je Turskoj data kontrola nad prolazima kroz moreuze Bosfor i Dardaneli, čime se, između ostalog, uređuje tranzit mornaričkih ratnih brodova, ali i garantuje prolazak civilnih brodova u mirno vreme. 

SRBIJA (NE)TREBA DA SE RADUJE POBEDI DŽONSONA, ON ĆE SRUŠITI RASHODOVANU EU! Beograd pred nikad većim izazovom!

Zbog te konvencije i komplikovanih odnosa sa Turskom, mogućnost prolaska velikog broja američkih ratnih brodova je isključena. Iz tih razloga, Amerikanci traže načine ili da unište tu konvenciju i „sistem kontrole" ili da je na neki način zaobiđu.

Konovalov naglašava da je crnomorski region od velikog značaja za SAD i da one na svaki način pokušavaju da tu obezbede svoje prisustvo. On podseća da su, na primer, Amerikanci u Očakovu, u Ukrajini, izgradili centar koji se prvenstveno bavi vojno-pomorskom tehnikom na osnovu bilateralnog sporazuma. Taj centar je izgrađen pre dve-tri godine, upravo kao američki centar, jer Ukrajina iz objektivnih razloga ne može biti članica NATO, ali zato može da sarađuje sa Amerikancima i Pentagonom.

Bezbednost Evrope je uništena

Aleksandar Žilin ističe da će Rusija biti prinuđena da sve ove objekte u Bugarskoj, Rumuniji i drugim zemljama uključi u legitimne vojne ciljeve, jer su SAD i NATO već stavili Rusiju u nezavidan položaj.

- Polemika se vodi oko toga da takvi postupci protiv Rusije povećavaju bezbednost Istočne Evrope. Ja bih rekao da je bezbednost u Evropi uništena onog momenta kada su Amerikanci u Rumuniji razmestili svoje komplekse. Amerikanci su postigli da pod okriljem i uz podršku drugih naroda razmeste svoje oružje protiv Rusije. Oni se na dalekom ostrvu osećaju bezbedno, a ovde ako dođe do sukoba, sav teret rata snosiće Poljska, Litvanija, Estonija i druge zemlje - ističe Žilin.

Prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje političkih elita u Bugarskoj, Rumuniji i Poljskoj moguće je oceniti jedino kao izdaju naroda.

Podsetimo, Moskbva i Sofija razmenjuju poslednji dana i "varnice" zbog Turskog toka! Čak je i Vladimir Putin reagovao poručivši da bi Rusija mogla da nađe alternativu Bugarskoj, tačnije da pronađe drugu rutu ako Bugarska bude otezala sa izgradnjom gasovoda "Turski tok".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran miljkovic

pre 4 godine

Руси му личе на Шешеља који је претио Европи пре рата. Када си на КОЛЕНИМА и БЕСПОМОЋАН једино ти остаје да ПРЕТИШ или да издајеш САОПШТЕЊА, извежбали се на нама око Косова.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija