• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

18.12.2019

22:40

ERDOGAN UDARA NA PUTINA?! Na pomolu sukob Turske i Rusije u afričkoj zemlji!

Vesti

ERDOGAN UDARA NA PUTINA?! Na pomolu sukob Turske i Rusije u afričkoj zemlji!

Podeli vest

Turski predsednik u Libiju poslao vojsku da pomogne međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju u borbi protiv feldmaršala Kalife Haftara, kojeg podržava ruski lider

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan udario je na interese ruskog predsednika Vladimira Putina u Libiji. Erdogan je u tu afričku zemlju poslao svoju vojsku kako bi pomogla međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju u borbi protiv Putinovog čoveka - feldmaršala Kalife Haftara, šefa nepriznate vlade na istoku zemlje i komandanta Libijske nacionalne armije (LNA).

Sledi odlučujuća bitka

Prema navodima saudijske televizije Al Arabija, Turska je u Tripoli poslala specijalne snage, savetnike i vojnu tehniku.

- Erdogan je to uradio nakon što su Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju i njen premijer Fajez el Saraj to zatražili - navodi Al Arabija.

SREDOZEMNO MORE VRI, DELE NAS MINUTI OD OPŠTEG RATA! Savezništvo Rusije i Turske na nikad klimavijim nogama, LIBIJA SVAĐA PUTINA I ERDOGANA!

Foto: Reuters

Razgovor dvojice lidera zakazan za januar

Kremlj je juče saopštio da će ruski predsednik Vladimir Putin sledećeg meseca razgovarati sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciji u Libiji. Tema razgovora biće turski plan pružanja vojne pomoći međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.
- Rusija podržava sve napore i svaku pojedinačnu zemlju u traženju rešenja za libijsku krizu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ta televizija dodaje da Erdoganove snage imaju za cilj da unište Haftara, koji je sa svojom LNA još u aprilu započeo ofanzivu protiv međunarodno priznate vlade, a u četvrtak je najavio odlučujuću bitku za Tripoli.

- Turski predsednik je zato u nedelju primio Saraja u palati Dolmabahče u Istanbulu. Tada je Saraj od Erdogana zatražio pomoć na osnovu sporazuma o vojnobezbednosnoj saradnji koji su dva lidera, uprkos protivljenju Arapske lige, potpisala 27. novembra - objavila je Al Arabija.

Analitičari, međutim, ocenjuju da taj Erdoganov potez nije mnogo mudar i da će se time silno zameriti Putinu. Haftar, naime, ima odlične kontakte sa Rusijom, koja mu je pomogla u borbi protiv terorista ISIS na istoku Libije. Prema navodima pojedinih medija, Haftarovi ranjeni vojnici leče se u Rusiji, a ruska vlada pomogla mu je i da napravi dve vojne baze na istoku Libije. Kako pojedinci ocenjuju, Putin u Haftaru vidi jedinog kandidata koji bi u postgadafijevoj eri mogao da donese mir Libiji.

FRAKCIJE U AFRIČKOJ ZEMLJI U HAOSU BORE SE ZA PREVLAST! Putinov čovek osvaja Tripoli!

- S obzirom na Erdoganovu odlučnost da zaštiti vladu u Tripoliju, Libija bi mogla da postane centar tursko-ruskog sukoba. Erdoganova vojska u Libiji ugrožava ruske interese, što Putin neće dozvoliti. Sumnjam da će se ruska i turska vojska direktno sukobiti, ali Putin ima keca u rukavu. On uvek može da potegne pitanje raketnog sistema S-400, koji je Ankara kupila od Rusije - kaže politički analitičar Kerim Has.

Sve zbog gasa

On dodaje da Erdogan sve to radi kako bi se dokopao novog nalazišta gasa u Mediteranu.

- Zbog toga je sa vladom u Tripoliju potpisao memorandum o razumevanju, kojim se definiše pomorska granica između Turske i Libije. Prema tom sporazumu, Turska će imati pravo da crpi gas iz novog nalazišta, nedavno otkrivenog u Sredozemnom moru. Budući da je Tripoli to nalazište prepustio Erdoganu, on je obećao da će zauzvrat pružiti vojnu pomoć - ističe Has.

Inače, Libija je od oktobra 2011, kad su pobunjenici, uz podršku SAD i NATO, brutalno ubili dugogodišnjeg lidera Muamera el Gadafija, zapala u haos. Ta zemlja bogata naftom već osam godina je u građanskom ratu. Posledica toga bilo je formiranje dve vlade - međunarodno priznate u Tripoliju, koju sada vodi Saraj, i one nepriznate sa sedištem u istočnom gradu Tobruku, na čijem je čelu Haftar.

(VIDEO) PUTINOV GENERAL UDARIO S NEBA! Počela vazdušna ofanziva na Tripoli! Vojska prozapadne libijske vlade najavljuje PROTIVNAPAD!

Hoće da vrati milion izbeglica u Siriju

Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da bi milion sirijskih izbeglica, na dobrovoljnoj bazi, trebalo da se preseli u "zonu mira" na severu njihove zemlje, i to u "veoma kratkom vremenskom periodu".
- Moramo da pronađemo formulu da omogućimo izbeglicama koje su putovale u Tursku da budu preseljene u svoju domovinu - rekao je Erdogan.
U Turskoj se trenutno nalazi 3,7 miliona sirijskih izbeglica, a Erdogan smatra da bi u "zoni mira" mogli da se izgrade stambeni objekti i škole.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran miljkovic

pre 4 godine

Kada je Turska oborila Ruski avion, najavljivali ste ODMAZDU a ono Putin ni da pisne,pa cak spasava Erdogana od pada sa vlasti, gde se grle i ljube samo tako. Sada Erdogan da bi se dodvorio Americi udara na Putina, jadan je bivsi SEF KGBa ako to nije mogao da PREDVIDI. Pa Putinu je Kolinda pretila slanjem VOJSKE, jedino vi PLACENICI to ne RAZUMETE.Glup umre GLUP.

Pesterac

pre 4 godine

Svi se bore da se docepaju necega,zasto ne i Turska???Znaci svi imaju prava na sve a ostali da nemaju.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija