• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: webtribune.rs/informer.rs

23.12.2019

15:39

PROLETEO MIGOM ISPOD MOSTA BRZINOM SVETLOSTI! Ovaj podvig ruskog pilota i danas se PREPRIČAVA! (FOTO)

Vesti

PROLETEO MIGOM ISPOD MOSTA BRZINOM SVETLOSTI! Ovaj podvig ruskog pilota i danas se PREPRIČAVA! (FOTO)

Podeli vest

Sovjetski vojni pilot Valentin Privalov izveo je 1965. neverovatan vazduhoplovni poduhvat proletevši borbenim avionom na reci Ob kroz luk mosta koji je visok svega 30 metara i širok 120 metara

Privalov je proleteo brzinom od 1.126 kilometara na sat prošavši na samo metar iznad vode.

Koliko je njegov podvig bio veliki, govori i činjenica da pomeranje upravljačke palice za samo jedan milimetar pri toj brzini menja visinu aviona za više metara. Otežavajuća okolnost koja poduhvat čini još neverovatnijim jeste i to da se na samo 950 metara nizvodno nalazio železnički most, kojim je u tim trenucima prolazila železnička kompozicija.

Pilot je zbog toga imao samo pet sekundi vremena da odreaguje i izbegne taj drugi most.

Sam događaj su opisali svedoci koji su bili prisutni, a sve se desilo 4. juna 1965, kada je Privalov proleteo pod središnjim delom Komunalnog mosta u Novosibirsku. Obala reke bila je prepuna šetača, turista koji su tamo došli na odmor, ali i vojnika iz obližnje baze koji su došli da uživaju na suncu, piše „Vintidž njuz“.

Potom se, iznenada, na nebu ukazao srebrni mlaznjak, a bilo je očigledno da izvodi neke akrobacije. Svi su bili zadivljeni, pogleda uprtih u visine.

Odjednom je avion naglo počeo da se spušta, i pre nego što je iko to shvatio, prošao je ispod mosta. Bio je to čin veličanstvene veštine, jer nikad pre nije bio viđen let „miga“ sa toliko preciznosti.

Javljeno je da je Privalov to učinio na sopstvenu inicijativu i bez ikakvih naloga. Okupljeni na mostu su aplaudirali, ali nadređeni nisu bili presrećni — dobio je suspenziju. Pretila mu je disciplinska mera, međutim ministar odbrane je njegov poduhvat video kao dobru reklamu vojske. Ljudi su bili zadivljeni, a priča o tome što je učinio proširila se celim SSSR-om.

(VIDEO) MAJSTORSTVO RUSKOG PILOTA! Pogledajte kako najmodernijim suhojem izvodi manevar "ravni spin"

Privalov je poslat u elitnu moskovsku eskadrilu stacioniranu na vojnom aerodromu „Kubinka“. Na aerodromu je dom akrobatskog tima „Svifts“ i „Ruski vitezovi“, a Privalov im se pridružio. Fotografija slavnog događaja počela je nedavno da kruži internetom te je pronašla svoj put do svetske pažnje kroz različite forume na ruskom jeziku.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 4 godine

Alooooo novinari, znate li vi razliku između brzine SVETLOSTI i brzine ZVUKA ? Za vašu informaciju to se uči još u osnovnoj školi !

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija