• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/express.hr

27.12.2019

07:00

NEREŠIVA MISTERIJA OBLASTI 51! Šta kriju od nas duboko u pustinji? Jedan hangar čuva TAJNU VELIKE SVETSKE PREVARE?! (FOTO/VIDEO)

Vesti

NEREŠIVA MISTERIJA OBLASTI 51! Šta kriju od nas duboko u pustinji? Jedan hangar čuva TAJNU VELIKE SVETSKE PREVARE?! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Decenijama je vojna baza u Nevadi- Oblast 51 simbol teorija zavere, pre svega da postoje vanzemaljci i da se kriju upravo tamo, a mnogi su pokušali da zavire iza zidova ovog misteroznog područja

Usred neplodne pustinje Nevade, nalazi se prašnjav neoznačen drum koja vodi do prednjih vrata Oblasti 51. Zaštićena je žičanom ogradom, vratima sa rampom i znakovima koji upozoravaju na zabranu neovlašćenog ulaska. Mnogi misle kako je ta legendarna američka baza strože čuvana, ali nije tako.

 

Što se tačno događa u Oblasti 51, dovelo je do višedecenijskih divljih spekulacija. Postoje vanzemaljske zavere, a jedna od živopisnijih glasi da je zloglasna nesreća u Rozvelu iz 1947. godine zapravo bila sovjetska letelica kojom su upravljali "mutirani patuljci", a olupina i danas stoji na tlu vojne baze. 

 

Neki čak veruju da je američka vlada snimila sletanje na Mesec 1969. u jednom od hangara baze, piše Popular Mechanics.

 

Što se tiče svih mitova i legendi, istina je da Oblast 51 stvarno postoji i još uvek je vrlo aktivna. Iza ograda možda nema vanzemaljaca, ali nešto se definitivno događa i samo nekolicina odabranih je upućena u to.

- Zabranjeni aspekt Oblasti 51 je ono što ljude tera na znatiželju i sigurno je da se tamo još uvek puno toga događa - kaže istoričar vazduhoplovstva i autor Peter Merlin koji je Oblast 51 istraživao više od tri decenije.


Početak sage o Oblasti 51 veže se za razvoj izviđačkih aviona Istočnog bloka. Kad su Sovjeti 1950. podržali invaziju Severne Koreje na Južnu Koreju, postajalo je sve jasnije da će Kremlj agresivno proširiti svoj uticaj. Amerika je zbog toga bila zabrinuta. 

Zato je 1954. predsednik Ajzenhauer odobrio tajni razvoj izviđačkog aviona za velike visine, nazvanog U-2 program. Jedan od prvih naloga bio je pronalazak udaljenog, skrivenog mesta za obuku i testiranje. Našli su ga u pustinji južne Nevade, blizu slane ravnice poznate kao Jezero Grum. Pre Drugog svetskog rata tamo je bio poligon za američke pilote.

Ime Oblast 51 dobilo je zbog oznake na karti, a mesto je postalo nova tajna vojna baza. Kako bi uverio radnike da dođu, Keli Džonson, jedan od vodećih inženjera U-2 projekta, dao joj je zanimljiviji naziv: Paradise Ranch (Rajski ranč). U-2 testiranje započelo je 1955. a odmah su stigli izveštaji o kako su tu viđeni neidentifikovani leteći objekti. Ako se uzme u obzir izveštaj CIA o detaljima, sa koga je skinut veo tajne 1998, a u celosti objavljen 2013, jasno je i zašto.


Piloti komercijalnih aviokompanija nikada, primera radi, nisu videli avion da leti na tako velikim visinama kao što je U-2. Dok današnji avioni mogu da lete i do 14.000 metara, aviokompanije su sredinom pedesetih godina letele na visinama između 3.000 i 6.000 metara visine. Zbog toga je U-2 svakako mogao delovati "vanzemaljsko".

Vazduhoplovni službenici znali su da je većina tih neobjašnjivih stvari bila povezana sa testiranjem U-2, ali im nije bilo dopušteno da te detalje objave u javnosti.  Dakle, "prirodni fenomeni" ili "istraživanje vremenskih prilika na velikoj visini" postalo je objašnjenje za viđenje NLO.

Ono što je takođe zanimljivo u poslednjem izveštaju za 2013. godinu jeste da ono potvrđuje postojanje Oblasti 51. 


Operacije U-2 zaustavljene su krajem pedesetih, ali drugi tajni vojni avioni nastavili su ispitivanja u Oblasti 51. Tokom godina razvijeni su avioni A-12 i brojne nevidljive letelice, poput Bird of Prey, F-117A i TACIT BLUE, koji su svi testirani u pustinji Nevade. Više dokumenata otkriva ulogu Oblasti 51 u projektu "Have Donut", odnosno pokušaju proučavanja tajno dobijenih sovjetskih MiG-ova iz 1970-tih.

 

- Preleteli su iznad Oblasti 51 i postavili naše borce protiv njih kako bi razvijali borbene taktike. To se i danas događa, samo što umesto da vidimo MiG-17 i 21, postoje MiG-29 i SU-27- kaže Merlin.

(FOTO) USPELI SU DA PRIĐU! Evo šta stvarno krije Oblast 51

A 2017. potpukovnik vazduhoplovnih snaga poginuo je pod tajanstvenim okolnostima kada se njegov avion srušio u Nevadi i Pentagon nije odmah identifikovao letelicu. Čini se da je najverovatnije leteo stranom letelicom koja je Americi nekako "pala u ruke".

Vanzemaljske teorije zavere pojavile su se 1989. godine kada je Bob Lazar u intervjuu za lokalne vesti u Las Vegasu rekao da je video vanzemaljce i da je pomogao inženjerima vanzemaljskih svemirskih letelica dok su radili u bazi.

Mnogi su to zanemarili kao fikciju, uključujući Merlina, koji je proveo godine razgovarajući sa bivšim inženjerima iz Oblasti 51 i zaposlenima, besnim zbog frke oko vanzemaljaca.

- Oni su ponosni na ono što decenijama rade i inovacijama koje su napravili u vazdušnom saobraćaju, a svi samo pričaju o malim zelenima - kaže Merlin.



Danas se Oblast 51 još uvek koristi. Neprestano se tamo nešto gradi i proširuje. Posetioci u ranim jutarnjim satima mogu da primete čudna svetla na nebu kako se kreću gore-dole. Ali, to nije NLO. U pitanju je polu-tajna avio kompanija koja prevozi radnike iz vazdušne luke u Las Vegasu do baze.

Ali, malo se zna o tome šta se trenutno dešava u američkoj najtajnijoj vojnoj bazi. Merlin nagađa da se tamo radi na tehnologijama prikrivanja, naprednog naoružanja, elektronskog ratovanja, a naročito bespilotnih letelica. Kris Pokok, poznavalac U-2 i autor nekoliko knjiga o tom pitanju, rekao je za Popular Mechanics kako smatra da se u bazi trenutno razvijaju klasifikovani avioni, egzotičniji oblici radiokomunikacije, usmereno energetsko oružje i laseri.

(VIDEO) PROPAO UPAD U TAJNU AMERIČKU BAZU! Vojska bila na gotovs, Oblast 51 ostaje jedna od najvećih MISTERIJA NA PLANETI!


Iako je privlačnost Area 51 rezultat, možda, mašte i fikcije, to nikako ne sprečava ljude da vire iza ograde. 

- Kad god imate nešto tajno ili zabranjeno, u ljudskoj je prirodi da saznaju o čemu se radi- kaže Merlin. 

Bez obzira da li je reč o činjenicama ili fikciji vanzemaljci su privlačan faktor za turiste. Godine 1996. država Nevada je rutu 375 preimenovala u "vanzemaljski autoput". Na zapadnom delu Oblasti 51 nalazi se bordel koji se reklamira kao jedini bordel sa vanzemaljcima.

 

Ali, tamo je i stvarna baza. Iako ulazak unutra nije dozvoljen većini ljudi, znatiželjnici se, zapravo, mogu voziti do prednjih i zadnjih vrata. Meštani će čak namernike i da usmere, a postoji čak i aplikacija koja je prepuna informacija, karata i uputstava za vožnju.



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!
Društvo

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!

Nakon najtoplije zime u istoriji, moguće je da je pred nama zbog klimatskih promena, koje su povećale temperature u svetu za 1 stepen, a u Srbiji čak za 2, jer se naša zemlja brže zagreva, i jedno od najtoplijih proleća, a bogami i leta. Tek što je ovo godišnje doba stiglo, meteorolozi su upalili i prve meteoalarme zbog vrućine koja sledi narednih dana.

28.03.2024

14:50

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija