• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.12.2019

13:35

EVROPA NA PREKRENTICI U 2020. GODINI, ove dve zemlje će se ozbiljno boriti za prevlast u EU!

Vesti

EVROPA NA PREKRENTICI U 2020. GODINI, ove dve zemlje će se ozbiljno boriti za prevlast u EU!

Podeli vest

Sa Bregzitom dolazi do pomeranja snaga u Evropi, a Nemačka će se okrenuti istočnoj Evropi, kako bi ojačala svoj uticaj na kontinentu, piše za Dojče vele nemački novinar Boris Kalnoki

Evropska unija će 2020. godine biti manja, a politika u njoj će biti teža. Britanci bi, definitivno, trebalo da se pozdrave, što će se odraziti na odnos snaga u EU.

Polako se nazire odstupanje od osnovnog nemačko-francuskog modela i povratak istorijskim strukturama. U to spada stvaranje bloka u centralnoj i istočnoj Evropi, gde je nekada bila Habzburška monarhija: zemlje Višegradske grupe, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, kao i druge zemlje koje su sa njima sve više povezane.

Nemačka mora da se zapita gde je njeno mesto u Evropi i budući oblik EU zavisi od te odluke. Nemački političari se često pretvaraju kao da nisu na čelu centra moći. Ali druge zemlje to znaju. To je jedan od razloga zašto Britanci odlaze. Oni prepoznaju nemačku dominaciju i ne žele da se vezuju za jednu takvu strukturu, navodi se u tekstu.

Sve češće trzavice između Pariza i Berlina u 2019. godini označile su početak borbe za dominaciju u novoj kontinentalnoj Evropskoj uniji.

Francuzi osećaju da bi Nemačka u budućnosti mogla još jasnije politički da dominira - više nego ikad od Drugog svetskog rata - i to pokušavaju da spreče. Receptima koje su već primenili de Gol, Miteran i drugi francuski predsednici: Nemačku vezati za strukture koje ne dopuštaju sopstvene puteve i u tim strukturama zauzeti što više ključnih pozicija.

Foto: Tanjug/AP



Jedan takav korak je Makronov poziv da se formira evropska vojska kojom bi dominirala Francuska, kao jedina nuklearna sila na kontinentu i jedina zemlja koja ima želju da vojno interveniše u inostranstvu.

U međuvremenu, kako se navodi, Nemačka se suočava sa novom-starom stvarnošću na Istoku. Zemlje centralne i istočne Evrope, kao nekada u vreme Habzburške monarhije, sebe nude kao saveznike. Verbalni sukob sa Berlinom, kada je reč o migraciji, pravnoj državi i evropskoj integraciji, nije bio najvažniji događaj poslednjih godina na Istoku.

Važniji je bio apel zemalja centralne i istočne Evrope da ih Nemačka prizna kao strateškog partnera i da se sa njima vrati principima realističnog, pragmatičnog uticaja, umesto da stalno drži lekcije o moralu.

One su spremne da pomognu širenju nemačke moći u Evropi - ukoliko im Nemačka za to nešto ponudi. Ta ideja iza kulisa postoji od 2014/15. i sve je više naznaka da u Berlinu ta opcija počinje da se razmatra.

Nemačka će se nakon Bregzita sve više okretati centralnoj i istočnoj Evropi, kao protivteži Francuskoj, ali i kako bi zemlje Višegradske grupe držala podalje od desničarskih pokreta u Italiji i Francuskoj. Pritom je najveću prepreku stvorila sama nemačka politika: rasprava o vladavini prava i član 7 postupka protiv Poljske i Mađarske. Kako to zaustaviti? Niko ne zna.
 

Foto: AP/Photo

Rešenje bi, navodi se, bio mehanizam o vladavini prava koji planira nova Evropska komisija, koji bi važio za sve zemlje. To bi bila šansa da se postojeći postupak prebaci u novi mehanizam. Onda bi problemu trebalo pristupiti mnogo pažljivije, jer šta je sa izrazito političkim francuskim Ustavnim sudom i njegovom nezavisnošću? Ili sa tradicionalno korumpiranom austrijskom politikom? Ili sa upitnom praksom dodele EU fondova Grčkoj?

Lista je duga. Zato bi 2020. godina mogla da bude godina rađanja kontinentalne EU, čija bi politika ponovo više ličila na politiku, nego na besedu na gori, zaključujes se u analizi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija