• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.01.2020

17:58

KOLIKO AMERIKU KOŠTA SILNO RATOVANJE - Od Drugog svetskog rata do danas?!

Vesti

KOLIKO AMERIKU KOŠTA SILNO RATOVANJE - Od Drugog svetskog rata do danas?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su najveća vojna sila na svetu, sa godišnjim budžetom od 649 milijardi dolara, a prema istraživanju sajta "Hau mač" koji je poredio sve ratove koje su SAD vodile, od Američke revolucije do danas, ratovanje je Amerikance koštalo više od 8,6 biliona dolara, ne računajući nenadoknadive ljudske žrtve

Drugi svetski rat najviše je finansijski oštetio SAD, kada je izgubljeno 4,69 biliona dolara, što je više nego kada se saberu cifre iz svih ostalih ratova koje je država vodila.

Sledi rat u Iraku za koji su SAD utrošile 1,01 biliona dolara, prenosi B92.net.

Rat u Avganistanu koji je koštao SAD više od 910 milijardi dolara, treći je na listi što se tiče utrošenog novca, ali je najduži, pošto traje već 18 godina i nema naznaka o tome kada će se završiti.

Ukupni kumulativni troškovi građanskog rata i za Sever i za Jug su iznenađujuće mali.

AMERI SPREMAJU SAJBER UDAR NA RUSIJU, DIREKTAN SUKOB NIJE MOGUĆ ZATO SU PREŠLI NA PLAN B! Moskva provalila plan, sprema kontraudar!

 

U Vijetnamskom ratu Amerikanci su potrošili 843,63 milijardi dolara, a za Korejski su izdvojili 398,81 milijardi dolara. Na šestom mestu po troškovima je Prvi svetski rat, koji je koštao SAD 381,8 milijardi dolara, zatim Zalivski sa 116,6 milijardi dolara, Američki građanski rat sa 68,17 milijardi dolara.

Oružani sukobi vremenom postaju sve skuplji, zahvaljujući skupljem naoružanju i dalekim konfliktnim zonama.

Vojni budžet raste najviše zbog troškova složenih sistema naoružanja, kao na primer borbenog aviona F-35 Lajtning, koji je vojsci SAD doneo doživotni trošak od čak bilion dolara.

Treba spomenuti i kako lokacija borbe određuje koliko će novca odneti. U prvih nekoliko decenija američke istorije, ratovi su se uglavnom odigravali blizu američkih granica, obično negde u Severnoj Americi, a ubrzo su se SAD uključile u globalne sukobe poput Iraka i Avganistana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zozonbg

pre 4 godine

Da nije toga i tih ratova, poubijali bi se izmedju sebe. Oni to dobro znaju.

Sinisa

pre 4 godine

Ameriku ti ratovi nisku kostli ni 1 dolar. Sve su platili ostale zemlje sveta preko dolara koji ameri stampaju koliko a i zele i preko bezvrednih drzavnih papira koje prodaju celom svetu. . A zaradili su basnoslovne pare na oruzju njihove kompanije koje poroizvode oruzje

Jednostrano i zlonamerno

pre 4 godine

Ova računica je potpuno jednostrana i kao takva predstavlja dezinformisanje javnosti. Tek kada se izračuna koliko su materijalnih koristi ameri izvukli iz napadnutih, okupiranih i podčinjenih država širom sveta (razne sirovine od nafte preko ruda do dragocenih metala i minerala, droge, prodaje naoružanja i opreme...), moći će da se vidi pravi trošak.

Darko

pre 4 godine

Kada bi prestala trgovina u dolarima onda bi mogli da pricamo o troskovima... Ovako ih ne kosta nista... samo mastilo I papir... a drugo oni imaju taktiku, unistavanjem drugih ekonomija stite sebe... Hoces gasovod? Ne moze ako nije njihov. Hoces dobar telefon? Nemoze ako nije njihov. Hoces da kupis oruzije? Ne moze ako nije njihovo... Oni ustvari terorisu ceo svet, a da svet toga nije ni svestan. Jedina zemlja koja istinski zasluzuje da joj se uvedu sankcije je amerika, ali za sada svet jos nije spreman na takav korak pa nas amerikanc sve drze kao taoce pod pretnjom sankcijama za sve sto im se ne svidja bez obzira sto ih niko ne ugrozava.

Izbori 2024

Vesti

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta
Politika

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

07.05.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija