• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

02.01.2020

11:50

ČIM AMERI I IZRAEL NAMERE DA NAPADNU IRANCE, RUSI IM ISKLJUČE GPS SISTEME U AVIONIMA! Putin ima brutalno oružje, protiv njega leka nema!

Vesti

ČIM AMERI I IZRAEL NAMERE DA NAPADNU IRANCE, RUSI IM ISKLJUČE GPS SISTEME U AVIONIMA! Putin ima brutalno oružje, protiv njega leka nema!

Podeli vest

Rusija koristi Bliski Istok kao poligon na kom testira kako da ometa američku elektroniku. Ruske snage su kočile GPS sisteme na Bliskom Istoku. Operacija za elektronsko ratovanje mogla bi da utiče na američke snage koje se okupljaju u regionu pre potencijalnih napada na Iran

- Od prošlog proleća, piloti koji su leteli kroz Bliski Istok, tačnije oko Sirije, primetili su da su njihovi GPS sistemi pokazali pogrešnu lokaciju ili su u potpunosti prestali da rade - preneo je Times of Israel.

Signal koji narušava satelitsku navigaciju za avione koji lete kroz izraelski vazdušni prostor poslednjih nedelja potiče iz ruske vazdušne baze unutar Sirije, prema podacima koje je prikupio američki istraživač.

Čini se da ovo mešanje u GPS nije posebno usmereno na Izrael, već je jevrejska država verovatno kolateralna šteta u nameri Moskve da zaštiti svoje trupe od napada bespilotnog oružja i potvrdi svoju dominaciju u oblasti elektronskog ratovanja, rekao je profesor sa Univerziteta u Teksasu za Times of Israel.

Izraelski izvori "sve su uvereniji" da su tri sedmice remećenja GPS-a za civilne letove sporedni efekat ruskog ometanja u Siriji, prenosi Breaking Defense. 

- Moskva pokušava da se meša u oba zapadna aviona - uključujući F-22 i F-35 - i improvizovane terorističke bespilotne letelice.

DRAMATIČNO! MILO PRETI: Uhapsiću i Amfilohija! Nastavlja se strašno nasilje u Crnoj Gori

Američke vazduhoplovne snage su, počevši od aprila 2019. godine, rasporedile F-22 i F-35 u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, kao deo šireg sastava snaga, kako se Vašington sukobljava sa Teheranom, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD jednostrano povuku iz sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program.

Sada je situacija prepuna glasina, a izraelska vlada izbegava da da bilo kakvu zvaničnu izjavu i dalje istražuje druge izvore. Ali ako Rusija zaista slučajno kvari GPS prijateljske nacije, zašto se nije zaustavila?

Odgovor se možda krije u granicama ruskog elektronskog ratovanja, koje se - iako daleko moćnije od američkog- još uvek više oslanja na sirovu snagu nego na precizno ciljanje.

(HIT VIDEO) PODIGAO RUSIJU IZ PEPELA! Dve Putinove decenije na vlasti u pet minuta snimka koji MORATE DA POGLEDATE!

IFALPA i izraelska uprava aerodroma su krajem juna 2019. objavili da su mnogi letovi izgubili GPS satelitski signal tokom leta u ili iz aerodroma Ben Gurion u Izraelu. Prema IAA, nije bilo rizika za putnike. Pogođeni avion se jednostavno prebacio na rezervne sisteme.

- Intrigantno je da GPS na zemlji nije pogođen - primećuju Breaking Defense. 

- Zbog toga je ometanje vazduhoplovnog GPS sumnjivo i još jedan znak da to nije običan propust, vec´ neka vrsta elektronskog oružja. A Rusi su uložili velika sredstva u visokofrekventne sisteme koji šalju lažne GPS signale do 500 puta jače od stvarnih, vodeći civilne navigatore miljama u pogrešnom pravcu".

Rusija je takođe poremetila GPS u Evropi.

- Kodirani GPS signali su prvi put otkriveni tokom većih NATO vežbi u Norveškoj krajem oktobra 2018. godine - navode Defense News.

- Norveška odbrambena obaveštajna agencija saopštila je da je pratila izvor ometanja signala koji je dopirao iz ruske vojne baze na obližnjem, dobro utvrđenom Koljskom poluostrvu .

(VIDEO) TURISTI BEŽE SA PLAŽA, U TOKU EVAKUACIJA ZAROBLJENIH GRAĐANA, saobraćajni kolaps, kolone ispred pumpi i marketa, VATRENA STIHIJA GUTA SVE PRED SOBOM!

Krajem 2018. godine i Finska i Norveška su podnele žalbe Rusiji zbog remećenja. 

- Šefovi odbrane i civilnog vazduhoplovstva u Finskoj i Norveškoj upozorili su da ometanje GPS-a predstavlja ozbiljan rizik i za vojne i komercijalne avione koji koriste pogođeni vazdušni prostor na krajnjem severu - napominje Defense News.

- Rusija je tražila dokaze. Dali smo im dokaz -, rekao je norveški ministar odbrane Frank Bake Jensen, a dokaz se sastojao od merenja koja pokazuju da su signali ometani.

Rusija je rekla: "Hvala, mi ćemo se oglasiti kad to pregledaju naši stručnjaci", dodaje ministar: 

"Imati takav odgovor iz Rusije je pozitivna stvar".

On je nagoveštavao da je ometanje namerno. 

- Vežbali su vrlo blizu granice i znali su da će to uticati na područja na drugoj strani - dodao je Jensen.

Vojska SAD planira da u Evropi testira GPS sisteme otporne na ometanja, kao potencijalni korak ka suzbijanju ruskog elektronskog ratovanja.

Nemačka je trebalo da dobije takav novi GPS sistem do kraja 2019. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 4 godine

Pa secamo se sta su im napravili sa brodom Donaldom Kukom

Antirusofil

pre 4 godine

Pa videlo se u Siriju kako su radili Rusi, braneci Siriju. Ni GPS nije radilo kad su provajlali S-300 i Pantsir kao igracke

Radista

pre 4 godine

" testira GPS sisteme otporne na ometanja" Priče za naivčine, neobrazovane i praznoglave - ko iole nešto zna o telekomunikacijama i radio talasima zna da ne postoji radio talas "otporan na ometanje". Može samo da bude (trenutno) nepoznate frekvencije (dok ga ne provale) ili toliko snažan da ga ometanje sa strane ne ugrožava što direktno omogućava vrlo brzo otkrivanje i sabotiranje.

Vuk

pre 4 godine

Bajka, zato izraelski avioni uništavaju sve po Siriji (S-300 i drugu opremu) uz elektonička ometanja.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17