• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic.rs/tanjug

09.01.2020

13:53

"ALBANIJA JE ĐAVOLSKA ZEMLJA"! Ali Hamnei usred haosa u Iranu osuo paljbu po Tirani, Iljir Meta mu odmah odgovorio!

Vesti

"ALBANIJA JE ĐAVOLSKA ZEMLJA"! Ali Hamnei usred haosa u Iranu osuo paljbu po Tirani, Iljir Meta mu odmah odgovorio!

Podeli vest

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei juče je održao govor povodom napada koji je njegova zemlja izvela na američke vojne baze u Iraku kao osveti za ubistvo generala Kasema Sulejmanija. Govoreći o tenzijama između Irana i Amerike, ali i američkih saveznika širom sveta, Hamnei je takođe pomenuo i Albaniju

On balkansku zemlju nije pomenuo po imenu, ali je govorio o "maloj i đavolskoj evropskoj državi" u kojoj Amerikanci "sarađuju sa iranskim izdajicama i kuju zaveru protiv Islamske Republike".

Hamnei je ovim rečima prozvao iranske opozicione mudžahedine koji su nakon iranske revolucije utočište pronašli u Iraku, a zatim 2013. u Albaniji. Iranski vrhovni vođa poručio je juče da je raketni napad na baze sa američkim vojnicima u Iraku "šamar" Americi, ali da "vojna akcija nije dovoljna".

Hamnei je dodao da "korumpirano prisustvo SAD u regionu treba da se okonča", navodeći da je ono izazvalo rat, podele i uništenje. On je u govoru pohvalio vrline generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u nedavnom američkom napadu u Iraku rekavši da je on "veliki, hrabar ratnik".

Ko su albanski mudžahedini?

Više od šest godina Albanija je centar jedne od glavnih iranskih opozicionih grupa - Organizacije narodnih mudžahedina Irana (Mudžahedin-e Kalk - MEK).

Organizacija ima turbulentnu i krvavu istoriju. Kao islamsko-marksistički radikali, podržavali su iransku revoluciju 1979, u kojoj je svrgnut šah. Međutim, odnosi sa tadašnjim ajatolahom Homeinijom uskoro su se pogoršali. Kada je vlada počela da se obračunava s njima, Narodni mudžahedini morali su da spasavaju glavu.

Susedni Irak im je ponudio utočište, a tokom Iransko-iračkog rata (1980-1988) borili su se protiv otadžbine, na strani Sadama Huseina.

Godine 2003, saveznička invazija na Irak otežala je život Narodnim mudžahedinima. Zaštitnik organizacije Sadam Husein iznenada je nestao, a Narodni mudžahedini su često bili meta napada. Stotine njih je ubijeno ili ranjeno. Strahujući od još veće humanitarne katastrofe, Amerikanci su se 2013. obratili albanskoj vladi i ubedili je da prime oko 3.000 pripadnika MEK u Tirani.

Iako su političari u Albaniji duboko podeljeni, gotovo svi javno podržavaju goste iz Irana - i vladajuće i opozicione stranke. Međutim, deo javnosti njihovo prisustvo vidi kao pretnju zbog činjenice da je Iran rešen da organizaciju iskoreni.

Poslednjih godina stotine članova je napustilo organizaciju zbog strogih pravila, koja nameću celibat i kontrolišu njihove veze s porodicom. Sada desetine njih tavore u albanskoj prestonici Tirani, bez mogućnosti da se vrate u Iran i nastave sa svojim životom.

Foto: prinskrin Youtube

Meta: "Albanija nije đavolska zemlja"

Albanija nije đavolska, već demokratska zemlja, poručio je sinoć albanski predsednik Ilir Meta u svom odgovoru Hamneiju.

Meta tvrdi da su ljudska prava za Albaniju svetost, prenela je sinoć agencija Severne Makedonije MIA. On je dodao da je Albanija, u poslednje dve decenije, čvrsto posvećena podršci SAD i zemljama NATO u borbi protiv međunarodnog terorizma i svega što na bilo koji način ugrožava stabilnost i mir u svetu.

Mata je ocenio kao "provokaciju sa opasnim posledicama za stabilnost u regionu" iranski raketni napad na dve americke vojne baze u Iraku.

Sve o dramatičnim dogođajima veznim za sukob Irana i SAD čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rambo

pre 4 godine

Za ovu izjavu, Ajatolaha proglasiti pocasnim gradjaninom Srbije!

Sankilot

pre 4 godine

Demokratska zemlja u kojoj se ljudima srpskog porekla ne dozvoljava da imaju srpska imena i prezimena.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija