• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agencije/CSIS

09.01.2020

20:46

(VIDEO) IRAN IMA 55.000 RAKETA, U NAPADU NA BAZE SAD NIJE KORISTIO ONE NAJJAČE! Otkriveno zašto Tramp nije krenuo na Teheran?!

Vesti

(VIDEO) IRAN IMA 55.000 RAKETA, U NAPADU NA BAZE SAD NIJE KORISTIO ONE NAJJAČE! Otkriveno zašto Tramp nije krenuo na Teheran?!

Podeli vest

Iran je 7. januara ove godine ispalio veći broj balističkih raketa na dve iračke baze čime je napravljena šteta, no navodi se kako nije niko poginuo, piše specijalizirani portal National Interest (NI) koji u autorskom tekstu objašnjava sa čime sve vlasti u Teheranu raspolažu kada je reč o balističkim projektilima

Navodi se kako su raketiranja bila odmazda iranskih vlasti za ubistvo general-majora Kasema Soleimanija, šefa jedinica Kuds iz Iranske revolucionarne garde (IRGC), koje su naredile Sjedinjene Američke Države.

Pogođene baze

Nešto kasnije, Iran je u znak odmazde gađao američku bazu Al Asad zapadno od Bagdada i bazu u Erbilu na severu Iraka gde se nalaze američke jedinice za specijalne operacije i diplomatsko osoblje SAD.

Teheran je iskoristio neke od manjih raketa koje ima na raspolaganju: Iran, procenjuje se, na dispoziciji ima daleko veće projektile većeg dometa i snage nosivosti koje, u svojoj krajnosti, mogu nositi i nuklearne bojeve glave.

Specijalizirani portal piše kako Iran ukupno ima najmanje 55.000 zemlja-zemlja raketa, da su većina od njih modeli kraćeg dometa (poput Shahab-1 ili Fatah-110), ali i da u hangarima ima dosta projektila tipa Qiam koje imaju domet od 800 kilometara.

NOVA EKSPLOZIJA U IRAKU! Raketa pala u blizini AMERIČKE VOJNE BAZE!

Projektil koji Iran trenutno ima sa najvećim dometom je balistička raketa srednjeg dometa "Sejjil" čiji je domet nešto malo veći od 2.000 kilometara i u teoriji sa njime Teheran može gađati ciljeve širom Bliskog istoka, Istočne Evrope, Istočne Afrike i Južne Azije.

Saradnja sa Kinom

National Interest piše kako, kako ste trenutno čini, Iran nema projektile koji bi mogli doseći do SAD ako su ispaljeni sa iranske teritorije.

Jeffrey Lewis, stručnjak za projektile pri Institutu Middlebury za međunarodne studije u Montereyju, pregledao je fotografije ostataka raketa iz poslednjih napada i zaključio kako su najverovatnije korišteni Qiam projektili.

PONOVO SE OGLASIO TRAMP! Najavio NOVE ŽESTOKE MERE, a onda progovorio o PADU UKRAJINSKOG AVIONA...

Qiam je, poput mnogih iranskih raketa kratkog dometa, varijanta sovjetske rakete Skad sa bojevom glavom od 770 kilograma.

- Ono što najviše upada u oči kod ove modifikacije Qiam-1 raketa je manjak repnih krilaca što sugeriše da je projektil opremljen unapređenim sistemom navođenja koji može brže otkriti i ispraviti promene putanje i tako anulirati potrebu stabilizirajućih zakrilaca u fazi ispaljivanja - navode iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu o objašnjavaju.

- Uklanjanje ovih zakrilaca takođe smanjuje trag koji raketa ostavlja na radaru jer minimizira broj oštrih uglova na telu rakete. Takođe se smanjuje aerodinamički otpor i masa, čime se povećava domet i kapacitet oružja.

Čisti iranski dizajn

Sa druge strane, Sejjil je čisti iranski dizajn. Zajedno sa drugim naprednim detaljima, on ima bojnu glavu tešku do jedne tone.

Iako ovaj projektil ima sličnu veličinu, težinu i domet kao varijante Shahab-3, njegova upotreba goriva u čvrstom stanju je veliko unapređenje dizajna Shahaba. Takva goriva omogućavaju veoma brzo ispaljivanje zbog čega je raketa manje ranjiva tokom lansiranja.

Ono što zabrinjava je činjenica kako je Sejjil vodeći kandidat za nošenje atomskih bojevih glava, ako i kada ih Iran razvije. Ipak, izgleda kako razvoj projektila nije završen.

VEĆINA AMERA NEMA POJMA GDE JE IRAN! Bez obzira na to, HOĆE RAT!

- Pošto je dizajn nov, Iran će vjerovatno morati napraviti veliki broj testova prije aktivne službe rakete - navodi CSIS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija