• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

12.01.2020

12:31

TROŠE 32 MILIONA DOLARA NA SAT, NA SVAKIH 12 MINUTA BACE BOMBU! Otkriveni zastrašujući podaci o AMERIČKOJ VOJSCI

Vesti

TROŠE 32 MILIONA DOLARA NA SAT, NA SVAKIH 12 MINUTA BACE BOMBU! Otkriveni zastrašujući podaci o AMERIČKOJ VOJSCI

Podeli vest

- Američka vojska baci bombu negde u svetu svakih 12 minuta. Od 11. septembra vlada Sjedinjenih Država direktno je doprinela smrti oko 500.000 ljudi. Svaka od tih smrti plaćena je sredstvima poreskih obveznika - upozorava Vajthejd

"Vreme je da naše trupe vratimo kući", bio je glavni politički adut na predsedničkim izborima u SAD i Bilu Klintonu i Džordžu Bušu, Baraku Obami i Donaldu Trampu, ali nijedan nije održao obećanje. Naprotiv. Aktuelni predsednik je samo dan posle sahrane ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija govor pred vojnim veteranima počeo citatom Džordža Vašingtona od pre 200 godina: "Najbolji način za očuvanje mira je priprema za rat".

Zatim je Tramp dodao:

- Osigurali smo 700 milijardi dolara za odbranu i 716 milijardi dolara u 2021. Naručili smo 147 lovaca F35, naručujemo 239 helikoptera "apač" i "blek hok". Gradi se 19 velikih mornaričkih plovila, a sa trake treba da siđe gotovo 8.000 "hamvija" i "hambija" za pešadiju. Sve se pravi u SAD. U stroj primamo još 30.000 novih vojnika...

Ovo je samo deo iz analize Džona Vajtheda, predsednika Ruteford instituta iz Vašingtona "Ameriko, vrati se kući". Autor prošlogodišnjeg bestselera "Amerika bojno polje" je ugledni mirovni aktivista, koji u svojoj analizi izražava skepsu da se SAD uopšte mogu vratiti sebi.

Foto: printskrin Youtube

Džon Vajthed

- Američka vojska ima više od 1,3 miliona muškaraca i žena na aktivnoj dužnosti, a više od 200.000 njih stacionirano je u inostranstvu u gotovo svim zemljama sveta. SAD imaju više baza u stranim zemljama nego bilo koji drugi narod, nacija ili carstvo u istoriji. Međutim, američke vojne snage se ne raspoređuju u inostranstvu da bi u štitile slobode Amerikanaca već za čuvanje naftnih polja, izgradnju strane infrastrukture i zaštitu finansijskih interesa korporativne elite. U stvari, američka vojska troši oko 81 milijardu godišnje samo za zaštitu zaliha nafte širom sveta - kaže Vajthejd.

Čak 800 vojnih baza SAD u 160 zemalja koštaju američke poreske obeznike najmanje 156 milijardi dolara godišnje. I američka vojna odmarališta i mesta za rekreaciju u mestima poput bavarskih Alpa i Seula u Južnoj Koreji su svojevrsna baza. Vojska širom sveta vodi preko 170 golf terena....

Na Sjedinjene Države, koje čine pet odsto svetske populacije, "ide" 50 odsto sveukupnih svetskih vojnih izdataka. Amerika na armiju troši više nego narednih 19 najvećih država na planeti, a širenje vojne imperije košta Ameriku više od 32 miliona dolara na sat. Vašington, kako se ocenjuje, zapravo troši više novca svakih pet sekundi u Iraku, nego što zarađuje prosečni Amerikanac u godini!?

U analizi "Američkog puta" Džon Vajthed se poziva na rad istraživačkog novinara Urija Fridmana koji se bavio strukturom troškova vojnoindustrijskog kompleksa imperije. Fridman je u ekonomskoj analizi pokazao da se SAD više od 15 godina "bore protiv terorizma kreditnom karticom" u vidu kupovine američkih državnih obveznica od američkih entiteta poput penzionih fondova i državne i lokalne samouprave i zemalja poput Kine i Japana!

Najstrašnije je od svega, kako zaključuje Vajthejd, što niko u stvari ne kontroliše kako se troše sredstva.

- Američka vojska baci bombu negde u svetu svakih 12 minuta. Od 11. septembra vlada Sjedinjenih Država direktno je doprinela smrti oko 500.000 ljudi. Svaka od tih smrti plaćena je sredstvima poreskih obveznika - upozorava Vajthejd.

Uoči poslednjeg sastanka lidera NATO u Londonu u decembru 2019. generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da se lane potrošnja za odbranu širom evropskih saveznika i Kanade realno povećala za 4,6 odsto i da je to "peta uzastopna godina rasta vojnih budžeta".

- U 2019. Rusi su zvanično potrošili 64 milijarde dolara što je ista svota novca kao i 2018. Godinu dana ranije ruski troškovi su iznosili 66 milijardi, a to je oko pet odsto sredstava koje je izdvojila Alijansa (1.036 milijardi dolara).

- Do kraja 2020. saveznici planiraju da potroše 130 milijardi dolara više nego 2016. - precizirao je Stoltenberg hvaleći se da sve zemlje NATO postepeno dostižu potrošnju za vojsku od dva odsto BDP koliko traži Amerika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

.... 700 milijardi dolara za "odbranu". Jadni Amerikanci. Tolike pare troše jer ih stalno neko napada pa mora da se brane!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija