• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

13.01.2020

08:22

SVET NA KOLENIMA, EKONOMSKI UDAR KAKAV SE NE PAMTI! Namirnica koju svi vole DRASTIČNO POSKUPLJUJE!

Vesti

SVET NA KOLENIMA, EKONOMSKI UDAR KAKAV SE NE PAMTI! Namirnica koju svi vole DRASTIČNO POSKUPLJUJE!

Podeli vest

Gana i Obala Slonovače, odakle dolazi više od 60 posto svetske proizvodnje kakaa, udružuju se u kartel nalik onome zemalja izvoznica nafte, i već su najavile da će od oktobra porasti cena kakaa

Kockica čokolade tako bi uskoro mogla biti znatno skuplja. Ova za sladokusce ne baš najsrećnija informacija proizlazi iz ovih dana objavljene odluke da će se dva najveća svetska proizvođača kakaa udružiti u kartel te zajednički podići cenu sirovine od koje se izrađuje čokolada.

Gana i Obala Slonovače već neko vreme pregovaraju o stvaranju udruženja nalik na OPEC, Organizaciju zemalja izvoznica nafte koja već decenijama utiče na kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu.

BEZ MUVA NE BI BILO ČOKOLADE! Evo šta bi se desilo kada bi svet ostao bez ova TRI INSEKTA!

Iz pomenutih zapadnoafričkih država dolazi gotovo dve trećine svetske količine kakaa, a njihove vlasti drže da će kartelom, zasad privremeno prozvanim COPEC (od Cocoa Producing Countries), uspeti da povećaju zaradu od uzgoja.

Foto: Pixabay

Vrednost svetske prodaje čokolade procenjuje se na više od 100 milijardi dolara, a dve države godišnje uspeju da zarade tek oko četiri milijarde. Uprkos tome što su zaslužni za većinu svetske ponude, uzgajivači kakaa u Gani i Obali Slonovače često žive i ispod granice siromaštva.

ČUDO OD ČOKOLADE! Tvrdimo - Ovo je NAJBOLJI čokoladni kolač IKADA! (RECEPT)

Tona kakaovog zrna na tržištu se ovih dana prodaje po ceni od oko 2500 dolara. Gana i Obala Slonovače odlučile su da će na takvu tržišnu cenu od oktobra, kad počinje nova uzgojna sezona, naplaćivati dodatnu premiju od 400 dolara, što znači da bi zrno kakaa trebalo poskupeti za petnaestak posto.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija