• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.01.2020

09:20

TRAMP NA KORAK OD IMPIČMENTA, rezolucija o opozivu ide u Senat!

Vesti

TRAMP NA KORAK OD IMPIČMENTA, rezolucija o opozivu ide u Senat!

Podeli vest

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je danas da se rezolucija o opozivu Donalda Trampa prosledi Senatu, čime su stvoreni uslovi da predsedniku SAD počne suđenje u Gornjem domu Kongresa

Za prosleđivanje rezolucije glasalo je 228 predstavnika, dok je 193 bilo protiv, uglavnom po partijskoj liniji.

Donji dom je odobrio i imenovanje sedmoro predstavnika u Kongresu koji će na suđenju predsedniku biti "menadžeri", odnosno zastupati Predstavnički dom, preneo je Glas Amerike.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi prethodno je objavila da će vođa tog sedmočlanog tima biti kongresmen Adam Šif, predsedavajući u Odboru za obaveštajna pitanja, koji je od početka uključen u istragu o opozivu.



Preostali članovi tima su predsedavajući Odbora za pravosuđe Džeri Nedler, koji je takođe bio uključen u istragu; predsedavajuća Administrativnog odbora Zoe Lofgren, koja je bila u Kongresu za vreme opoziva Ričarda Niksona i Bila Klintona; predsedavajući Demokratskog kokusa Hakim Džefris, predstavnica Val Demings sa Floride, predstavnik Džejson Krou iz Kolorada, predstavnica Silvija Garsija iz Teksasa.

Portparolka Bele kuće Stefani Grišam je, povodom imenovanja "menadžera", navela u saopštenju da "njihovo imenovanje ne menja apsolutno ništa", prenosi Rojters.

"Predsednik Tramp nije uradio ništa loše. Očekuje da će u Senatu biti poštovana sva njegova prava koja su mu ukinuli predsedavajuća Pelosi i demokrate u Predstavničkom domu i očekuje da bude oslobođen", izjavila je Grišam.

Predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da je reč o "još jednoj prevari demokrata koje ništa ne rade".



Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel najavio je ranije da bi suđenje moglo da počne u utorak 21. januara, a neki preliminarni koraci mogli bi da se obave do kraja ove nedelje.

Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trampa, pod optužbom da je zloupotrebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Džoa Bajdena i da je opstruisao Kongres, podseća Glas Amerike.

Posle usvajanja rezolucije u Predstavničkom domu, proces opoziva predsednika, takozvano "suđenje", nastavlja se u Senatu.

Članovi donjeg doma su "tužioci", Bela kuća ima svoje pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts. Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trecine senatora, što je malo verovatno jer trenutnu vecinu u Senatu imaju republikanci. Pravila suđenja u Senatu određuje većina senatora.

Pelosi je skoro mesec dana odlagala slanje rezolucije o opozivu u Senat, u neuspešnom pokušaju da navede republikanskog lidera u tom telu Miča Mekonela da pristane da uključi svedočenja novih svedoka.
 

Foto: Reuters

Mekonel, koji je obećao da će se koordinisati sa Belom kućom, ocenio je da je slučaj demokrata "slab" i da nije zadatak Senata da ponovo otvara istragu.

"Ako je postojeći slučaj snažan, nema potrebe da sudija i porota ponovo otvaraju istragu. Ako je postojeći slučaj slab, demokrate u Predstavničkom domu nije trebalo da opozovu predsednika", naveo je on.

Predsednik Tramp, koji poriče sve optužbe kao "čisto političke", poziva republikanske senatore da odbace navode iz optužnice Predstavničkog doma i pre nego što počne suđenje.

On je tvitovao da bi kompletno suđenje dalo, kako kaže, nezasluženi kredibilitet "lažnim optužbama demokrata". Ipak, nekoliko republikanaca nagovestilo je da neće podržati inicijativu da optužbe protiv predsednika budu odbačene bez odgovarajuće procedure u Senatu. Potreban je samo 51 glas da se svedoci primoraju da svedoče tokom suđenja.

Džon Bolton, predsednikov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost ponudio je da svedoči ako dobije obavezni poziv - ali je predsednik Tramp rekao da bi mogao da iskoristi svoju izvršnu privilegiju da ga spreči.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija