• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

16.01.2020

09:40

ŠTA SE KRIJE IZA OSTAVKE MEDVEDEVA?! Putin osigurava sebi poziciju najmoćnijeg čoveka u državi?

Vesti

ŠTA SE KRIJE IZA OSTAVKE MEDVEDEVA?! Putin osigurava sebi poziciju najmoćnijeg čoveka u državi?

Podeli vest

Dmitrij Medvedev saopštio je da je raspustio Vladu Rusije nakon obraćanja Vladimira Putina o stanju nacije u Federalnom parlamentu. Saopštenje je mnoge sačekalo nespremne, a mnogi analitičari tvrde da je reč o dobro osmišljenoj taktici

Naime, Vladimir Putin je danas u govoru naciji predložio ustavne promene koje bi donele povećana ovlašćenja parlamenta i vlade. On je predložio da se Ustavom omogući poslanicima da imenuju premijera i članove vlade.

Mnogi veruju da je ovo još jedna Putinova "igrarija", kojom će omogućiti sebi da ostane na vlasti nakon 2024. godine, kada mu ističe i drugi predsednički mandat.

Šta tačno predstavljaju predložene izmene Ustava i koliko to daje "odrešene ruke" Vladimiru Putinu, za Telegraf.rs objašnjava politički diplomata Zoran Milivojević. Naš sagovornik ističe da predložene mere ostavljaju Putinu prostor da sebi osigura poziciju jednog od vodećih ljudi u državi.

- Putinu ostaje prostor da bude premijer, posebno ukoliko ojača parlamentarni sistem. On tada ima mogućnost da bude predložen za predsednika vlade, odnosno da ostane u vlasti - objašnjava Milivojević.

Foto: AP PHOTO

Naš sagovornik ističe i da će povećana ovlašćenja Dumi uticati na demokratizaciju političkog sistema u Rusiji.

- To znači da bi te mere dovele do smanjivanja ovlašćenja predsednika i prelazak sa potpuno predsedničkog sistema na polupredsednički sistem, sa davanjem većih ovlašćenja parlamentu. Ide se u procesu demokratizacije Rusije na neki način. Mislim da su razlog tome i određene unutrašnje tenzije vezane za demokratizaciju – kazao je Milivojević.

Važno je, kako ističe, imati u vidu i najavu Putina da će razgovarati sa svakim ministrom iz vlade pojedinačno.

- Poznato je da je Putin na funkcionisanje vlade imao neke određene rezerve, tako da treba očekivati da će neki resori pretrpeti kritiku. To se poklapa i sa političkim stanjem u zemlji, ali i zbog ukupnih međunarodnih odnosa – dodao je naš sagovornik.

Ko će pretrpeti kritike?

MIlivojević je istakao da to verovatno neće biti slučaj sa ministarstvom odbrane, s obzirom na to da taj sektor dobro funckioniše.

- Rusija je suočena sa izvesnim problemom demografije, te pretpostavljam da će predmet kritika biti poljoprivreda i socijalna politika. Ovo je neki odgovor na izazove i pritiske koji postoje zbog međunarodnih okolnosti i prilagođavanja Rusije savremenim standardima, odnosno obezbeđivanja boljeg funkcionisanja političkog sistema, ali i dizanja demokratizacije kako to ne bi bio razlog tenzija prema Rusiji – navodi Milivojević.

Foto: AP PHOTO

Komentarišući izjavu Putina da Ustav Rusije treba da ima prednost nad međunarodnim pravom, Milivojević smatra da je to zapravo adaptiranje na aktuelnu situaciju u svetu.

- Ima veze sa odredbama koje se tiču interesa Rusije, jer se Međunarodno pravo ne poštuje, kao recimo što Sjedinjene Američke Države i neke zemlje zapadne Evrope čine. U tom slučaju, Rusija zadržava pravo da ne poštuje međunarodne propise kako bi zaštitila svoje nacionalne interese. I Amerika isključuje i ne priznaje međunarodno pravo, već insistira na domaćem pravu. To je prilagođavanje normama koje i drugi primenjuju. SAD u slučaju zaštite svojih građana isključivo se vode domaćim pravilima – zaključuje Milivojević.

Podsetimo, nakon najave Medvedeva da će raspustiti vladu, Putin je dao nalog da aktuelna vlada radi u "punom kapacitetu" do novih izbora.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija