• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blic/guaridan

17.01.2020

08:42

USPON I PONIŽAVAJUĆI KRAJ MEDVEDEVA! Jedna poznata šala o njemu i Putinu objasnila KAKO JE VLADAO BIVŠI PREMIJER RUSIJE!

Vesti

USPON I PONIŽAVAJUĆI KRAJ MEDVEDEVA! Jedna poznata šala o njemu i Putinu objasnila KAKO JE VLADAO BIVŠI PREMIJER RUSIJE!

Podeli vest

Odluka Vladimira Putina da prihvati ostavku premijera Dmitrija Medvedeva nije iznenađujuća, jer već neko vreme njegov položaj u vladi nepovratno tone

Bilo je neprijatnih javnih trenutaka. Medvedev je u više navrata snimljen kako drema tokom Putinovih obraćanja. To bi mu možda i bilo oprošteno, ali sve glasnije optužbe o ličnoj korupciji bile su kobne za njegovu reputaciju i dovele su do toga da ga Putin na mestu premijera zameni sa poreskim zvaničnikom Mihailom Mišustinom

U videu iz 2017. godine, koji je na Jutjubu pogledalo 33 miliona ljudi, lider ruske opozicije Aleksej Navaljni optužio je Medvedeva da tajno poseduje palate, jahte i italijanski vinograd, piše Gardijan.

Čini se da Putinov ustavni potres koji je najavio u govoru u sredu znače kraj Medvedovljeve karijere u prvim političkim redovima. Njegovo novo radno mesto biće na novoizmišljenoj funkciji zamenika šefa Saveta bezbednosti.

To je ponižavajući kraj za čoveka koji je bio i na poziciji trećeg predsednika Rusije, posle Putina i Jeljcina. Kada je 2008. godine došao na to mesto, zapadni posmatrači su uzalud tražili znakove da je on liberalnija figura od Putina. Nakon što je pokušala da resetuje odnos sa Moskvom, Obamina administracija je zaključila da se razlike samo stilske prirode.

Putin je tada imao stari premijerski posao Medvedeva, za koga su se svi pitali koliko je zaista u Kremlju. Tada je kružila poznata šala - Medvedev sedi na vozačkom mestu automobila, ali ne vidi volan. Okreće se ka Putinu na zadnjem sedištu i pita gde je volan. Putin izvadi iz džepa daljinski upravljač i kaže: "Ja ću voziti".

Anegdota je ilustrovala istinu koju su u sredu shvatili i obični Rusi i kremljska elita - Medvedev tokom duge političke karijere nikada nije uspeo da pobegne od Putinove senke.

Druga prikladna šala bila je da je on Robin, ako je Putin Betmen.

Do 2010. godine već je nestala nada da će Medvedev doprineti liberalizaciji ruskog društva. Njegovi progresivni govori nisu pretočeni u konkretna politička dela, a Putin je povlačio konce, naročito na polju antizapadne spoljne politike.

Na mesto predsednika Putin se vratio 2012. godine, a Medvedev na mesto poslušnog premijera. Politički uspon Medvedeva potpuno je bio vezan za Putinov. Obojica su došla iz sovjetskog Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga. Dok je Putin imao teško detinjstvo, Medvedev je odrastao nešto lagodnije. Dizao je tegove i slušao britanske rokere "Dip parpl", koji će kasnije za njega svirati u Kremlju.

Prvi put su se sreli 1990. godine kada je Putin bio na čelu komiteta za spoljne poslove, a Medvedev je radio kao njegov savetnik. Postali su bliski prijatelji. Putin, osam godina stariji i sa sovjetskim pogledom na svet, bio je dominantna figura u njihovom odnosu. Ta dinamika će trajati 30 godina.

Sada kada je Medvedev odstupio, Rusija nakon 2024. godine može da očekuje samo više Putina.

Medvedev očigledno nije očekivao da će biti smenjen 15. januara. To pokazuje i činjenica da je njegov pres-sekretar, samo dan pre smene, saopštio novinarima na kojim će skupovima premijer učestvovati u narednih desetak dana, pišu Večernje novosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija