• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/politiros

22.01.2020

13:19

AMERIČKI FARMERI MASOVNO BANKROTIRAJU ZBOG PUTINA! BRUTALNA OSVETA RUSIJE! Najnoviji manevar Moskve i Pekinga sahranjuje poljoprivredu SAD! (VIDEO)

Vesti

AMERIČKI FARMERI MASOVNO BANKROTIRAJU ZBOG PUTINA! BRUTALNA OSVETA RUSIJE! Najnoviji manevar Moskve i Pekinga sahranjuje poljoprivredu SAD! (VIDEO)

Podeli vest

Najnoviji poljoprivredni manevar Rusije, mogao bi da stvori probleme Sjedinjenim Državama, pišu kineski mediji

Američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je izveštaj prema kojem je u poslednjih godinu dana 1.088 američkih poljoprivrednihfarmi zatražilo od vlasti da im pomognu kako ne bi bankrotirali.

Glavni problem američkih farmera su poteškoće da svoje proizvode plasiraju na kinesko tržište i to, pre svega, zbog konkurencije iz Rusije.

Kina je najnaseljenija zemlja na svetu koja kupuje ogromnu količinu poljoprivrednih proizvoda. Potražnja za sojom je posebno velika, a najveći strani dobavljač do skoro su bile Sjedinjene Države. Zbog teških političkih odnosa sa Sjedinjenim Državama, sredinom 2019. godine kineske vlasti obustavile su kupovinu soje od proizvođača iz SAD, što je stvorilo probleme amerilim farmama, koje su, budući da su bile usredsređene na proizvodnju žitarica za tržište Kine, sada izgubile pristup tom tržištu i počele su da bankrotiraju. Nešto kasnije, Peking je nastavio uvoz američke soje, ali to nije popravilo situaciju.

Pre svega jer je, posle dogovora ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidear Si Đinšpinga porastao promet robe u poljoprivrednoj sferi između Rusije i Kine. Potpisan je niz bilateralnih sporazuma, a ova saradnja posebno je izražena u izvozu ruske soje koji je u 2018. godini dostigao milion tona. Pored toga, strane su započele sprovođenje zajedničkih projekata, u okviru kojih je oko milion hektara na ruskom Dalekom istoku dodeljene Kinezima za uzgoj soje. Prednosti ruske soje uključuju činjenicu da zemlja ne proizvodi genetski modifikovane proizvode, dok u SAD-u sve nije tako jasno sa ovim parametrom.

"Kina je postala najveći svetski potrošač poljoprivrednih proizvoda u Rusiji,“ izveštava kineska agencija Sohu. Prema analitičarima, Kina će se u ovom segmentu kladiti na Rusku Federaciju. To se dešava zbog velikog potencijala Rusije u poljoprivredi, geografske blizine dveju zemalja, kao i dobrih političkih odnosa Moskve i Pekinga.

Što se tiče Sjedinjenih Država, Kina će verovatno nastaviti da kupuje američke proizvode, ali u mnogo manjim količinama nego ranije. To znači da ruska poljoprivreda postaje problem za Sjedinjene Države.

"Američki poljoprivrednici osuđeni su na razočaranje, pošto je Kina odlučila da pojača saradnju sa Rusijom u oblasti poljoprivrede. Najverovatnije, ovo će dovesti do nove runde bankrota u Sjedinjenim Državama “, zaključuju analitičari. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 4 godine

Pa Rusija i Hrvate hrani Hlebom a oni ih mrze!!??? Rusija je vlasnik 48 % dionica bivšeg Agrokora !!!!???

DEDA RAKA

pre 4 godine

Kad se Putin nasmeje i pokaže zube - to je odmah jasno da Ameri gube.

ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE! Putin čestitao Božić!
Planeta

ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE! Putin čestitao Božić!

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Božić građanima Rusije, poželeo im zdravlje i blagostanje, i istaknuo ulogu Ruske pravoslavne crkve u jačanju duhovno-moralne osnove društva, navodi se u čestici koju je objavila pres-služba Kremlja

07.01.2020

09:06

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija