• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/tanjug

25.01.2020

15:25

LUKAŠENKO ZABIJA NOŽ U LEĐA PUTINU?! Počeo pregovore sa Amerikancima! NEĆU DA BUDEM POSLEDNJI PREDSEDNIK BELORUSIJE!

Vesti

LUKAŠENKO ZABIJA NOŽ U LEĐA PUTINU?! Počeo pregovore sa Amerikancima! NEĆU DA BUDEM POSLEDNJI PREDSEDNIK BELORUSIJE!

Podeli vest

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Moskvu da vrši pritisak na njegovu zemlju da se ujedini sa Rusijom i poručio da to neće dozvoliti

U razgovoru sa radnicima fabrike papira na istoku Belorusije, Lukašenko je rekao: "Mi imamo svoju državu, mi smo suvereni i nezavisni", preneo je AP.

"Svojim mozgom i rukama zarađujemo šta možemo, gradimo svoju državu", kazao je predsednik Belorusije i istako: "Mi ne možemo biti deo neke druge zemlje".

Rusija je prestala sa isporukom nafte svom postsovjetskom susedu nakon 31. decembra. Dve države nisu uspele da se dogovore o ceni nafte za ovu godinu.

Foto: Ap/Fotoilustracija

Ovaj spor se, kako prenosi Rojters, nadovezao na širi geopolitički sukob između Moskve i Minska u kojem je Lukašenko optužio Kremlj da pokušava da primora Belorusiju da uđe u zajednicu sa Rusijom, koja bi, kako kaže, označila kraj njegove političke karijere.

"Neću da budem poslednji predsednik Belorusije", rekao je Lukašenko danas i dodao da je sa SAD-om, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom razgovarao o isporukama nafte, prenela je Belta.

"Imam divne odnose sa njima. Kažu - isporučićemo koliko god vam treba. Naravno, to je po svetskoj ceni. Ali kvalitet nafte je bolji", naveo je beloruski predsednik.

Rusija na Belorusiju gleda kao na tampon zonu između nje i zapada, i podupirala je Lukašenka u poslednjih 25 godina kreditima i energetskim subvencijama, navodi britanska agencija uz napomenju da je ta pomoć, međutim, prošle godine počela da se smanjuje. 

Ruska suspenzija nije uticala na dotok nafte iz Belorusije u Evropu ili na snabdevanje prirodnim gasom, ali ima posledice po Belorusiju, koja se oslanja na Rusiju sa više od 80 odsto svojih energetskih potreba.

Američki državni sekretar Majk Pompeo bi trebalo da poseti Belorusiju sledeće nedelje, što bi bila prva poseta na najvišem nivou jednog zvaničnika SAD toj zemlji u više od dve decenije.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

Toliko o braći. Tako će i nas, ako ih ne budemo slušali. Valjda je to svima jasno! Ne kažem da su Ameri bolji.

ISTORIJSKA NEOPHODNOST JE SAVEZ RUSIJE, BELORUSIJE I SRBIJE, neka se Brisel, Pariz, London i Vašington svakog jutra bude sa pitanjem: Šta hoće Beograd, Minsk i Moskva?!
Planeta

ISTORIJSKA NEOPHODNOST JE SAVEZ RUSIJE, BELORUSIJE I SRBIJE, neka se Brisel, Pariz, London i Vašington svakog jutra bude sa pitanjem: Šta hoće Beograd, Minsk i Moskva?!

Istinu treba govoriti, jer se mlađe pokoljenje ne seća, a starije se seća, ali ne razume. I ja sada znam mnogo više nego što sam znao devedesetih godina, kada su nestali velika Jugoslavija i veliki Sovjetski savez. Uzroke napada NATO na Jugoslaviju sada razumem potpuno drugačije nego pre dvadeset godina. Javno mnjenje u Rusiji i Srbiji ni sada potpuno ne razume šta stoji iza pokušaja da se napravi raskol u pravoslavlju, da se RPC i SPC podele

26.12.2019

21:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija