• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

26.01.2020

11:35

RUSIJA PREKIDA TRANZIT GASA KROZ POLJSKU? Nestašice gasa pretim zemljama Srednje Evrope

Vesti

RUSIJA PREKIDA TRANZIT GASA KROZ POLJSKU? Nestašice gasa pretim zemljama Srednje Evrope

Podeli vest

Ugovor za tranzit gasa u Evropu preko Poljske ističe 18. maja, ali "Gasprom" još uvek nije pokazao želju da razmatra njegovu obnovu, što znači da će za četiri meseca osnovni tranziteri ostati samo Ukrajina i Turska

Evropsko gasno tržište je prezasićeno. U strahu od prestanka ruskog tranzita kroz Ukrajinu, skladištene su rekordne količine plavog goriva, a zbog toplog vremena potrošnja gasa je znatno manja nego proteklih zima.

Prema podacima asocijacije za praćenje GIE, od početka grejne sezone iz evropskih skladišta potrošeno je tri milijarde kubnih metara manje nego pre godinu dana, a rezerve su sada za četvrtinu više: 78,6 milijardi kubnih metara u odnosu na 62,9 milijardi.

Zbog toga bi cene mogle biti rekordno niske. Trenutno je na najlikvidnijoj evropskoj berzi TTF cena prirodnog gasa 115 dolara za hiljadu kubnih metara.

Eksperti predviđaju da će do leta cena pasti na sto dolara.

Zaključci su svima isti — novi tranzitni ugovor između "Gasproma" i "Naftogasa", zajedno sa početkom eksploatacije "Turskog toka", stvoriće višak gasovodnih kapaciteta ka Evropi sa Istoka, tako da će ponuda u narednim mesecima premašivati potražnju.

U ovoj situaciji, za "Gasprom" je izuzetno poželjno da smanji isporuke Evropi. Međutim, obim tranzita kroz Ukrajinu i Tursku čvrsto je utvrđen ugovorima i tu jednostavno ne postoji prostor za manevrisanje.

VEROVALI LI NE, KIJEV ĆE KUPOVATI GAS OD AMERA, ALI ĆE GA DOBIJATI OD RUSA! Ukrajina je zemlja čuda, ovo su samo oni mogli da smisle!

Foto: Informer

GAS U SRBIJU STIŽE DO SEPTEMBRA! PUNIM GASOM NAPRED! VUČIĆ, PUTIN I ERDOGAN PUSTILI GASOVOD "TURSKI TOK"

Međutim, 18. maja prestaje da važi ugovor za tranzit kroz Poljsku preko gasovoda "Jamal -Evropa". A sudeći po tome da "Gasprom" još uvek nije pružio Varšavi nikakve predloge, ruska strana ne namerava da ga produžuje.

Isto smatraju i Poljaci. "Spremni smo na prekid tranzita", rekao je krajem decembra direktor poljske države naftne i gasne kompanije PGNiG Petar Voznjak.

Prestanak pumpanja gasa kroz Poljsku koristi "Gaspromu" u svakom pogledu. Prvo, to će istovremeno smanjiti isporuke u Evropu za oko 30 milijardi kubnih metara (projektni kapacitet gasovoda „Jamal—Evropa“ iznosi 32,9 milijardi kubnih metara godišnje), podržavajući cene na tržištu.

Kao drugo, ruski holding uštedeće na tranzitnim taksama. U avgustu prošle godine komesar poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Petar Naimski upozorio je da će Varšava oštro povisiti tarife u novom ugovoru. Prema njegovim rečima, Poljska je izgubila 400 miliona dolara zbog ugovora sa "Gaspromom" za tranzit u periodu 2010—2017.

Postoje i strateške koristi. Radi se o tome da se "Jamal—Evropa" poveže sa OPAL-om. Podsetimo da je u septembru evropski sud prema tužbi poljske kompanije PGNiG ograničio prava "Gasproma" na ovaj gasovod.

Poljaci su postigli da je ruskom gasnom holdingu dozvoljeno da koristi samo 50 odsto OPAL-ovih kapaciteta. Varšava se, očigledno, nadala da će nakon toga "Gasprom" povećati pumpanje preko Poljske.

Ali ako se poljski tranzit prekine, ograničenje OPAL-a može dovesti do nestašice gasa u zemljama Srednje Evrope, pre svega u Češkoj. Dakle, Evropska komisija će imati dobar razlog da u potpunosti vrati prava "Gaspromu".

Foto: Public

Ovo je za Poljake, najverovatnije, samo početak velikih problema. Varšava je u težnji za gasnom nezavisnošću od Rusije sama sebe saterala u ćošak. U očekivanju izgradnje naftovoda iz Norveške "Baltik pajp", Poljska je sklopila četiri dugoročna ugovora sa Amerikancima za isporuku prirodnog tečnog gasa — 29 miliona tona do 2042.

Poljaci su nameravali da veliki deo kupljenog goriva, posebno veoma skupog američkog goriva, preprodaju svojim susedima: Ukrajini, Litvaniji i Letoniji, kao i Estoniji i Finskoj.

Prošle srede Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta počeo je da raspravlja o energetskim projektima koji mogu da računaju na finansiranje iz Evropske unije. Na spisku se nalazi i "Baltik pajp" i dodatni gasovodi iz Poljske u susedne zemlje.

Prema ocenama stručnjaka, planirani gasovodi su čisto bacanje para. Oni navode da je postojeća infrastruktura EU dovoljno sposobna da zadovolji različite scenarije buduće potražnje za gasom, čak i u slučaju poremećaja u snabdevanju.

Zbog toga većina razmatranih projekata gasne infrastrukture nije potrebna i prepuna je reinvestiranja desetine milijardi evra iz evropskih državnih fondova, zaključuju stručnjaci.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 4 godine

Eto šanse Amerima da se pokažu kao "prijatelji", da plasiraju svoj gas po malo većim cenama ( od oko 120%) i da eliminišu "maligni uticaj" Rusije. Poljaci će to prihvatiti oberučke! E Ameri-Ameri pročitani ste u svojoj nameri !

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija