• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.01.2020

23:10

PREŽIVEO SAM SAMO ZATO ŠTO SAM MLAD! Ispovest Kineza koji se oporavio od smrtonosnog virusa!

Vesti

PREŽIVEO SAM SAMO ZATO ŠTO SAM MLAD! Ispovest Kineza koji se oporavio od smrtonosnog virusa!

Podeli vest

Krenulo je sa glavoboljom, vrtoglavicom i malaksalošću, a u jednom trenutku bilo mi je toliko loše da nisam mogao da pomerim nijedan deo tela. Ipak, ozdravio sam posle 22 dana jer imam samo 23 godine, priča Huang iz Vuhana, koji je preživeo opaki koronavirus

Kinez poznat samo po prezimenu Huang (23) prva je osoba izlečena od novog koronavirusa, koji je dosad odneo 81 život i od kojeg je oboleo 2.871 čovek. Mladić koji živi u gradu Vuhanu, iz kojeg je zaraza počela da se širi, kaže da mu je u jednom trenutku bilo toliko loše da nije mogao da se pomeri i tvrdi da je opaki virus preživeo samo zato što je mlad.

Penicilin nije pomogao

Huang, koji radi na železničkoj stanici Hankou, za lokalne medije je ispričao da je u početku imao glavobolju, vrtoglavicu i da se osećao malaksalo.

- To su bili prvi simptomi, koji su se pojavili 24. decembra. Već sutradan mi je bilo mnogo lošije. Ipak, mislio sam da imam običnu prehladu. Javio sam da neću doći na posao jer sam bolestan i otišao u lokalnu bolnicu da potražim savet - rekao je Huang.

Zatvaraju prodavnice, radnici rade od kuće

Velike kompanije širom Kine privremeno zatvaraju prodavnice ili savetuju radnike da rade od kuće, kako bi sprečile širenje virusa.

- Kompanije produžavaju praznike, otkazuju događaje i uvode karantin, u skladu sa odlukom kineskih vlasti objavljenom tokom vikenda o produžavanju sedmodnevne proslave lunarne nove godine za još tri dana, do 2. februara, u želji da se uspori širenje virusa - pišu kineski mediji.

Doktori su mu prepisali injekcije penicilina i još jedan lek, čijeg imena nije mogao da se seti.

Međutim, stanje mu se ni posle tri dana terapije nije popravilo.

- Budući da sam predugo bio odsutan sa posla bez otvorenog bolovanja, rešio sam da odem da radim. Tog 28. decembra krenuo sam na posao autobusom i u putu dobio groznicu. Vratio sam se u lokalnu bolnicu na dodatni pregled, ali su tamo ustanovili da imam problem s jetrom i pustili me kući - naveo je Huang.

S obzirom na to da mu je bivalo sve lošije, 1. januara je otišao u drugu bolnicu u Vuhanu.

Obolelo više od 100.000 ljudi?

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Tedros Adanom Gebreisus otputovao je juče u Peking na hitan sastanak zbog širenja koronavirusa.

To je usledilo nakon što se virus proširio na sve kineske provincije osim Tibeta. Takođe, jedan tim epidemiologa, koji se nalazi na terenu, naveo je da sumnja da je već obolelo više od 100.000 ljudi, a ne samo 2.871, koliko je zvanično objavljeno.

- Posumnjao sam da sam dobio upalu pluća, pa sam otišao po pomoć. Nakon što su lekari pročitali moje prethodne nalaze, odmah su me prebacili u bolnicu Đinjintan, u kojoj se leči većina obolelih od koronavirusa. Tamo su me stavili u karantin - kazao je mladi Kinez.

On je dodao da su o njemu brinuli lekari i medicinski tehničari u zaštitnim odelima.

- Bili su skroz umotani i imali su maske na licu, tako da im nije virio nijedan pedalj kože. Zaista su se poneli profesionalno. Bili su ljubazni, prijateljski nastrojeni i posvećeni poslu. Imali su baš mnogo posla - naveo je Huang.

Pomogla mu sestra

Kako je istakao, u karantinu mu je bilo veoma teško.

- U jednom trenutku bilo mi je toliko loše i bio sam toliko slab da nisam mogao da pomerim nijedan deo tela. Sve vreme sam bio na kiseoniku - opisao je Kinez.

Huang se oporavio za 20 dana i kaže da je to veoma brzo s obzirom na težinu virusa.

KORONAVIRUS U KINI

81 mrtav
2.827 obolelih
5.794 sumnjiva slučaja
461 oboleli u kritičnom stanju
51 osoba se oporavila od virusa

- Izašao sam iz bolnice 20. januara. Oporavio sam se brzo samo zato što sam mlad. Tome je doprinela i moja sestra, koja je probila kordon policajaca i ušla u karantin kad je čula da sam bolestan. Ona je sve vreme bila kraj mene i brinula o meni - kaže Huang.

Za borbu protiv virusa 8,74 milijarde dolara

Kina će izdvojiti 8,74 milijarde dolara (60,33 milijarde juana) kako bi sprečila širenje koronavirusa. Dodatno, kineske vlasti odlučile su da produže novogodišnje praznike do 2. februara, kako bi se smanjila mogućnost širenje zaraze. Škole, koje su trenutno na raspustu, takođe će produžiti odmor, ali se još ne zna do kada.

Ruski naučnici razvijaju vakcinu

Dve eksperimentalne vakcine za novi koronavirus koje razvijaju naučnici u ruskom državnom istraživačkom centru za viruse i biotehnologiju "Vektor" biće testirane u junu.

- Razvijamo dve vakcine, njihovi prototipovi bi trebalo da budu testirani u junu - izjavio je generalni direktor sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Rinat Maksutov.
Prema njegovim rečima, "Vektor" je već stvorio dva dijagnostička seta za novi koronavirus.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Да ли је КЛИЦОНОША....? То је питање....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija