• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.01.2020

08:47

TALIBANI SLAVE OBARANJE AMERIČKOG AVIONA! SAD demantuje da je namerno srušena letelica sa vojnim oficirima

Vesti

TALIBANI SLAVE OBARANJE AMERIČKOG AVIONA! SAD demantuje da je namerno srušena letelica sa vojnim oficirima

Podeli vest

Sati konfuzije i kontradiktornih informacija prethodili su priznanju američkih oružanih snaga da se u Avganistanu srušio njihov "mali vojni avion"

Naime, prvo su kolale tvrdnje, ali i demantiji, avganistanskih lokalnih zvaničnika da se srušio putnički avion, da bi posle američke objave usledilo likovanje talibana da su "oborili letilicu koja je prevozila američke vojnike".

Portparolka američke Centralne komande Bet Riorden odbila je da komentariše tvrdnje talibana. Američki zvaničnici, koji su tražili da ne budu imenovani, izjavili su da do sada nije bilo naznaka da je avion oboren usled neprijateljske aktivnosti. Jedan od zvaničnika je naveo da se veruje da je u avionu bilo manje od 10 ljudi.

Avion je pao u pokrajini Gazni, u centralnom delu Avganistana, koji je pod kontrolom pobunjenih talibana. Avion, koji je bio u obaveštajnoj misiji, oboren je u području Sado Kel u distriktu Deh Jak u provinciji Gazni, izjavio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid i naveo da su poginuli svi koji su se nalazili u avionu, uključujući visoko rangirane oficire. Predstavnici oružanih snaga SAD demantovali su te navode.

TALIBANI PRIZNALI DA SU OBORILI AMERIČKI AVION: Srušili smo letelicu sa VISOKIM VOJNIM I CIA ZVANIČNICIMA

Lokalne avganistanske vlasti saopštile su da su prinađena tela dvojice pilota. Ali, nisu komentarisali moguće druge žrtve.

Avganistanski zvaničnici su, međutim, u prvi mah, saopštili da je pao avion nacionalne kompanije "Arijana afgan erlajns". Ruska RT je javila da se u avionu nalazilo 110 osoba, dok su drugi mediji preneli da ih je bilo 83. No, guverner provincije Gazni Vahidulah Kalimzai privatnoj TV stanici "Tolonjuz" rekao je da nema tačnih informacija o žrtvama i nazivu letilice.

Neimenovalni lokalni zvaničnik medijima je, u međuvremenu, rekao da se avion, koji je prema njegovoj izjavi leteo iz Herata, trećeg najvećeg grada u Avganistanu, ka Kabulu, srušio i potom zapalio, zbog tehničkih problema. Prve medijiske informacije govorile su da je reč o putničkom avionu avganistanske državne kompanije "Ariana Afgan erlajns", ali ona je to demantovala.

- Avion nije vlasništvo "Ariane", jer smo kontrolisali dva leta iz Herata u Kabul i iz Herata u Delhi, i oba su prošla bezbedno - rekao je Mirvais Mirzekval, direktor "Ariane".

Najpre je potvrđeno da avion nije pripadao SAD i NATO. Ali, portal "Tolo njuz" je prvi preneo da avion prema identifikacionim oznakama na desnom motoru pripada Ratnom vazduhoplovstvu SAD. Iranska agencija Fars je objavila i snimak bombardera E-11A koji SAD koriste za elektronsko izviđanje u Avganistanu.

Nekoliko sati kasnije, šef policije je rekao da avion "pripada stranim snagama". Ministarstvo odbrane je saopštilo da avion ne pripada avganistanskim snagama bezbednosti.

Avganistanski novinar Tarik Gaznival blizak talibanima rekao je da je video avion u plamenu. U razmeni poruka na "Tviteru", on je rekao za AP da je video dva tela i da je prednji deo aviona izgoreo. Naveo je i da su tela i rep aviona veoma oštećeni i da se avion srušio na oko 10 kilometara od američke vojne baze.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija