• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

28.01.2020

19:04

TRAMP NAMERIO DA REŠI SPOR IZRAELA I PALESTINE! PALESTINICI SPREMAJU "DANE BESA! Mirovni plan za Bliski Istok izazvaće nove nevolje!

Vesti

TRAMP NAMERIO DA REŠI SPOR IZRAELA I PALESTINE! PALESTINICI SPREMAJU "DANE BESA! Mirovni plan za Bliski Istok izazvaće nove nevolje!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp otkrio je svoj dugo očekivani plan Bliskog Istoka - efektivno viziju svoje administracije za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba. Prema visokim zvaničnicima američke administracije, sporazum predviđa stvaranje dve države - palestinske države sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu i države Izrael

Prema sporazumu, Izrael bi zamrzavao izgradnju novih naselja na palestinskim teritorijama na četiri godine, dok se pregovara o palestinskoj državnosti. Naselja Izraelske zapadne obale priznale bi Sjedinjene Države.

Palestinske vlasti su se više puta usprotivile planu, jer su njegovi detalji izlazili na površinu, a na palestinskim teritorijama se očekuju masovni protesti dok Izrael pooštrava mere bezbednosti.

U ponedjeljak je Donald Tramp održao odvojene susrete s izraelskim premijerom Netanjahuom i liderom opozicije Benijem Gancom.

Nijedan od njih dvojice nije uspeo da postigne odlučujuću pobedu na opštim izborima u aprilu ili septembru prošle godine, a za mart je zakazan treće glasanje.

Beni Ganc, vođa plavo-belog saveza desnog centra, pohvalio je Trampov plan nakon sastanka u ponedjeljak u Vasšingtonu i obećao da će ga sprovesti u praksi ako pobedi na izborima u martu.

Netanjahu se još uvek nije oglašavao povodom toga.

Tramp se pre objave nije susreo sa palestinskim predstavnicima. Predsednik Palestinske nacionalne vlasti Mahmed Abas odbio je nekoliko ponuda da raspravlja o tom predlogu. Palestinski čelnici na Zapadnoj obali i u Gazi pozvali su na masovne proteste protiv mirovnog plana, pozivajući izraelsku vojsku da ojača trupe u dolini Jordana.

Predsednik Abas navodno je u sredu označio "Dan besa" nad Trampovim planom, utirući put nasilnim sukobima demonstranata i izraelskih snaga.

AMERI IZBACILI EU SA KOSOVA, SA DVA BRZA POTEZA MATIRALI BRISEL! Treba li Srbija da brine, krenula žestoka ofanziva Vašingtona, SVE JE SMIŠLJENO ZBOG RUSA?!

Trenutno drži hitni sastanak izvršnih organa Oslobodilačke organizacije Palestine i stranke Fatah.

Palestinci su takođe plutali zbog mogućnosti da odustanu od sporazuma iz Osla, kojim su stvorene Palestinske uprave i regulisane njene odnose sa državom Izrael. Sporazumom iz Osla, potpisanim 1990-ih, zvanično je stvorena Palestinska uprava kao struktura koja ima zadatak da vrši samoupravu na teritorijama Zapadne obale i pojasa Gaze.

Predsednik SAD-a se založio za to da Palestinci na kraju budu primorani da prihvate njegov plan.

- Imamo podršku premijera, imamo podršku i ostalih stranaka i mislim da ćemo konačno imati podršku Palestinaca, ali videćemo - rekao je Tramp u ponedjeljak.

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Tramp je u velikoj meri nadoknadio stvaranje plana svom savetniku i zetu Džaredu Kušneru.

Početna ideja bila je da se objavi nakon izbora u aprilu 2019. u Izraelu, ali neizvesnost koja je visila nad Knesetom tokom prošle godine odložila je objavu.

ZELENSKI PROVOCIRA PUTINA I RUSIJU, MOSKVA KRIVA ZA DRUGI SVETSKI RAT! Lider Ukrajine nije naučio lekciju, sledi mu šamrčina...

Džared Kušner je prošlog leta na konferenciji u Bahreinu otkrio ekonomski deo plana, ali nije uspeo da pribavi podršku Palestinaca i suočio se sa širokom osudom.

Izraelci i Palestinci bili su umešani u sukob još od kada je postojala država Izrael. Prethodne američke administracije, u skladu s pristupom Ujedinjenih nacija, dugo su pogodovale aranžmanu koji je predviđao nezavisnu palestinsku državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu.

Trampova administracija je takvu politiku preokrenula i napravila niz odlučno pro-izraelskih poteza u protekle tri godine.

Oni su uključivali premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim i priznavanje Golanskih visina (koje je ilegalno anektirao iz Sirije) i izraelskih naselja na Zapadnoj obali (nezakonito prema međunarodnom pravu) kao delove Izraela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija