• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.02.2020

20:36

Koronavirus nije povezan sa kineskim programom biološkog oružja (ISPRAVKA)

Vesti

Koronavirus nije povezan sa kineskim programom biološkog oružja (ISPRAVKA)

Podeli vest

Izjava izraelskog stručnjaka za “Washington Times” o mogućnosti da bi pandemija koronavirusa možda mogla biti povezana sa kineskim programom biološkog oružja je manipulativno predstavljena. Neki mediji su otišli korak dalje i u potpunosti izmislili izjavu ovog sagovornika, izvještavajući o ovoj temi.

U akademskoj biografiji koja je dostupna na ovom linku, za Shohama se kaže da radi kao viši analitičar za Begin-Sadat Center for Strategic Studies. Na sajtu te institucije je u njegovoj biografiji je navedeno da je radio kao viši analitičar za izraelsku vojnu obavještajnu službu od 1970. do 1991. za biološko i hemijsko ratovanje na Bliskom Istoku i širom svijeta, uz navođenje titutle potporučnika.

Shoham ima historiju pojavljivanja u medijima upitnog kredibiliteta kao sagovornik pri formiranju upitnih narativa i teorija bez iznošenja dokaza. Jedan od primjera je njegova izjava koju je 2017. dao za Sputnik, u kojoj je govorio o hemijskom oružju koje koristi ISIL. Tada je Shoham potvrdio da je “vrlo vjerovatno moguće da je ISIL informacije o hemijskom oružju poslao svojim zapadnim saveznicima”, te da je moguće da će se te informacije i hemikalije koristiti u kontaminaciji hrane putem koje je moguće usmrtiti osobu koja dođe u dodir sa takvom hranom ili vodom.

Izjava koju je Informer pripisao Shohamu pozivajući se na pisanje Washington Timesa ne postoji u originalnom članku. U članku Washington Timesa je citiran Shoham koji je rekao da su "određene laboratorije u institutu vjerovatno bile angažovane u istraživanju i razvoju kineskog biološkog oružja, barem kolateralno, ali ne kao glavni objekt kineskog usklađivanja s BW". Ovu izjavu je Oslobođenje prenijelo tačno. U članku Informera, pak, izjave u ovom obliku nema - postoji samo potpuno izmišljena izjava Shohama u kojoj govori o SARS-u i u kojoj iznosi scenario po kojem se virus navodno proširio. 

O tvrdnjama Danny Shohama, koje su se izvorno pojavile u članku koji je objavio Washington Times, pisao je naš partnerski portal iz Srbije, Raskrikavanje. 

Tvrdnje iznesene u Washington Timesu odbacili su i prikazali kao neutemeljene i ugledni časopisi poput Washigton Posta i Foreign Policy, koji su ih nazvali teorijama zavjere. U analizi “Teorije zavere oko korona virusa šire se kao zaraza” koju je Raskrikavanje objavilo 28. januara ove godine, navodi se:

Teorije o ovome se šire na globalnom nivou. Portal Washington Times, poznat po širenju teorija zavere, citirao je izraelskog „stručnjaka za biološko ratovanje“ Denija Šoama koji je rekao da je moguće da je ovaj virus nastao u Vuhan laboratoriji u okviru kineskog programa za razvoj biološkog oružja.
Međutim, kazahstanski portal Factcheck.kz, koji je deo Međunarodne mreže fekt-čekera, kontaktirao je Šoama u vezi sa ovim tvrdnjama i ispostavilo se da on nema dokaza za te tvrdnje, što je, kako je rekao, i napomenuo portalu Washington Times, ali oni taj deo njegove izjave nisu preneli.
„Dodao sam da zasad nema dokaza ili indikacija za tako nešto. Moguće je da je događaj nastao potpuno prirodno i tako se i čini u ovom momentu. Potrebne su dodatne informacije u vezi sa nastankom virusa“, rekao je Šoam.
Kako je zasad poznato, prema rečima doktora Predraga Kona, stopa smrtnosti od ovog virusa je oko 2 odsto, a opasnost od obolevanja je niža nego kod običnog gripa.
Biološki agensi, poznati kao opasna biološka oružja, obično izazivaju znatno veću smrtnost - tako je, recimo, kod trovanja antraksom stopa umiranja 20 odsto ukoliko dođe u dodir sa kožom, 25-75 odsto ukoliko se proguta, a ako se udahne smrt nastupa u čak 80 odsto slučajeva.
Osim toga, kao jedan od argumenata da se ne radi o biološkom oružju, navodi se i to što su kineski naučnici, ubrzo po pojavi virusa ustanovili njegov genetski kod i objavili ga, da bi istraživači širom sveta mogli ubrzano da rade na otkriću vakcine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
knez

pre 4 godine

Znajuci sve to ,ti silni turisti iz raznoraznih informacionih agencija , da slucajno nisu doneli i neki poklon.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija