• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

05.02.2020

11:16

(VIDEO) AMERI PRAVE ORUŽJE ZA OBARANJE RUSKIH HIPERSONIČNIH RAKETA! Pentagon zaboravio da predvidi važan detalj, MOSKVA ĆE TO BRUTALNO ISKORISTITI!

Vesti

(VIDEO) AMERI PRAVE ORUŽJE ZA OBARANJE RUSKIH HIPERSONIČNIH RAKETA! Pentagon zaboravio da predvidi važan detalj, MOSKVA ĆE TO BRUTALNO ISKORISTITI!

Podeli vest

Hipersonični projektili Avangard, koje ruski predsednik Vladimir Putin smatra nepobedivim, uskoro bi se mogli smatrati „manje" opasnima za Sjedinjene Države. Tako barem tvrdi kompanija Nortrop Gruman (Northrop Grumman), koja radi na razvoju obrambenog sistema sposobnog za njihovo presretanje i uništavanje

 Cilj programa Glajd Brejker (Glide Breaker) upravo je osigurati odbrambene sposobnosti za bilo koje bojeve glave koje putuju brzinom većom od 5 mahova, čime će se jamčiti sigurnost Sjedinjenim Državama i saveznicima. Možda odmah na početku vredi podsetiti da je ruski predsednik rekao kako je svestan da će SAD takođe razviti ovo oružje i sisteme obrane za njega, ali će Rusija tada već imati naprednija i oružja nove generacije koja će opet sustizati američki vojno-industrijski kompleks. Čini se da je bio u pravu, jer su tek sad osigurani prvi savezni fondovi za obranu od postojećih ruskih hipersoničnih projektila, a ima ih više vrsta.

Prvi savezni fondovi

Američka agencija za napredne obrambene istraživačke projekte, takozvana DARPA, objavila je da je izdvojila prvih 13 miliona dolara, što će kompaniji Nortrop Gruman omogućiti da nastavi istraživanja i razvoj programa pokrenutog 2018.

Prvo savezno finansiranje vezano i za predstavljanje tehnologije koja osigurava mogućnost presretanja pretnje koja putuje hipersoničnom brzinom, čak i na nadmorskoj visini od oko 1200 do 1500 kilometara.

Ovo za Pentagon biće jedno od mnogih poglavlja potrošnje u budućnosti, koja je deo ekonomskih i industrijskih napora potrebnih za razvoj hipersoničnih raketa i srodnih odbrana. Odbrambeni aspekt smatra se ključnim u Sjedinjenim Državama, jer kada se razviju radari i senzori koji mogu identifikovati vektore pre faze ponovnog ulaska, rizik od pogotka bio bi minimiziran. Svakako, presudan nije samo "sistemski" aspekt, jer je potrebno razviti i projektile sposobne za presretanje i uništavanje hipersoničnih pretnji.

UKRAJINA ĆE BITI PODELJENA NA PET DRŽAVA, BRUTALNA ANALIZA BIVŠEG GUVERNERA ODESE! Sakašvili: Sve je gore nego za vreme SSSR!

Ovo je vrlo složen izazov, što pokazuje i težak razvoj obrambenog sistema protiv "konvencionalnih" balističkih projektila. Razlika između takvog kapaciteta i ne mora biti od vitalne važnosti za budućnost, ako preuzme središnju ulogu u budućem strateškom planiranju i u sferi spoljnje politike. Za sada je cilj do 2030. moći odbraniti celokupnu američku teritoriju od bilo kakve raketne pretnje.

"Rešenje" koje je zamislilo američko ministarstvo odbrane jeste stvoriti mrežu satelita opremljenih senzorima koji bi mogli detektovati balističke rakete neposredno pre lansiranja, omogućujući tako da se prati putanja i da ih se presretne pre nego što postanu stvarna pretnja.

Svemirski senzori, međutim, ne bi se koristili samo za identifikovanje hipersoničnih projektila, već i za tradicionalne, kako bi se hipotetski eliminisala svaka mogućnost udara. Kako bi ih uništili, ubuduće neće postojati samo rakete za presretanja, jer bi se za to osim izravnog oružja, kako je objasnio Tomas Karako iz Centra za strateške i međunarodne studije za Difens Van (Defence One), mogle koristiti i druge opcije, uključujući kibernetičko i elektroničko ratovanje.

MILO JE SAVRŠEN RAZLOG DA U BOSNI OPET BOŠNJACI I HRVATI UDARE NA SRBE! Đukanovićeva poseta podelila BiH, Komšić se inati Dodiku!

Ali bez obzira na identifikovano rešenje, to se ne može postići bez veštačke inteligencije koja će operaterima u stvarnom vremenu osigurati potpunu analizu podataka i informacija prikupljenih od strane različitih senzora, a za to je potreban razvoj i pomoć kako bi se vreme reakcije u slučaju napada svelo na minimum.

Taktički problem

Pravi problem ostaje presretanje hipersoničnih bojevih glava, ali i "samo" u fazi ponovnog ulaska, što je mnogo važnije na taktičkom nivou kod svih hipersoničnih krstarećih projektila. Razvoj strateških odbrambenih sistema trebao bi biti popraćen razvojem napadačkih sistema kratkog i srednjeg dometa, koji bi mogli naneti znatno važniji udarac na regionalnom nivou koji će ograničiti operativne mogućnosti neprijateljskih oružanih snaga, bilo kopnenih ili pomorskih.

Naprotiv tome, „Glajde Brejker", nakon što se završi faza razvoja, može biti prva i važna osnova za osiguranje pune odbrane Sjedinjenih Država od pretnje koju predstavljaju hipersonične balističke rakete, veruju u Pentagonu.

OLIVER STOUN: AMERIKA JE CARSTVO ZLA, CARSTVA PADAJU I POMOLIMO SE DA OVO CARSTVO PADNE! U SAD nema stranaka, nema demokratskog glasa...

Ali, kao što je rečeno, projekt „Glajd Brejker" je tek sad dobio prvih 13 miliona dolara kako bi bio gotovo u „predviđenom roku". To znači da bi ruska vojna industrija, čekajući da američki sistem postane operativan, trebala zamrznuti sve hipersonične i druge, koji su već operativni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija