• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2020

18:29

ŠOK U AJOVI, U BITCI ZA DEMOKRATSKOG KANDIDATA VODI POTPUNI AUTSAJDER! Niko još uvek ne zna ni prezime da mu izgovori, A ON NI NE KRIJE SVOJE SEKSUALNO OPREDELJENJE!

Vesti

ŠOK U AJOVI, U BITCI ZA DEMOKRATSKOG KANDIDATA VODI POTPUNI AUTSAJDER! Niko još uvek ne zna ni prezime da mu izgovori, A ON NI NE KRIJE SVOJE SEKSUALNO OPREDELJENJE!

Podeli vest

Piter Butidžidž vodi u trci demokratskih kandidata u Ajovi, iako pre početka kampanje za njega jedva da je neko čuo, piše "Dojče vele"

Navodi, međutim, da se on tokom TV-debata solidno pokazao, a da je sada pitanje može li stvarno da dobije unutarstranačke izbore.

- Još se pokoji novinar muči da mu izgovori ime kako treba, jer se Buttigieg otima pravilima i čita kao Butidžidž - primećuje autor zeksta.

Inače, on se zove Piter, mada ga svi zovu Pit, do kraja prošle godine bio je gradonačelnik rodnog gradića Saut Bend u Indijani, a onda se odlučio da uđe u trku za demokratsku kandidaturu na predsedničkim izborima.

To je mnogima delovalo previše hrabro ili previše ludo, primećuje DW, a posebno jer je nekima Butidžidž (38) previše zelen, a drugima deluje malo verovatno da deklarisani homoseksualac može dobiti dovoljnu podršku u današnjoj Americi.

Ali, kako pristižu rezultati iz Ajove, prve države u kojoj su članovi Demokrata birali, Butidžidž se pomalja iz autsajderske senke.

Foto: Reuters/Eric Thayer


Na osnovu 70 odsto obrađenih izbornih jedinica, on je u vođstvu sa 27 odsto glasova. Slede levičarski senator Berni Sanders sa 25 odsto, Elizabet Voren sa 18 odsto, te bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden sa razočaravajućih 15 odsto.

Butidžidž je već proglasio pobedu u Ajovi i to govoreći pristalicama u Nju Hempširu, gde se sledeće sedmice održava glasanje.

Nije uobičajeno da se na konačan ishod glasanja ovoliko čeka niti da on stiže "na kašičicu", a prema navodima medija, Demokrate su imale "tehnički problem" s aplikacijom kojom se prebrojavaju glasovi pa se još ne zna kada će obuhvatan rezultat biti poznat.

ŽELIM DA PRVI STIGNEMO NA MARS! Tramp traži od Kongresa da bude široke ruke prema NASA


To "proklizavanje" Demokrata u Ajovi je predsednik Donald Tramp iskoristio da se zapita kako poveriti državu onima koji nisu u stanju da kako treba organizuju glasanje u malenoj Ajovi.

U toj državi se ne glasa ubacivanjem listića, već u kokusima - na partijskim okupljanjima u okruzima, gde se u komplikovanom nadglasavanju i preglasavanju dolazi do toga koji okrug koga podržava.

Unutarstranački izbori tradicionalno počinju u Ajovi i stoga ova država sa svega 3,2 miliona stanovnika ima poseban simbolični značaj.

Foto: Reuters/Eric Thayer



Doduše, pobeda u Ajovi nosi svega 41 od 3.979 delegatskih glasova na nivou celih Sjedinjenih Država, ali se smatra da se tu zacrtavaju favoriti i naznačavaju debakli.

Kod Republikanaca aktuelni predsednik Donald Tramp nema ozbiljnih takmaca te će za njega unutarpartijski izbor biti praktično formalnost.

Pobednik među Demokratama će izaći na crtu Trampu na predsedničkim izborima 3. novembra ove godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17