• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

09.02.2020

08:00

(VIDEO) PENTAGON U ŠOKU, F-35 NE FUNKCIONIŠE, A F-35A NE MOŽE DA PUCA! Ameri, potražite pomoć, OVO JE VEĆA BRUKA NEGO BV BREDLI!

Vesti

(VIDEO) PENTAGON U ŠOKU, F-35 NE FUNKCIONIŠE, A F-35A NE MOŽE DA PUCA! Ameri, potražite pomoć, OVO JE VEĆA BRUKA NEGO BV BREDLI!

Podeli vest

Amerikanci se ovih dana zaista ne slažu oko mnogo toga, ali srećom, postoji jedna činjenica koja proizlazi iz vladinih izveštaja koja je poprilično nesporna: Ma koliko F-35 mogao biti fantastičan u teoriji i kakve bi rezultate jednog dana mogao dostići, avion kakav je danas u prilično zastrašujućim je stanju! U negativnom smislu, naravno

Anthony Capaccio iz Bloomberga imao je priliku pregledati godišnje izveštaje Roberta Behlera, direktora operativnih testova i ocene Pentagona. Iako najnovija verzija izveštaja ne utvrđuje nijednu suštinski novu manu, stalni operativni problemi u postojećim kategorijama više su nego dovoljni da spreče dovođenje aviona u maksimalnu spremnost.

Behlerov ured identifikovao je 13 problema kategorije "1" koji direktno utiču na bezbednost i operativne kapacitete pre početka četvrte faze programa. Problemi koje je Behler detaljno izdvojio su predočeni  22. januara 2020. i prema njima je Autonomni logistički informacioni sistem aviona (ALIS) srušen i zamenjen potpuno novim softverskim programom. ALIS je trebalo da bude revolucionarni deo i sistem upravljanja logistikom, ali nikad nije proradio ispravno, što je bila česta tema proteklih godina. Sada će taj sistem zameniti novo rešenje zasnovano na „cloudu"  imena „Operational Data Integrated Network" (ODIN).

Poput programa ALIS, ODIN će se proizvoditi u saradnji s Lockheed Martinom.

Veliki problem Behlerovog najnovijeg izveštaja, prema Bloombergu, jeste taj što verzija aviona F-35 ima veliki problem s topom kalibra 25 milimetara, GAU-22/A, koji je montiran unutar letelice. Pukotine u strukturi godinama su bile problem za F-35, a ostale su i danas. Izveštaj kaže da "učinak F-35 i radni zahtevi za dodatnim inspekcijskim nadzorom još nisu utvrđeni".

Verzije topa GAU-22/A su montirane izvana i koriste ih marinci, a mornarica nema isti problem, ali verzija vazduhoplovnih snaga ima neprihvatljivo malu preciznost kada se koristi protiv ciljeva na zemlji.

(VIDEO) AMERI, ČIME SE VI SLUŽITE! OVAKVU GLUPOST MOGU SAMO ONI DA SMISLE! Američki helikopter Bell 360 "uništio" ruski S-400!

- Da, F-35A ima tako lošu preciznost da ne može precizno udariti ciljeve na zemlji. Izrađen od čelika i pod uticajem gravitacije, savršeno je sposoban gađati bilo koji i cilj, samo to može učiniti tako da pogodi nekoliko metara levo ili desno od mesta za koje se misli da će biti pogođeno -, piše u izveštaju Roberta Behlera.

Nijedan značajan deo flote F-35 u službi s bilo kojim američkim oružjem nije uspio postići ono što je tadašnji ministar obrane James Mattis obećao 2018. godine, kada je tvrdio da će avion moći izvršiti svaku misiju s 80 odsto preciznosti. Izveštaj ne daje postotke, ali navodi da je sve oružje odstupilo od cilja s "velikom maržom", a najbolji rezultat ratnog vazduhoplovstva, onog kojeg su ostvarili marinci, "otprilike je na pola puta",  dok je učinak mornarice na oceanima opisan kao "posebno loš".

Problem s vatrenim oružjem je za F-35A jedinstven, ali većina drugih problema nije zanemariva.

(VIDEO) RUSKA SAMOHODNA HAUBICA KOALICIJA SV JE ZASTRAŠUJUĆA, ALI I SRPKSA NORA JE BRUTALNA! Uporedite ih, pa sami procenite!

Tokom godina u kojim se pisalo da je F-35 mnogo puta kao projekt išao "napred i nazad", otvarala su se pitanja je li to "pravi" projekt za borbu protiv američkih neprijatelja u sukobima s kojima će se SAD suočiti u budućnosti?

Joel Hruska za američki internet portal ExtremeTech piše kako je prikladnije pitanje i može li ovaj avion ikada ispuniti postavljena očekivanja?

- Ti avioni nikada nisu prošli kroz muče postupke nabavke Pentagona, iako sam prilično siguran da sumnjiva čast "najgoreg" i dalje pripada borbenom vozilu "Bradley", Ali troškovi razvoja lovca F-35 čine Bradley običnom igračkom. Devetnaest godina nakon što je Lockheedov X-35 pobedio Boeingov X-32 u programu JSF, čitava stvar s "topom" čini se pomalo netačnom. Svaki put kada pogledam F-35, pitam se kako teku programi bespilotnih aviona Air Force. Čak i ako konačno popravimo F-35, koliko će vremena proći pje nego što ga u mnogim ulogama zamene spomenuti dronovi? Ne piše da će se to dogoditi za godinu ili dve, ali F-16 je u službu ušao 1980. Četrdeset godina kasnije, jedan je od najpopularnijih i najmanje skupih  borbenih aviona na svetu. Male su šanse da će F-35 zaslužiti isto priznanje. Ne očekujem da će bespilotni avion 2022. godine ukloniti F-35, ali bio bih definitivno iznenađen ako bude letio 2050. Avion već sad treba proći dodatnu godinu testiranja, kako bi se i uklonili svi nedostaci. U septembru 2018. ih je bilo 917, a u novembru 2019. čak 873. U ovoj situaciji, možda bi se neko trebao setiti da zakaže konsultacije s braćom Wilburom i Orvillom Wrightom? - ironično zaključuje Joel Hruska za američki ExtremeTech.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 4 godine

Ameri u šoku,pozovite Informer da vas posavetuje kako da rešite problem,ili da vas spoji sa Rusima....pa da od njih dobijete na poklon za 100 miliona eura,rashodovani Mig,baš kao i mi...

ZVEROG

pre 4 godine

Rešenje 1: Zamoliti Huawei da im napravi operativni sistem! Rešenje 2: Zamoliti Zastava Oružje da im napravi mitraljez! Ako ovo ne uspe, rešenje 3: Zamoliti Ruse da im prodaju SU-57!

Toša

pre 4 godine

Koliko sam vidio oni Bredly M2A2 Desert Storm, starijeg tipa, što su ameri dali makedoncima (3 komada, za upoznavanje sa tehnikom, a daće im još 32), funkcionišu odlično, a i hrvati će dobiti 68 takvih... što se tiče F-35, verovatno taj novi top i nije dobro ispitan, jer američki F-16, F-15, F-15 čak i A-10 imaju gatling top 20mm ne ovaj od 25mm, kojim izgleda hoće da unificiraju kalibar kao sto Bredly ima, 25mm, ugledajući se na ruse koji imaju isti top na BMP-2, BMP-3, PA sitemu Pancir S1 i PA sistemu Tunguska -M, MI-24E i Mi-35 i Mi-28 helikopteru( još mi nije jasno što su naši uzeli Mi-35 sa topom 23mm, to je stariji ruski kalibar za stari PA sistem ZSU-23/4 Šiljka, lake dvocevne Pa topove i starije avione kao MIG-23 i 27 )

Djordje milosavljevic

pre 4 godine

Odličan avion. Dobavljači delova uzimaju lose legure, prevaranti.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija