• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug//BBC/fonet

19.02.2020

13:56

ŠOK U KREMLJU! PUTIN OTPUSTIO KLJUČNOG SAVETNIKA IZ SENKE! Toliko je bio tajanstven da su ga zvali SIVI KARDINAL, a za Putina je učinio presudnu stvar zbog koje je i danas na vlasti!

Vesti

ŠOK U KREMLJU! PUTIN OTPUSTIO KLJUČNOG SAVETNIKA IZ SENKE! Toliko je bio tajanstven da su ga zvali SIVI KARDINAL, a za Putina je učinio presudnu stvar zbog koje je i danas na vlasti!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin otpustio je jednog od svojih najbližih savetnika Vladislava Surkova, stratega koji je u Rusiji poznat kao "sivi kardinal" zbog svog percipiranog uticaja na predsednika iza scene i trasiranja njegove višedecenijske politike

Mnogi ga zapravo smatraju političkim saradnikom koji je pomogao Putinu da se "zacementira" na vlasti. Surkov je nadgledao politiku prema Ukrajini, ali je nedavno oslobođen od takvih odgovornosti.

Ulogu koja se tiče Ukrajine je ranije ovog meseca preuzeo Dmitri Kozak, politički veteran i još jedan od bliskih saradnika predsednika. Kremlj nije javno komentarisao odnosno objasnio da li će Surkov da bude prebačen na novu poziciju, a saopštenje na zvaničnom sajtu ne govori ni o razlozima njegove smene.

Surkov je bio šef predstavničkog tima Rusije za razgovore između Kijeva i separatista koje podržava Moskva u Ukrajini. Ta uloga je bila veći deo Surokovog portfelja koji je nadgledao veze sa svim bivšim sovjetskim republikama.

 

 

Ipak, Kremlj je ranije ovog meseca objavio da na tu poziciju dolazi Dmitri Kozak i da će on zameniti Surkova na mestu ruskog predstavnika u razgovorima nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio deeskalaciju tenzija u regionu.

Surkova u Kijevu posmatraju kao "tvrd orah" i bilo je malo progresa kada je reč o ključnim stavkama mirovnog sporazuma iz Minska 2015. godine, piše "Radio Slobodna Evropa".

Politički analitičar Aleksej Česnakov, politički analitičar i Surkovljev prijatelj, rekao je 25. januara da je savetnik predsednika napustio poziciju zbog "promene kursa prema Ukrajini".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo u to vreme da nema ukaza o Surkovoj ostavci i da nema promene o politici Kremlja prema Ukrajini. Međutim, Zelenski i Putin su u decembru održali prve mirovne pregovore između dve nacije u tri godine i saglasili su se oko razmene zatvorenika i primirja.

Nedugo pre nego što je objavljeno da je Surkov otpušten, došlo je do sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika u Donbas. Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedan vojnik poginuo i da su četvorica povređena u borbama 18. februara, dok pobunjenici navode da su oni izgubili četiri čoveka.

Ko je Vladislav Surkov?

Kao prvi zamenik šefa administracije Kremlja, Surkov je nadgledao političke partije u parlamentu i izborne kampanje koje su predsedniku obezbedile pobedu. Njegov uticaj je počeo da se smanjuje 2011. godine kada je postavljen za zamenika premijera. Dve godine kasnije, data mu je odgovornost da nadgleda veze Rusije sa Ukrajinom i drugim postsovjetskim zemljama.

Analitičari tvrde da je Surkov (55) tvorac "vertikalne moći", odnosno državne moći koja zavisi samo od Vladimira Putina. Zovu ga još i tvorcem "putinizma".

Surkov je rođen 1964. godine od oca Čečena i majke Ruskinje, a karijeru je počeo 1987. godine u banci Mentep u koju ga je zaposlio Mihailo Hodorovski. čovek koji je izrastao u oligarha i milijardera, te postao najveći neprijatelj Vladimira Putina. Kremlj je Surkova uočio i zaposlio nešto pre iznenadnog povlačenja Borisa Jeljcina s predsedničke dužnosti 1999, odnosno kada je Putin došao na vlast.

Kako je za BBC napisao Gabrijel Gejthaus, postojalo je nekada vreme kada u ruskoj politici nije moglo da se dogodi ništa bez Vladislava Surkova. On je kontrolisao političke partije u ruskoj Dumi, kao i pro-Putin nastrojene grupe mladih na ulicama.

Pad popularnosti usledio je tokom masovnih protesta protiv Putinove vladavine u periodu 2011. i 2012. Njegova nesposobnost da kontroliše stvari na ulicama mnogima je izgledala kao neuspeh ili još gore - izdaja. Vratio se kao čovek koji je efikasno kontrolisao stvari na istoku Ukrajine, a sada je izgleda i to nestalo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija