• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

27.02.2020

10:35

ŽENA OD KOJE SU ALBANCI DRHTALI! Preminula je udovica Envera Hodže, vladala je iz senke, a evo zašto je opisuju kao NAJIZOPAČENIJU SUPRUGU JEDNOG DIKTATORA! (VIDEO)

Vesti

ŽENA OD KOJE SU ALBANCI DRHTALI! Preminula je udovica Envera Hodže, vladala je iz senke, a evo zašto je opisuju kao NAJIZOPAČENIJU SUPRUGU JEDNOG DIKTATORA! (VIDEO)

Podeli vest

Nedžmije Hodža, udovica nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, preminula je u Tirani u 99. godini, saopštila je njena porodica

Posle pada Hodžinog režima, završila je u zatvoru. Bila je žena koje su se Albanci decenijama plašili. Nedžmije Hodža rođena je 1921. godine u Bitolju, a za tadašnjeg albanskog lidera udala se 1945. godine. Imali su troje dece.

Tokom rata bila je učiteljica i jedan od osnivača kominističke omladine u Albaniji.

Nedžmije je, takođe, bila član Centralnog komiteta albanske komunističke partije, predsednica Antifašističkog fronta žena Albanije i šefica Direktorata za propagandu.

NE DAJU NAM DA VRATIMO SVOJA SRPSKA PREZIMENA! Ispovest Srbina iz Albanije: GORE JE NEGO U VREME ENVERA HODŽE, jedina nada nam je MINI ŠENGEN!

Foto: Printscreen You Tube

Bila je albanski vladar iz senke i nekadašnji disidenti tvrde da je kriva za progon političkih rivala njenog supruga.

U januaru 1992. godine osuđena je na devet godina zatvora zbog zloupotreba partijskih fondova. Kasnije, kazna je preinačena na 11 godina robije.

Iza rešetaka je provela ukupno pet godina, od čega dve godine u samici.

Često su je poredili sa Elenom Čaušesku i posle pada režima Envera Hodže nije pokazivala preterano kajanje zbog žrtava tajne policije.

- Četiri hiljade za 50 godine i nije mnogo - rekla je u intervjuu koji je Njujork tajms objavio 1997. godine i dodala:

Zašto tražiti oproštaj? Ni za čime ne žalim i ni za šta se ne osećam odgovornom. Poštovali smo zakone koji su bili na snazi u to vreme.

Nedžmija je vodila Enverovu propagandnu mašineriju, Institut za marksističko-lenjinističke studije i Demokratski front, organizaciju koja je bila produžena ruka Komunističke partije.

Oko 5.000 političkih zatvorenika ubijeno je tokom godina strahovlade Hodže, a porodice i dalje tragaju za telima oko 6.000 ljudi koji su u tom periodu jednostavno nestali. Ukupno, računa se da je u kazamatima albanske tajne policije završilo oko 25.000 ljudi.

Mnogi smatraju da je supruga komunističkog diktatora bila "đavolja žena", po naslovu knjige Fahrija Balliua, u čijem ju je predgovoru pisac Ismail Kadare opisao kao "najgoru, najizopačeniju" od svih žena diktatora. Ali, njena prijateljica Vito Kapo govorila je da je Nedžmija "veoma osetljiva žena, primer majke i supruge, uvek uz Envera".

Posle smrti Envera Hodže, 1985. godine, snažno je podržala izbor Ramiza Alije za novog predsednika Albanije, ali se kasnije pokajala zbog izbora smatrajući da je naslednik njenog supruga bio kukavica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija