• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

27.02.2020

11:07

MEDIJI: TERORISTI U SIRIJ POKRENULI OFANZIVU NA SARAKIB, TURCI im pružaju vatrenu PODRŠKU!

Vesti

MEDIJI: TERORISTI U SIRIJ POKRENULI OFANZIVU NA SARAKIB, TURCI im pružaju vatrenu PODRŠKU!

Podeli vest

Jedinice nelegalnih oružanih bandi uz podršku turske vojske pokrenule su ofanzivu na grad Sarakib u sirijskoj provinciji Idlib, javila je sirijska državna agencija SANA

„Terorističke grupe upotrebile su desetine bombaša-samoubica i miniranih automobila u zapadnom pravcu Sarakiba, koristeći jaku vatrenu podršku turskih snaga“, navodi agencija.

U saopštenju se dodaje da se vode žestoke bitke između sirijske vojske i terorista. Vladine snage vode intenzivnu artiljerijsku paljbu, desetine terorista je likvidirano, a nekoliko oklopnih vozila uništeno.

Ranije su turski mediji javili da je sirijska „umerena opozicija“ preuzela kontrolu u gradu Sarakib, ali je kasnije vojni izvor demantovao ove izveštaje. Prema navodima izvora, „napadi militanata na grad uspešno su odbile vladine snage“ i on je pod potpunom kontrolom sirijske vlade. U gradu se „uprkos redovnim napadima terorista, nastavlja uklanjanje mina i priprema za obnovu civilnog života“.

Sirijska vojska oslobodila je 5. februara Sarakib, smešten istočno od grada Idlib. Ovaj grad je nekoliko godina bio jedno od najvećih uporišta terorista u provinciji Idlib. Od početka februara naoružane grupe preduzimale su nekoliko neuspešnih pokušaja da vrate grad pod svoju kontrolu.

Erdogan je prethodno saopštio da Turska još nije dobila zadovoljavajući rezultat na pregovorima sa Rusijom o sirijskom Idlibu i da je spremna za početak vojne operacije u ovom regionu. Portparol predsednika Rusije Dimtrij Peskov nazvao je ovo najgorim scenarijem.

Turski predsednik takođe je rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara Asada da sirijska armija prekine ofanzivu u provinciji Idlib i da se povuče sa turskih osmatračnica do kraja februara, zapretivši u suprotnom vojnim odgovorom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije.

Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama. Sa druge strane, potpredsednik Turske Fuat Oktaj rekao je da je Turska ispunila preuzete obaveze o Idlibu.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije. Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija