• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/beta

10.03.2020

09:05

ERDOGAN POBEGAO IZ BRISELA! Besan posle razgovora sa vođama EU NIJE HTEO DA SE OBRATI JAVNOSTI!

Vesti

ERDOGAN POBEGAO IZ BRISELA! Besan posle razgovora sa vođama EU NIJE HTEO DA SE OBRATI JAVNOSTI!

Podeli vest

Vođe EU pozvale su Tursku da poštuje odredbe ugovora kojim migranti treba da se drže dalje od evropskih granica tokom "otvorenog" razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je juče došao u Brisel da traži podršku

Određena tenzija bila je vidljiva posle razgovora pošto je Erdogan otišao direktno na aerodrom  umesto da održi zajedničku konferenciju za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

- Jasno je da imamo naša neslaganja ali govorili smo otvoreno... bio je to dobar razgovor - rekla je novinarima posle sastanka Fon der Lajen.

Šarl Mišel je pozvao Tursku da "poštuje svoje obaveze" proizašle iz sporazuma EU-Turska od marta 2016. godine koji predvidja da migranti ostanu u Turskoj u zamenu za evropsku finansijsku pomoć.

Međutim, turski lider koji traži više pomoći u situaciji u Siriji, odlučio je da otvori granice i pusti migrante i izbeglice ka Evropi da bi izvršio pritisak na evropske zemlje. Hiljade migranata koji žele da stignu do EU od tada su se nagomilali na grčko-turskoj granici.

SUDBINA EVROPE U RUKAMA ERDOGANA! On danas hitno putuje u Brisel, svi se plaše da je sporazum sa Turskom mrtav!

SKIDAJU IH I TUKU! NEVEROVATNA TURSKA PROPAGANDA! Migranti lažno optužuju Grke da ih muče i pljačkaju

Foto: AP/Photo

Turski predsednik je pri dolasku u Brisel rekao da želi da odnosi između Evrope i Turske budu dovedeni na mnogo viši nivo.

- Erdogan i dvoje evropskih vodja zadužili su šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i njegovog turskog kolegu Mevluta Čavušoglua da razjasne sprovodjenje sporazuma EU-Turska da bi se uverili da obe srane imaju isto tumačenje - rekao je Mišel.

Fon der Lajen je rekla da je dobro da su linije komunikacije sa Turskom ostale otvorene i aktivne, i dodala da je za nju sporazum iz 2016. i dalje na snazi.

Ankara smatra da je nedovoljna pomoć izdvojena za vodjenje brige od četiri miliona migranata i izbeglica koji se već godinama nalaze na njenoj teritoriji. Od šest milijardi evra koje su predvidjene, 3,2 miliona je već isplaćeno, prema Evropskoj komisiji.

SVE NAPETIJE, DRAMA NA GRANICI! Grčka policija sprečila 1.646 migranta da uđu na njenu teritoriju

Erdogan se pre toga sastao sa generalnim sekretarom NATO  Jensom Stoltenbergom od koga je tražio više pomoći u sukobu u Siriji i naspram miliona izbeglica stvorenih tim sukobom.

Erdogan je takodje imao oštre reči za grčku vladu koja je dobila od Brisela 700 miliona evra da obezbedi svoje granice i suoči se sa novim naletom migranata.

Neracionalno je i neuviđavno da jedan saveznik i jedna susedna zemlja svaljuju krivicu na Tursku za ilegalnu imigraciju - rekao je Erdogan.

Stoltenberg je odao priznanje Turskoj navodeći da ni jedan drugi saveznik nije toliko nastradao od terorističkih napada i ne drži kod sebe toliko lizbeglica. On je takođe izrazio veliku zabrinutost zbog situaacije na grčko-turskoj granici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija