• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.03.2020

22:39

TRAMP ZABRANIO LETOVE IZ VEĆINE EVROPSKIH ZEMALJA, ALI IZ SRBIJE... Šef Bele kuće doneo rigorozne mere suzbijanja koronavirusa u Americi!

Vesti

TRAMP ZABRANIO LETOVE IZ VEĆINE EVROPSKIH ZEMALJA, ALI IZ SRBIJE... Šef Bele kuće doneo rigorozne mere suzbijanja koronavirusa u Americi!

Podeli vest

Predsednik SAD od petka u ponoć na 30 dana suspendovao sva putovanja u Ameriku iz 26 zemalja Šengen zone, kojoj ne pripada Srbija. Tramp optužio zemlje EU da nisu dovoljno uradile da suzbiju zarazu i okrivio Evropljane za širenje virusa u Americi

Američki predsednik Donald Tramp zabranio je letove iz Evrope zbog epidemije koronavirusa. Od danas u ponoć na 30 dana suspendovana su sva putovanja iz 26 zemlja Šengen zone u Ameriku, dok se letovi iz Srbije i dalje obavljaju redovno. Tramp je uveo rigorozne mere, optužujući zemlje EU da nisu bile odlučne u suzbijanju zaraze, kriveći Evropljane za širenje "stranog" virusa u SAD.

Virus nema šanse

Virus nema nikakve šanse protiv Amerikanaca. Nijedna nacija nije bolje pripremljena ni odlučnija od SAD
Donald Tramp

Bez zabrane okupljanja

Predsednik Amerike obratio se naciji u sredu uveče, nakon što je Svetska zdravstvena organizacije (SZO) proglasila svetsku epidemiju koronavirusa. On je istakao da uvodi "snažne, ali neophodne" restrikcije kako bi zaštitio SAD, u kojima su trenutno zaražene 1.364 osobe, a dosad je umrlo 38 ljudi.

- Ovo je najagresivniji i najsveobuhvatniji napor u modernoj istoriji da se suprotstavimo stranom virusu. Mobilišemo sve snage federalne vlade i privatni sektor kako bismo zaštitili američki narod - istakao je Tramp.

Broj obolelih i mrtvih u SAD

1.374 obolela
38 mrtvih

On nije zabranio masovna okupljanja niti je uveo restrikcije putovanja unutar SAD, ali je apelovao na starije građane da izbegavaju gužve.

EU osudila Trampovu odluku

Evropska unija osudila je juče Trampovu odluku o zabrani putovanja iz Evrope u SAD.
- EU nije saglasna sa time što su SAD odluku o zabrani putovanja donele jednostrano i bez konsultacija - naveli su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen.
Oni su u saopštenju poručili da je koronavirus "globalna kriza", koja nije limitirana kontinentima i koja zahteva saradnju, a ne jednostrane poteze.

- Budite pažljivi, ne primajte posete u staračkim domovima i redovno perite ruke - poručio je Tramp.

Prema njegovim rečima, Evropa je kriva za širenje koronavirusa u SAD.

- Evropska unija nije uvela mere predostrožnosti i nije zabranila letove iz Kine i drugih žarišta. Rezultat toga je veliki broj novih oblasti u SAD u kojima je izbila zaraza. Nju su posejali putnici iz Evrope - rekao je Tramp.

Na kraju je naglasio da koronavirus Amerikancima ne može ništa.

- Virus nema nikakve šanse protiv Amerikanaca. Nijedna nacija nije bolje pripremljena ni odlučnija od SAD - naveo je Tramp.

Kako je iz njegovog kabineta pojašnjeno, ulazak u Ameriku privremeno je zabranjen putnicima iz 26 zemalja Šengenske zone - Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska. Velika Britanija je izuzeta sa spiska, te je njihovim državljanima i dalje dozvoljeno da putuju u SAD.

Broj obolelih i mrtvih u Evropi

23.339 obolelih
951 mrtav

Dodatno, Irska, Bugarska, Hrvatska i Rumunija, koje su članice EU, ne pripadaju Šengenu, tako da se zabrana ne odnosi ni na njihove građane. Budući da ni Srbija nije članica Šengenske zone, naši državljani slobodno mogu da putuju u SAD. Sa Beogradskog aerodroma leteće se za Njujork prema planu.

Brnabićeva: Potrebno pojašnjenje od SAD

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je juče da je od Ambasade SAD u Beogradu zatraženo pojašnjenje mere o zabrani ulaska građana EU u Ameriku. Ona je navela da je trenutno jasno da se mera odnosi na Šengen zonu, a ne na Srbiju.
- Zabrana se, međutim, odnosi na građane Srbije koji su bili u Šengen zoni - rekla je Brnabićeva.
Ona je dodala da očekuje da se ta mera dodatno pojasni.
U pitanju je Trampova zabrana uvedena za sve građane sveta, koji su 14 dana pre planiranog putovanja u SAD bili u evropskim zemljama, označenim kao žarišta, poput Italije i Španije.

Amerika je restrikcije uvela i za sve strance koji su 14 dana pre planiranog puta boravili u evropskim zemljama, u kojima se zaraza brzo širi, poput Italije i Španije.
Iako Tramp nije uveo druge mere osim zabrane putovanja iz Evrope, pojedine države SAD su ipak nametnule restrikcije građanima. Tako je, na primer, Ohajo zabranio masovna okupljanja, a Florida zatvorila svih 12 univerziteta, a nastavu drži preko interneta. To je urađeno po ugledu na svetski poznate univerzitete Prinston, Harvard, Jejl, Stenford i Kolumbija, koji takođe ne rade, a nastavu drže onlajn.

Karantin kod Njujorka

Država Viskonsin zabranila je okupljanja veća od 250 ljudi i uvela ograničenja putovanja, Oregon i Kalifornija su zabranili javne skupove, dok je Vašington zatvorio škole u Sijetlu, gradu u kojem je prijavljeno najviše slučajeva zaraze.

Broj obolelih i mrtvih u svetu

129.822 obolela
4.751 mrtav

U najtežoj situaciji je predgrađe Njujorka, Nju Rošel, koje je celo stavljeno u karantin kako bi se sprečilo širenje zaraze. Tamo su poslate snage Nacionalne garde kako bi održale red i mir.


Inače, pre zabrane letova iz Evrope Amerika je ukinula letove za Kinu i iz nje. Početkom februara aviokompanije "Delta erlajns", "Amerikan erlajns" i "Junajted erlajns" do kraja marta su suspendovale letove za Kinu, u kojoj je epidemija koronavirusa buknula i počela da se širi po svetu.

Stanovnicima ovih zemalja je zabranjeno da putuju u SAD

Stanovnicima ovih zemalja je zabranjeno da putuju u SAD
1. Austrija
2. Belgija
3. Češka
4. Danska
5. Estonija
6. Finska
7. Francuska
8. Nemačka
9. Grčka
10. Mađarska
11. Island
12. Italija
13. Letonija
14. Lihtenštajn
15. Litvanija
16. Luksemburg
17. Malta
18. Holandija
19. Norveška
20. Poljska
21. Portugal
22. Slovačka
23. Slovenija
24. Španija
25. Švedska
26. Švajcarska

Stanovnici ovih zemalja iz Evrope mogu da putuju u SAD
1. Srbija
2. Velika Britanija
3. Irska
4. Bugarska
5. Hrvatska
6. Rumunija

 















 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija