• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer dn

13.03.2020

23:30

BORBA PROTIV ZARAZE NA APENINSKOM POLUOSTRVU! Kina pomogla Italiji mnogo više nego EU

Vesti

BORBA PROTIV ZARAZE NA APENINSKOM POLUOSTRVU! Kina pomogla Italiji mnogo više nego EU

Podeli vest

Više od dva miliona maski, isto toliko hirurških rukavica, 20.000 zaštitnih odela i 1.000 aparata za veštačko disanje vlada u Pekingu poslala Italiji. EU svojoj članici nije poslala ništa

Kina je pomogla Italiji u borbi protiv koronavirusa mnogo više nego njeni saveznici iz Evropske unije! Više od dva miliona maski i isto toliko hirurških rukavica, 20.000 zaštitnih odela i 1.000 aparata za veštačko disanje u sredu je Italiji poslala Kina, koja se i dalje bori sa stravičnom epidemijom. S druge strane, vlada u Rimu od EU nije dobila ništa.


Pustili Italijane niz vodu

Premijer Italije Đuzepe Konte, u čijoj je zemlji koronavirusom zaraženo 12.462, a umrlo je 827 ljudi, u prethodnih desetak dana više puta je molio evropske prijatelje da na Apeninsko poluostrvo što pre pošalju neophodnu medicinsku opremu.

Brisel ne da pomoć

Pomoć Italiji neće ni biti poslata jer članice EU čuvaju medicinsku opremu za svoje građane
Izvor iz Brisela

Ta pomoć, međutim, do danas nije stigla. Neimenovani zvaničnik iz Brisela rekao je za magazin "Politiko" da pomoć za Italiju neće ni biti poslata jer države članice EU čuvaju medicinsku opremu za svoje građane i medicinsko osoblje.


S druge strane, teretni avion sa 26,4 tone medicinske opreme u sredu je krenuo iz kineske pokrajine Džeđang i trebalo bi da stigne u Italiju tokom vikenda. Zbog zabrane direktnih letova između Kine i Italije, avion će sleteti u belgijski Lijež, a oprema će odatle biti transportovana u najteže pogođene italijanske regione. Osim opreme, Kina je u Italiju uputila i svoje medicinsko osoblje, kako bi rasteretila italijanski zdravstveni sistem, koji je već danima u potpunom kolapsu.

U Italiji rade samo apoteke i prodavnice hrane

Nakon što je celu zemlju stavio u karantin kako bi sprečio širenje koronavirusa, italijanski premijer Đuzepe Konte juče je najavio da će i sve radnje u Italiji biti zatvorene, osim apoteka i prodavnica hrane. Konte se, takođe, zahvalio sugrađanima jer sarađuju i pridržavaju se ograničenja i restrikcija koje su u utorak stupile na snagu.

Vraćaju istom merom

Jedan od zvaničnika kineske provincije Džeđang Džang Veiren ispričao je da su hiljade njegovih sunarodnika koji žive u Italiji na sve načine pokušali da pomognu svojoj domovini kad je tamo izbila epidemija smrtonosnog virusa. Sada, kad u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu epidemija jenjava, Kina pokušava da se oduži svojim građanima koji žive u Evropi.

- Naši sunarodnici u Italiji sada su ugroženi isto onako kao što smo i mi bili. Učinićemo sve da im pomognemo onako kao što su i oni nama. Iz Italije je početkom januara u Kinu stiglo mnogo medicinske opreme, pokušaćemo da im vratimo istom merom - rekao je Džang.

U braku bili 60 godina, umrli zajedno od virusa

Italijanski par Severa Beloti (82) i Luiđi Karara (86), koji su u braku bili 60 godina, umrli su od koronavirusa u razmaku od svega dva sata. Poslednje dane života proveli su u karantinu u Bergamu, sa temperaturom od 39 stepeni.
Njihov sin Luka Karara rekao je za "Korijere dela sera" da je njegov otac posle osam dana bolesti, tek prošle subote, odveden u bolnicu u Bergamu, a samo dan kasnije u istu ustanovu bila je primljena i njegova majka. Umrli su, međutim, već u utorak ujutru, u razmaku od samo dva sata.
- Nisam mogao da ih vidim pre nego što su preminuli. Umrli su sami - rekao je Luka Karara.
On je objasnio da su njegovi roditelji u bolnicu bili primljeni tek posle osam dana zato što u Bergamu ne postoji dovoljno medicinskog osoblja, pa su bili prepušteni sami sebi.
- Više puta sam pozivao hitnu pomoć, ali niko nije došao. Ne krivim lekare, ovde je situacija katastrofalna, hvala im što su na kraju ipak pokušali da pomognu - rekao je Luka, koji se sa ženom i decom, takođe, nalazi u karantinu.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija