• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index

19.03.2020

12:36

SA PRVE LINIJE U RATU S KORONOM DOLAZE I NEKE DOBRE VESTI, koje nam daju razloga za optimizam! OVIH DEVET ĆE VAM POPRAVITI DAN!

Vesti

SA PRVE LINIJE U RATU S KORONOM DOLAZE I NEKE DOBRE VESTI, koje nam daju razloga za optimizam! OVIH DEVET ĆE VAM POPRAVITI DAN!

Podeli vest

Svakodnevna lavina loših, potresnih i zastrašujućih vijesti o pandemiji koronavirusa koja hara svetom može izazvati paniku, pa čak i beznađe. Ipak, sa prve linije u ratu s koronavirusom ipak dolaze i neke dobre vesti koje nam daju razloga za optimizam

Evo nekih od njih.

Vuhan zatvorio poslednju specijalizovanu
bolnicu za koronavirus, nema pacijenata

U Vuhanu je zatvorena i poslednja od čak 16 privremenih bolnica koje su izgrađene i/ili otvorene nakon izbijanja epidemije, javila je kineska novinska agencija Xinhua. 

Podsetimo, upravo je u ovom kineskom velegradu od 11 miliona stanovnika izbio Covid-19, a odatle se proširio prvo po Kini, a onda i širom sveta. 

A kako je broj obolelih počeo eksponencijalno rasti i preplavio kapacitete lokalnog zdravstvenog sistema, kineske vlasti su izgradile ili od skladišta, sportskih centara i sličnih objekata napravili 16 novih bolnica isključivo za lečenje od koronavirusa. Čitav svet je bio impresioniran brzinom kojom je izgrađena nova bolnica sa 1000 kreveta - za samo deset dana. 

Medicinsko osoblje iz ove bolnice u Vuhanu snimilo je video u kojem se pozdravljaju od bolnice i slave njeno zatvaranje, budući da je broj obolelih pao na tako nizak broj da njen rad više nije bio potreban. 

Inače, od 3.241 umrla u Kini (bez Hong Konga), čak 3.122 su umrla u provinciji Hubei, čiji glavni grad je Vuhan.

Indijci izlečili troje starijih Italijana
lekovima za HIV, svinjski grip i malariju

Indijski doktori uspešno su izlečili troje od četvero italijanskih turista koji su oboleli od koronavirusa uz pomoć nove, eksperimentalne terapije. Pacijente su, naime, lečili kombinacijom lekova za HIV, svinjsku gripu i malariju, javljaju indijske novine na engleskom jeziku Economic Times. 

- Pošto je struktura koronavirusa slična HIV do određene mere, pokušali su kombinaciju dva anti-HIV leka - saopštio je  indijski glavni sekretar za zdravlje Rohit Kumar Singh. 

Foto: Tanjug/AP

Dobra stvar je i što je svo troje pacijenata starije dobi i uspešan učinak lekova na pacijente takve dobi je velika stvar, dodao je Singh. 

Štaviše, 69-godišnji Italijan imao je prethodno plućnu bolest, a on i njegova supruga razvili su teške respiratorne probleme, ali nakon dve nedelje terapije uspešno su izlečeni.

103-godišnja Kineskinja prebolela koronavirus

Kineskinja stara 103 godine postala je prošle nedelje najstarija osoba koja je izlečena od koronavirusa, nakon samo šest dana u bolnici u Wuhanu.

Zhang Guangfen se, kako je kazao njen lečnik Zeng Yulan, verovatno se tako brzo oporavila jer nije imala drugih zdravstvenih problema, osim blagog hroničnog bronhitisa. 

Pre nje su izlečeni 101-godišnjak i, neverovatno, 100-godišnjak s Alchajmerovom bolesti, hipertenzijom, također u Wuhanu. 

Holanđani tvrde da su pronašli antitijelo protiv koronavirusa

Naučnici iz Medicinskog centra Erasmus u Roterdamu i Univerziteta u Utrehtu saopštili su da su prvi na svetu pronašli antitelo sposobno "neutralizirati" infekciju koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, prenosi NL Times. 

Istraživači se nadaju da će otkriće dovesti do razvoja antivirusnog leka za novi koronavirus. Ono što daje posebni razlog za optimizam je činjenica da je antivirusni lek moguće razviti puno brže nego vakcinu. Ipak, i za plasiranje leka na tržište prvo je potrebno nekoliko meseci testiranja, a lek je u pravilu i mnogo skuplji od vakcine. 

- Prestar sam da bih skočio na stol (od sreće)", rekao je vođa istraživanja, biolog Frak Grosveld. 

- Sada pokušavamo dogovoriti saradnju s farmaceutskom kompanijom - što izgleda obećavajuće - kako bismo masovno proizveli antitelo kao lek - dodao je. 

Vakcina se već razvija - u Nemačkoj, SAD, Rusiji, Izraelu...

Američki institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) objavio je da je prvo kliničko testiranje vakcine protiv Covida-19 počelo u Sjetlu i uključiće učešće 45 volontera.

Nemačka kompanija CureVac iz Tibingena takođe razvija vakcinu za koronavirus, zbog čega je dobila 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), čiji su saosnivači fondacija Bill & Melinda Gates.

Evropska komisija je takođe uplatila 80 miliona dolara pomoći CureVacu kako bi ubrzala rad na vakcini, a predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi vakcina protiv koronavirusa na tržištu moglo biti već do jeseni.

Foto: Shutterstock

I Rusija je objavila da je počela testirati vakcinu protiv koronavirusa na životinjama i dodala kako se nada da će prve obećavajuće uzorke imati u junu. 

Najambiciozniji su ipak Izraelci iz instituta MIGAL. Oni bi, prema izraelskom ministru nauke Ofiru Akonisu, mogli izraditi vakcinu već za nekoliko nedelja, prenosi Jerusalem Post.

Glavni razlog za visoku smrtnost u Italiji
je to što su najstarija populacija u Europi

Prema izveštaju Ujedinjenih naroda iz 2015. godine, 28,6 posto italijanskog stanovništva bilo je starije od 60 godina (samo Japan ima više starije populacije s 33 posto). Južna Koreja ima 18,5 posto populacije starije od 60 godina, pa je prema tom kriterijumu 53. na svetu.

 U Italiji se 90 posto smrtnih slučajeva odnosi na osobe starije od 70 godina. Nasuprot tome, epidemija u Južnoj Koreji pogodila je bitno mlađe osobe. Samo 20 posto dijagnostifikovanih bilo je starije od 60 godina. Najveća grupa zaraženih su 20-godišnjaci, koji čine gotovo 30 posto slučajeva, napominje CNN.

Japan iz krvne plazme razvija lek za koronavirus

Japanska farmaceutska kompanija Takeda Pharmaceutical objavila je početkom ovog meseca da razvija lek za Covid-19, izvučen iz krvne plazme, dodajući da pregovara s vlastima u Evropi, SAD i Aziji o saradnji na istraživanju.

Japanski proizvođač lekova radi na leku izvučenom iz krvne plazme kojim bi se lečili oboleli s visokim stepenom rizika. 

Istraživanje zahteva pristup krvi rekonvalescenata od Covid-19 odnosno vakcinisanih osoba nakon što vakcina bude razvijene, dodali su u Takedi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija