• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2020

22:11

SMRTONOSNI VIRUS SVE SE BRŽE ŠIRI PO PIRINEJSKOM POLUOSTRVU! Španija na korak od italijanskog scenarija!

Vesti

SMRTONOSNI VIRUS SVE SE BRŽE ŠIRI PO PIRINEJSKOM POLUOSTRVU! Španija na korak od italijanskog scenarija!

Podeli vest

Samo juče u Španiji je broj obolelih od koronavirusa porastao za 4.321, na 33.089, a mrtvih za 434, na ukupno 2.206. Strahuje se da bi ta zemlja uskoro mogla da postane novo žarište u Evropi. U tamošnjim bolnicama već nema mesta, pa pacijenti leže na podu

Španija, u kojoj broj mrtvih i zaraženih od koronavirusa raste iz dana u dan, nalazi se na korak od italijanskog scenarija. Samo juče u Španiji registrovan je 4.321 novooboleo, kao i 434 mrtva. Tako se broj ukupno obolelih popeo na 33.089, a preminulih na 2.206. Zbog ogromnog broja zaraženih u bolnicama nema dovoljno mesta, pa zaraženi leže na podu u čekaonicama.

 

Produženo vanredno stanje

Stručnjaci strahuju da bi Španija ubrzo mogla da postane novo žarište koronavirusa u Evropi, budući da u Italiji broj zaraženih i preminulih polako počinje da opada (vidi tekst desno). O dramatičnoj situaciji na Pirinejskom poluostrvu najbolje govore snimci iz bolnica "Infanta Leonor" i "Severo Očoa de Leganes" u Madridu. Na njima se vide bolesni ljudi koji kašlju i guše se dok leže na čaršavima na podu u hodnicima.

Tri puta više bolesnika

U nedelju je bilo 240 pacijenata na odeljenju hitnog prijema, koje ima samo 80 kreveta
Havijer Garsija


Prema navodima lista "Mundo", te dve bolnice ne primaju nove pacijente jer više nemaju mesta. Predstavnik Generalnog sindikata radnika Havijer Garsija kaže da je situacija u bolnicama dramatična i da odeljenja za hitan prijem imaju tri puta više pacijenata nego obično.

- Nema dovoljno kreveta za sve. Pacijenti sede na plastičnim stolicama u čekaonici više od 30 sati. Neki leže na podu. To je strašno - rekao je Garsija.

On je dodao da je u bolnici "Severo Očoa de Leganes" u nedelju bilo 240 pacijenata na odeljenju hitnog prijema, koje ima samo 80 kreveta.

Predstavnik sindikata zdravstvenih radnika SATSE Horhe Mora naveo je da bolnica "Infanta Leonor" radi maksimalnim kapacitetom. Tamo je zbog koronavirusa primljeno 530 pacijenata - 300 potvrđenih slučajeva i 230 osoba na posmatranju.

Potpredsednica vlade u bolnici

Potpredsednica španske vlade Karmen Kalvo (63) od nedelje se nalazi u bolnici zbog respiratorne infekcije i čeka rezultate testa na koronavirus.
- Potpredsednica vlade otišla je u bolnicu, a nakon medicinskih testova lekari su odlučili da mora tamo da ostane kako bi dobila tretman za respiratornu infekciju - navedeno je u saopštenju španske vlade.

- Ta bolnica je počela da izmešta pacijente u hotel "Kolon", koji je prilagođen tome da primi obolele i smanji pritisak na bolnice. U Madridu je i ogromni konferencijski centar IFEMA pretvoren u privremenu bolnicu kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem - rekao je Horhe.

Zbog tako teške situacije španski premijer Pedro Sančez, koji je 14. marta na 15 dana uveo vanredno stanje u celoj zemlji, u nedelju ga je produžio do 11. aprila. To znači da će Špancima i nadalje biti zabranjeno da izlaze iz kuća, osim ukoliko ne moraju na posao, po hranu ili u apoteku.

- U ratu smo! - rekao je Sančez.

Novi Maršalov plan

On je pozvao Evropu da napravi zajednički javni investicioni program, poput Maršalovog plana posle Drugog svetskog rata, kako bi se države na Starom kontinentu izborile sa ekonomskom krizom, koju je izazvao koronavirus.

Sančez je, inače, izašao iz samoizolacije u kojoj je bio 14 dana jer je njegova supruga Marija Begonja Gomez imala koronavirus. Ona je imala lakši oblik bolesti, koju je preležala u kući. Španski premijer bio je negativan na testovima za koronu, ali je ipak bio izolovan dve nedelje.

Španija

33.089 ukupno obolelih
2.206 ukupno mrtvih
4.321 oboleo juče
434 mrtva juče


 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija