• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2020

09:54

ČUDNA UPALA PLUĆA KRUŽILA LOMBARDIJOM JOŠ U NOVEMBRU! Italijanski lekar šokirao sve tvrdnjama o koronavirusu! (VIDEO)

Vesti

ČUDNA UPALA PLUĆA KRUŽILA LOMBARDIJOM JOŠ U NOVEMBRU! Italijanski lekar šokirao sve tvrdnjama o koronavirusu! (VIDEO)

Podeli vest

"Čudna upala pluća" kružila je severnom Italijom još u novembru, nedeljama pre nego što su lekari postali svesni o novom izbijanju koronavirusa u Kini, izjavio je jedan od vodećih medicinskih stručnjaka Italije

"Oni (lekari opšte prakse) sećaju se da su videli vrlo neobičnu pneumoniju, veoma tešku, posebno kod starih ljudi u decembru pa čak i u novembru," rekao je dr Đuzepe Remuci, direktor Instituta "Mario Negri" za farmakološka istraživanja u Milanu u intervju za Nacionalni javni radio Sjedinjenih Država.

"To znači da je virus cirkulisao, bar u Lombardiji, i pre nego što smo bili svesni da se ova epidemija dešava u Kini."

Ova izjava dolazi u vreme dok još traje potraga naučnika za porklom koronavirusa. Kineski stručnjak za respiratorne bolesti Zong Nanšan ranije je rekao da iako je Kina prva prijavila patogen, još nije sigurno odakle on zapravo dolazi.

Dr Remuci rekao je da je od italijanskih lekara čuo tek nedavno, što znači da je postojala i širila se bez znanja ljudi.

Italija je do sada imala više od 63.000 potvrđenih slučajeva zaraze.

U centralnom kineskom gradu Vuhanu, gde je epidemija prvi put identifikovana, lekari su u decembru počeli da primećuju "upalu pluća sa nepoznatim uzrokom". Prva poznata zaraza u gradu može se pratiti od 1. decembra.

Prvi slučaj zaraze u KIni je mogao biti već sredinom novembra, ali to nije potvrdio Peking.

Trenutno mišljenje naučne zajednice je da je prva infekcija u Lombardiji bila rezultat toga što je Italijan stupio u kontakt sa Kinezima krajem januara. Međutim, ako se pokaže da je novi koronavirus - zvanično poznat kao SARS-CoV-2 - bio u opticaju u Italiji u novembru, onda će ta teorija biti stavljena pod znak pitanja.

Debata o mogućem poreklu patogena takođe je bila u središtu verbalnog sukoba između Pekinga i Vašingtona, kada je američki predsednik Donald Tramp u više navrata pominjao "kineski virus", a američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao ga je "Vuhan virus".

Na to je odgovorio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian.

"Nazivajući ga" kineskim virusom "i na taj način sugerišući njegovo poreklo bez ikakvih činjenica i dokaza, neki mediji očigledno žele da Kina preuzme krivicu, a njihovi poslednji motivi su ogoljeni", rekao je.

Zatim je napomenuo da je izbijanje koronavirusa možda započelo u Sjedinjenim Državama i da ga je vojska SAD prenela u Vuhan.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Marti Ahtisari zaražen korona virusom
Planeta

Marti Ahtisari zaražen korona virusom

Bivši predsednik Finske Marti Ahtisari, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine, bio je pozitivan na testu za virus korona, saopšteno je danas iz predsedničke kancelarije.

24.03.2020

09:42

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija