• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

24.03.2020

11:03

Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala (ISPRAVKA)

Vesti

Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala (ISPRAVKA)

Podeli vest

Nakon što su Kina i Rusija donirale pomoć Italiji koja se bori sa teškom situacijom u zemlji zbog bolesti COVID-19, brojni mediji su izvjestili kako Italijani “masovno” skidaju zastave EU i mijenjaju ih kineskim i/ili ruskim. Činjenice pokazuju da ova pojava nije masovna te da su objave pojedinaca na društvenim mrežama manipulativno predstavljenje. Netačan je i navod o tome da je izostala pomoć EU Italiji.

O tome gdje i kako su nastale dvije fotografije na kojima se vidi muškarac koji podiže kinesku zastavu dok je na tlu zastava EU, pisao je italijanski portal Atlatszo u analizi “Lažna vijest:  Italijani nisu zamijenili EU zastave za kineske” objavljenoj 27.marta ove godine.

Portal  je u analizi ustanovio da je fotografija nastala ispred kompanije Svecom P.E.S.

Novinari Atlatszo su kontaktirali ovu kompaniju kako bi saznali šta se zaista desilo u vezi sa fotografijama.

Iz firme su odgovorili da se fotografijom samo dokumentiralo kako se zastave mijenjaju svake sedmice na postojeća četiri jarbola za zastave ispred zgrade.

"Podigli smo zastavu te nacije kao znak zahvale, ali nije bilo govora o bilo kakvoj zamjerci prema EU. Samo znak zahvalnosti zemlji koja je pomogla. Nažalost, ovu fotografiju su iskoristili ekstremisti za njihove vlastite ciljeve" - rekao je zaposlenik firme novinaru Atlatszo-a.  

Već sad je jasno da fotografije koje su korištene u medijima ne odgovaraju tvrdnjama da Italijani “masovno” skidaju zastave EU i mijenjaju ih kineskim i/ili ruskim zbog toga što je “izostala solidarnost EU”.

U vezi sa viralnim video snimkom kojeg je objavio Federico Cane, pretragom njegovog profila i upoređivanjem fotografija sa profila sa video snimkom došli smo do podatka da je video nastao ispred radionice u Omegi, u blizini Milana.

Tri primjera skidanja zastava EU u mjestima van velikih gradova, od kojih je za jedan objašnjeno da je uobičajena sedmična procedura i tek simbolični gest, te drugi i treći koji su takođe usamljeni primjeri na izolovanoj lokaciji teško da se mogu smatrati masovnom pojavom, kao što mediji tvrde.

Ipak, brojni mediji su u člancima naveli tvrdnju da italijanski mediji pišu o ovoj pojavi ali i da je izostala pomoć EU.

Pretragom italijanskih medija nismo uspjeli pronaći primjere masovnog izvještavanja a posebno ne da su o uklanjanju zastava pisali kredibilni mediji. 

Domaći mediji koji su se u svojim člancima pozivali na “pisanje italijanskih medija” su priložili Twitter objavu profila ED. TV Productions.

Već na prvi pogled je upitna kredibilnost ovog medija, koji je u trenutku pisanja ove analize imao samo 1.886 pratilaca a dodatno se pregledom njihovog portala može vidjet da se radi o mediju koji uglavnom objavljuje neprovjerene informacije i teorije zavjere. 

O nekim od objava sa stranice ovog portala poput tvrdnji da je koronavirus SARS-Cov-2  “virus za koji je dokazano da je slabiji od sezonskog gripa” ili fotografije kovčega koje su prikazane kao “dokaz” da “mejnstrim mediji lažu u vezi sa koronavirusom”, Raskrinkavanje je već pisalo ranije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

U Trgovištu vanredna situacija zbog požara: U Lebanu gorelo 15 hektara
Hronika

U Trgovištu vanredna situacija zbog požara: U Lebanu gorelo 15 hektara

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova angažovani su na gašenju požara na otvorenom prostoru u Trgovištu, Tutinu, Lebanu i Prijepolju, a njihovom brzom i efikasnom akcijom juče su ugašeni požari na otvorenom kod manastira Crna Reka, u Ivanjici i kod Despotovca, dok je požar u Prijepolju u mestu Gojakovići lokalizovan.

16.04.2024

11:10

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija