• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.03.2020

13:19

DA LI JE OVO ZAISTA LEK PROTIV KORONAVIRUSA?! Stručnjaci pozivaju na oprez, mada ima slučajeva u kojima je pomogao!

Vesti

DA LI JE OVO ZAISTA LEK PROTIV KORONAVIRUSA?! Stručnjaci pozivaju na oprez, mada ima slučajeva u kojima je pomogao!

Podeli vest

Reagujući na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da hlorokin i njemu po sastavu bliski hidroksihlorokin mogu predstavljati lek protiv novog koronavirusa, stručnjaci pozivaju na oprez, iako, po rezultatima početnih faza nekih istraživanja, postoji mogućnost da su te supstance efikasne u borbi protiv COVID-19, piše danas CNN

U objavi na Tviteru, Tramp je u subotu istakao da, kada se uzimaju zajedno, hidroksihlorokin i azitromicin imaju stvarne izglede da promene istoriju medicine, ali nadležni upozoravaju da su potrebna dalja ispitivanja.

Kako prenosi američki Si-en-en, Entoni Fauči, najveći američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da bi teza koju je izneo Tramp mogla biti tačna, ali da je predsednik o efikasnosti kombinacije hidroksihlorokina i azitromcina u lečenju korona virusa obavešten na osnovu kazivanja drugih ljudi.

Ne želeći da se protivi tvrdnjama o efikasnosti tih supstanci, Fauči, koji je član radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa, izjavio je za televizijsku mrežu Si-bi-es da je njegov posao da "definitivno, sa naučnog stanovišta, dokaže njihovu delotvornost".

Si-en-en je danas preneo da je jedan muškarac iz okoline Finiksa, grada u američkoj saveznoj državi Arizona, preminuo a da je njegova supruga u kritičnom stanju posle očiglednog pokušaja da se samostalno leče od korona virusa uzimanjem hlorokin-fosfata.

Američka administracija za hranu i lekove odobrila je upotrebu hlorokina za lečenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa, ali ne i korona virusa, jer su ispitivanja i dalje u toku.

Nadležni u Nigeriji izdali su upozorenje tamošnjoj javnosti pošto je, podstaknuto Trampovom objavom, troje ljudi u toj afričkoj zemlji uzelo prekomerne doze hlorokina, navodi takođe Si-en-en.

U izjavi za američku medijsku kuću, jedan nigerijski advokat posvedočio je da je cena tog preparata u jednoj apoteci skočila za više 400 odsto za samo nekoliko minuta.

"Apotekar je znao kako stoje stvari na tržistu i svakoj mušteriji koja je ušla govorio je: ''Znate da je Donald Tramp rekao da ovo leči korona virus", rekao je advokat.

"Na početku je cena bila 200 nairi (oko 50 centi), a onda je porasla na 500 nairi (1,38 dolara), pa na 1.000 nairi (2,77 dolara) dok sam ja bio tamo", rekao je advokat.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija