• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.03.2020

13:33

DA LI ĆE "KORONA OBVEZNICE" OZNAČITI KRAJ EVROPSKE UNIJE?! U svemu su ravnopravni, osim kad treba da se dele troškovi! NEVIĐENI STRAH NAJBOGATIJIH OD "CRNE NULE"

Vesti

DA LI ĆE "KORONA OBVEZNICE" OZNAČITI KRAJ EVROPSKE UNIJE?! U svemu su ravnopravni, osim kad treba da se dele troškovi! NEVIĐENI STRAH NAJBOGATIJIH OD "CRNE NULE"

Podeli vest

Aktuelna kriza izazvana širenjem epidemije koronavirusa na čitavom evropskom kontinentu otvorila je pitanje - postoji li neophodna solidarnost i na ekonomskom planu među državama članicama EU

Ministri finansija Evropske unije na telefonskoj konferenciji su doneli odluku o aktiviranju klauzule za hitne slučajeve Pakta stabilnosti i rasta, jer značajan ekonomski pad koji se očekuje ove godine, zahteva odlučan, ambiciozan i koordinisan odgovor, navodi se u saopštenju ministara nakon video-konferencije, pise Dojče vele.

U borbi protiv širenja epidemije, zemljama će privremeno biti omogućeno da na tržištima kapitala prodaju obveznice, kako bi mogle da finansiraju pakete pomoći za privredu, navodi DW.

- Moramo odlučno da reagujemo, kako bi šok bio što kraći i kako ne bi naneo dugoročnu štetu našoj privredi, i kako ne bi srednjoročno podrivao naše javne finansije - rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc iz Socijaldemokratske partije Nemačke - SPD.

VAŽNO UPOZORENJE IZ BRISELA: Ne nasedajte na lepe reči, prevaranti vam nude LAŽNE LEKOVE ZA KORONAVIRUS!

DW podseća da je Šolc, pre nego što je razgovorao sa svojim evropskim kolegama, doneo odluku o novom zaduživanju za ovu godinu u iznosu od 156 milijardi evra.

- Tim senzacionalno visokim, novim zaduženjem, takozvana ''crna nula'', uravnotežen budžet u Nemačkoj je istorija - komentar je DW-a.

Foto: Tanjug/AP

Portparol nemačkih demohrišćana u Evropskom parlamentu, Markus Ferber iz CSU, ukazuje na to da odluka ministara nije besplatna karta za neobuzdana zaduživanja.

- Države članice dobijaju više manevarskog prostora, ali Pakt stabilnosti i rasta i dalje nije suspendovan. Pitanje održivosti duga i dalje ostaje otvoreno. Zemlje poput Italije i Francuske, koje nemaju velikog manevarskog prostora ne mogu praviti prevelike dugove. Zemlje, poput Nemačke, pritom raspolažu sa više prostora - rekao je Ferber.

POLJOPRIVREDA NE SME DA ČEKA! Evo kako će ratari i stočari moći da izlaze za vreme policijskog časa!

Italijanski premijer Đuzepe Konte zahteva da države EU zajedno preuzmu dugove u vidu "korona-obveznica". Time bi, navodi DW, Italija mogla da pozajmi kreditnu sposobnost od Nemačke i drugih solventnih država, kako bi novac dobila po niskim kamatama.

Grupa socijalista u Evropskom parlamentu izričito podržava zajedničko zaduživanje.

- S obzirom da Evropa treba da se izbori sa najvećim izazovom nakon Drugog svetskog rata, mi, Evropljani, morali bi da budemo solidarni jedni za druge - navela je predsednica poslaničkog kluba socijalista, Irače Garsija iz Španije.

JEZIVO STANJE U ŠPANIJI! Do sada preminulo 2.696 ljudi, OD KLIZALIŠTA PRAVE PRIVREMENU MRTVAČNICU!

Ferber pak odbacuje "korona-obveznice".

- Uvek se radi o istom principu. Rizici bi trebalo da budu prebačeni na druge zemlje. Odgovornost bi trebalo da se prenese. To ne može da funkcioniše, jer to dugoročno vodi ka tome da više nećemo moći da se rešimo ''korona'', odnosno evro-obveznica. To znači ulazak u dužničku zajednicu - naveo je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 4 godine

Lepo je sve zamišljeno. Ali od evropske unije nema ni slova E. Kažem lepo je sve zamišljeno, ali nisu trebali da dozvole da Engleska i Amerika manipulišu Evropom kako oni hoće, i nisu trebali da se na njih oslone. Amerika i Engleska su dve najgore države na svetu u svakom pogledu. Kada bi mogle, uništile bi sve narode sveta za rad njihovog dobitka i koristi. To su dokazivale od kako postoje, pa sve do dan danas ! ! ! ! ! ! ! !

Marcco

pre 4 godine

Pa nisu za džabe najbogatije države sveta. Nisu to posatle zato što dele šakom i kapom već zato što otimaju sve što stignu ma koliko sitno to bilo za njih a ogromno za onog kome su oteli. Ako i daju nešto, to je da bi sutra uzeli deset puta više. Nisu mnogo bolji ni prema svom narodu, u Americi, u sred pandemije, isključuju ljudima struju i vodu jer nisu platili račune na vreme a nisu platili jer su zbog korone izgubili posao i nemaju šta da jedu... a tek što će da im oduzimaju nekretnine pod hipotekama... ali za to treba tri/četiri meseca.

Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala (ISPRAVKA)
Planeta

Italijani ne skidaju masovno EU zastave niti je pomoć EU za Italiju izostala (ISPRAVKA)

Nakon što su Kina i Rusija donirale pomoć Italiji koja se bori sa teškom situacijom u zemlji zbog bolesti COVID-19, brojni mediji su izvjestili kako Italijani “masovno” skidaju zastave EU i mijenjaju ih kineskim i/ili ruskim. Činjenice pokazuju da ova pojava nije masovna te da su objave pojedinaca na društvenim mrežama manipulativno predstavljenje. Netačan je i navod o tome da je izostala pomoć EU Italiji.

24.03.2020

11:03

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija