• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf/CNN

25.03.2020

12:58

DETALJ U OČIMA OTKRIVA KORONU, UOČEN DO SADA NEPOZNAT SIMPTOM! Ispovest medicinske sestre koja je brinula o zaraženim penzionerima baca novo svetlo na koronavirus!

Vesti

DETALJ U OČIMA OTKRIVA KORONU, UOČEN DO SADA NEPOZNAT SIMPTOM! Ispovest medicinske sestre koja je brinula o zaraženim penzionerima baca novo svetlo na koronavirus!

Podeli vest

Medicinska sestra Čelsi Ernest je zajedno sa timom lekara svakodnevno bila u prvim linijama borbe protiv koronavirusa, a jedini zadatak je bio da pomogne ljudima smeštenim u staračkom domu Life Care centar u Vašingtonu

Kako je otkrila u razgovoru za Si-En-En, osim kašlja, temperature i često ubrzanog disanja, svi oboleli od novog virusa korona, koji su bili u lošem zdravstvenom stanju, imali su crvene oči.

- To sam primetila kod svih pacijenata. Imaju crvene oči, kao da ih muči alergija. Beonjača nije crvena, više izgleda kao da imaju crvenu senku oko očiju - objašnjava Čelsi.

Američka oftalmološka akademija poslala je upozorenje svojim članovima da postoje izveštaji da Covid-19 može da izazove konjuktivitis, zbog čega se može javiti crvenilo očiju, piše Si-En-En. Takođe je u izdatom saopštenju upozorila oftamologe da zaštite usta, nos i oči kada pregledaju pacijente.

Konjuktivis nije na listi simptoma koju je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Kao glavni simptomi navode se povišena temperatura, uporan i suv kašalj i kratak dah, mada lista nije potpuna.

Čelsi kaže da pored navedenih signala, koje su imali pacijenti, za nju i njene kolege u staračkom domu Life Care centar , i prema priznanju lekara iz obližnje bolnice, crvene oči su predstavljale znak da je osobu uhvatio korona virus.

- Imali smo pacijente koji su imali crvene oči i to je bio jedini simptom koji smo primetili. Smešteni su ​​u bolnicu, a potom su preminuli - rekla je.

Foto: Tanjug

Čak mi je lekar koji pruža medicinsku pomoć u slučaju katastrofa rekao: „ Ima li crvene oči?' Odgovorila sam potvrdno, a on mi je uvratio rečima: "Pronaći ću mu krevet."

Ernest nije znala šta je čeka u borbi sa koronavirusom. Ono što je videla progoniće je do kraja života. Danju su stariji pacijenti u staračkom domu imali dobre vitalne znakove, a noću je počinjao pakao.

Medicinska sestra je ispričala da se seća da je uveče odlazila u jednu od bolničkih soba za negu i sve je bilo u redu. Četiri sata kasnije stanje bolesnika je naglo počelo da se pogoršava.

Foto: Tanjug/AP

- Pacijent je sedeo i jeo je dobro. Nije imao nikakve simptome. Životni znaci su bili stabilni. Već u dva sata ujutro, disanje mu je bilo ubrzano, nije imao dovoljno kiseonika u krvi (manje od 80). Imao je crvenilo lica, crvene oči i bio je u ozbiljnom stanju. Pozvali smo 911 - kaže Čelsi.

- Ako su oči bile vidljivi znak, suvi kašalj je onda bio čujan. Počela sam da pratim kašalj i zapisivala sam sve simptome koje sam videla kod ovih pacijenata. Svi su imali sličnu kliničku sliku -  disanje je bilo veoma ubrzano, a kiseonik u krvi bio je vrlo nizak - dodaje.

Zdravstvena radnice opisuje borbu sa korona virusom kao odlazak u rat.

- Nalazite se na bojnom polju gde su zalihe ograničene. Pomoć polako dolazi do vas i puno je žrtava i ... ne možete da vidite neprijatelja, Bilo je to kao ratna zona - zaključuje Ernestova za Si-En-En.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija