• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.03.2020

23:30

STARI KONTINENT NE MOŽE DA SE IZBORI SA SMRTONOSNO ZARAZOM! Koronavirus seje smrt po Evropi!

Vesti

STARI KONTINENT NE MOŽE DA SE IZBORI SA SMRTONOSNO ZARAZOM! Koronavirus seje smrt po Evropi!

Podeli vest

Italija i Španija imaju 13 puta manje stanovnika od Kine i četiri puta više mrtvih u epidemiji koronavirusa. Dve evropske zemlje imaju ukupno 10.254 mrtvih i njihov broj svakodnevno raste, dok je u Kini preminula 3.281 osoba

Epidemija koronavirusa u Evropi poprima dramatične razmere, budući da je juče, posle Italije, i Španija prestigla Kinu po broju mrtvih. Samo te dve evropske zemlje zajedno imaju 13 puta manje stanovnika od Kine, a čak četiri puta više mrtvih.  

Rigorozne kazne

Kina, u kojoj živi čak 1,4 milijarde ljudi, izborila se sa epidemijom za tri meseca. U toj zemlji registrovano je 81.218 obolelih i 3.281 mrtav. 

Kina 

81.218 ukupno zaraženih
3.281 ukupno mrtav
47 novoobolelih juče (svi stranci)
4 mrtva juče

S druge strane, u Italiji i Španiji broj zaraženih i mrtvih i dalje raste. Italija, koja ima oko 60 miliona stanovnika, registrovala je dosad 69.176 obolelih i čak 6.820 mrtvih. Španija, sa oko 47 miliona stanovnika, ima 47.610 obolelih i 3.434 mrtvih. To znači da je u samo te dve zemlje, sa ukupno 107 miliona stanovnika, zabeleženo 116.786 obolelih i 10.254 mrtvih od koronavirusa. 

Poštovanje pravila

Što više poštujete pravila, pre ćemo svi izaći napolje iz svojih domova
Đuzepe Konte


Dve države očajnički pokušavaju da suzbiju širenje smrtonosnog virusa. Italija, koja je već uvela rigorozna ograničenja u kretanju, dodatno je pooštrila te mere. Savet ministara doneo je novi dekret, koji broji 28 ograničenja i kazni. Njime je predviđena novčana kazna od 400 evra do 3.000 evra za građane koji ne poštuju vladine mere. Za osobe kojima je naređen karantin jer imaju koronavirus, a napuštaju kuću, predviđena je zatvorska kazna od jedne do pet godina.

Italija

69.176 ukupno obolelih
6.820 ukupno mrtvih 
5.249 novoobolelih juče
743 mrtvih juče

Mesec dana po zatvaranju 15 regiona, uglavnom na severu zemlje, novim dekretom je predviđeno da se to uradi na nivou cele zemlje, ukoliko broj mrtvih i novoobolelih bude nastavio da raste.

- Što više poštujete pravila, pre ćemo svi izaći napolje iz svojih domova - poručio je premijer Italije Đuzepe Konte.

I Španija je uvela niz restrikcija i kazni kako bi sprečila širenje zaraze, ali građani, kao u početku Italijani, izgleda ne poštuju vladine mere. Policija je napisala 102.000 prijava i uhapsila 932 osobe zbog kršenja zakona o ograničenom kretanju u poslednjih deset dana, koliko traje vanredno stanje. Samo u utorak privedeno je 130 osoba jer nisu hteli da sede u kućama, već su se okupljali u grupama na javnim mestima. U Španiji je, kao i u Italiji, skoro sve zatvoreno. Rade samo prodavnice sa hranom i apoteke, a na ulicu izlaze samo oni koji moraju da idu na posao.  

Naslov

47.610 ukupno obolelih
3.434 ukupno mrtvih 
5.552 novoobolelih juče
443 mrtvih juče

Martvačnica u ledenoj hali

Uprkos tim merama, broj novoobolelih i mrtvih neprekidno raste. Tako su samo juče zabeležena 5.552 novoobolela i čak 443 mrtva. 

Zbog nagomilavanja tela preminulih, u Madridu je hala za klizanje pretvorena u mrtvačnicu. Vojska i policija obezbeđuju prostor i dovoze tela u ledenu halu, kako bi tamo bila u hladnom pre sahrane. Istovremeno, zbog ogromnog broja novoobolelih na dnevnom nivou, najveća kongresna hala u Madridu pretvorena je u veliku privremenu bolnicu. Vojska obezbeđuje taj objekat, postavila je krevete i ostalu neophodnu opremu.      
 

Itallijanska medicinska sestra se ubila

Medicinska sestra Danijela Treci (34) u utorak je saznala da ima koronavirus, nakon čega se ubila jer je bila ubeđena da je zarazila i svoje kolege. Danijela je radila duge smene u jednoj bolnici u Monci u Lombardiji, a sindikat medicinskih tehničara navodi da je bila pod velikim stresom.  
- Radila je sa najtežim pacijentima i videla kako se muče. Ljudi su joj umirali na rukama. Kad je saznala da boluje od koronavirusa, uplašila se da ga je prenela kolegama. Mislila je da im je na taj način naškodila i nije mogla da živi s tim - naveo je izvor iz sindikata. 

Rusija poslala Italiji čak 15 aviona pomoći

Rusija je juče u Italiju poslala 15. avion s vojnicima i opremom za pružanje pomoći toj zemlji. Kako je rusko ministarstvo odbrane navelo, u toku su pripreme da se vojna pomoć prosledi u Bergamo, gde bi ruski virolozi i epidemiolozi trebalo da započnu misiju u Italiji.
- Petnaesti "iljušin Il-76" ruske vojske poleteo je sa piste "Čkalovski" kako bi isporučio opremu za borbu protiv koronavirusa italijanskim vazdušnim snagama u bazi "Pratika di Mare" udaljenoj 30 kilometara od Rima - naveo je neimenovani zvaničnik ministarstva.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija