• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inde

26.03.2020

22:00

ČAK 32 MILIONA AMERIKANACA OSTAJE BEZ POSLA ZBOG KORONE! Trampa bi "zakasnela reakcija na virus" mogla skupo koštati!

Vesti

ČAK 32 MILIONA AMERIKANACA OSTAJE BEZ POSLA ZBOG KORONE! Trampa bi "zakasnela reakcija na virus" mogla skupo koštati!

Podeli vest

Američki ministar finansija Stiven Mnuhin na sastanku sa senatorima republikancima upozorio da će se SAD suočiti s velikim ekonomskim posledicama pandemije koronavirusa, ako Kongres ne preduzme neke mere. Nezaposlenost u SAD mogla bi dostići i 20 odsto, što bi značilo da će 32 miliona Amerikanaca ostati bez posla

CNN analitičar Kristofer Cilica donosi istorijski pregled visokih stopa nezaposlenosti i njihovih političkih reperkusija. Jedini period u modernoj američkoj istoriji kad je stopa nezaposlenosti bila viša od 20 posto bio je četverogodišnji period od 1932. do 1935., odnosno u vreme Velike depresije.

Tokom tog perioda, nezaposlenost je 1933. dostigla najvišu stopu od 24,9 odsto. Na predsedničkim izborima 1932. godine, javnost se snažno okrenula protiv predsednika Herberta Huvera, što je omogućilo pobedu njegova izazivača Franklina Ruzevelta. Demokrate su pritom osvojili i gotovo 100 mesta u Predstavničkom domu i preuzeli kontrolu nad Senatom, jer su birači Huvera i Republikance okrivili za Veliku depresiju.

Demokrate su pobedile i na izborima za Kongres 1934. godine, na krilima uspeha Ruzeveltove politike Nju Dila. Dve godine kasnije Ruzvelt je uverljivo osvojio i drugi predsednički mandat, a njegova stranka zadržala kontrolu u Predstavničkom domu i Senatu. Do decembra 1936. godine, stopa nezaposlenosti pala je na 16,9 posto, piše Cilica.

Nakon godina jednocifrene nezaposlenosti, stopa je ponovno porasla 1982. godine i u decembru te godine dostigla je 10,8 odsto. Bilo je to usred recesije koja je započela još 1981. godine. Predsednika Ronalda Reagana čekali su izbori za Kongres nakon što je 1980. ušao u Belu kuću, 1982. godine popularnost mu je prilično opala zbog stanja u privredi. Demokrate su osvojile 27 mesta više u Predstavničkom domu, ali samo jedan mandat više u Senatu.

Do 1984. godine, međutim, recesija je završila, nastavlja Cilica, nezaposlenost je udecembru pala je 7,3 odsto i Reagan je, baš kao i Ruzvelt 1936. godine, uverljivo pobedio na predsjedničkim izborima.

PROCURELA NAJVEĆA TAJNA RUSIJE! OTKRIVENE KARAKTERISTIKE S-500 "PROMETEJ" - ubicu satelita i balističkih raketa Moskva neće prodavati ni po koju cenu!

Zatim je usledila finansijska kriza 2008. godine. Nezaposlenost u decembru te godine iznosila je 7,3 posto, ali propast velikih banaka s Vol Strita bio je veliki šok i problem. To je iskoristio Barak Obama koji je nudio je u svojoj predsedničkoj kampanji poruke nade i promene, i lagano je pobedio Džona Mekejna.

Demokrate su pritom dobili i osam mesta više u Senatu i dvadesetak mandata više u Predstavničkom domu. 

Cilica objašnjava kako je do 2009. godine stopa nezaposlenosti porasla na 9,9 odsto, a ljutiti birači, nezadovoljni izostankom boljeg života kaznili su Obaminu stranku, koja je na izborima za Kongres 2010. pretrpela pravu katastrofu. Republikanci su osvojili čak 63 mesta više u Predstavničkom domu, a preuzeli su i kontrolu nad Senatom. No, do decembra 2012. godine, nezaposlenost je pala ispod osam odsto, Obama je izborio još jedan predsednički mandat, a Demokrate su se oporavile u oba doma Kongresa.

(VIDEO) RUSI DOŠLI DA SPASAVAJU ITALIJANE OD KORONE, PA ISTAKLI I SRPSKU ZASTAVU! Povod je godišnjica bombardovanja SRJ!

Što nam sve ovo govori?

Kakve bi bile posledice rastuće nezaposlenosti, čak i ako ne dosegne Mnuhinova predviđanja od 20 odsto, po izbore 2020. godine, pita se Cilica. Najkraći odgovorio bio bi - velike - i to ponajprije po Republikance u Beloj kući i Senatu.

Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Važno je istaći da je izazov koji predstavlja koronavirus sasvim različit od prijašnjih privrednih neprilika. U prošlosti se krivica zbog provođenja (ili neprovođenja) nekih politika, koje su dovele do visoke nezaposlenosti, mogla svaliti na stanara Bele kuće, ali kudikamo je teže optužiti vladajuću administraciju za pandemiju.

GENERALI NATO BESNI, RUSIJA SPASAVA ITALIJU OD KORONE, AKO TREBA SPASIĆE I EVROPU! Kako sada poslati vojsku na njene granice, kome pričati da Moskva hoće da uništi svet?!

Znači li to da će birači imati razumijevanja? 

Ne, birači i ljudi nisu previše racionalni, objašnjava Cilica. Ako do novembra stopa nezaposlenosti bude dvocifrena, birači bi mogli okrenuti leđa Trampu samo kako bi imali neku promenu, čak i ako ne misle da je on posebno odgovoran za ono što se dogodilo.

Na zahtev da prokomentariše Mnuhinovu izjavu, Tramp je rekao: "Ne, ne slažem se s tim. To je apsolutno najgori scenarij". 

Jednostavna istorijska lekcija glasi - ako stopa nezaposlenosti bude makar i blizu onoga o čemu je Mnuhin govorio, možemo očekivati velike potrese na političkoj sceni, zaključio je ovaj analitičar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija